یک‌شنبه 7 بهمن 1403

عبرت‌های جنگ اوکراین برای ما / اقدام افشاگرانه رئیس سازمان انرژی اتمی

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
عبرت‌های جنگ اوکراین برای ما / اقدام افشاگرانه رئیس سازمان انرژی اتمی

سرنوشت اوکراین برای آنها که در فتنه 88 و "آبان 98" شعار براندازی دادند؛ نشان داد و اثبات کرد که در فرجام "اعتراض خیابانی" و جنگ با قانون؛ هیچ چیزی جز ناامنی، گرانی و جنگ وجود نخواهد داشت.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری - تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

آنچه باید درباره حکومت سست اوکراین بدانیم

عبرت‌های جنگ اوکراین برای ما

کشور روسیه سرانجام وارد فاز انتقام از اوکراین شد و گزینه جنگ را در مقابل "حکومت سست اوکراین" گذاشت.

اوکراینی که پس از انقلاب هیجانی سال 2014 به زعم خود از اتحاد با روسیه دست کشیده و به سمت آمریکا و اروپا گرایش یافته بود. اما نمی‌دانست در این تغییر فاز بین متحدان هژمونیک، روسیه هنوز هم یک ابرقدرت است و حکومت انقلابیون اوکراین نمی‌تواند چشم‌اندازهای امنیتی روسیه را به سخره بگیرد.

بر اوکراین چه گذشت که در این کشور یک حاکمیت سست روی کار آمد و جنگ وقوع یافت!؟

و سؤال مهمتر اینکه عبرت‌های جنگ اوکراین برای ما در ایران چیست!؟

* 3 سال قبل در وبلاگ مشرق طی جملاتی پیرامون اوکراین نوشته بودیم:

"خوب بود که آقای درایتی توضیح می‌داد سرنوشت کشورهایی که مقاومت و دفاع را رها کردند و به وادادگی و تسلیم تن دادند چه شد؟... آیا از زندگی چند صد هزار نفر در قبرستان‌های مصر، از ناامنی افغانستان، از گسترش ایدز و ابولا و فقر در آفریقا و از ناامنی در اوکراین و سست بودن حکومت تازه تأسیس این کشور چیزی می‌داند!؟ "[1]

وبلاگ مشرق همچنین 2 سال قبل نیز در تحلیلی درباره اوکراین نوشت:

"در جریان براندازی حکومت قانونی اوکراین در سال 2014 نیز شاهد بودیم که جریان مدعی پیشرفت و رفاه با مذاکره در این کشور! چگونه توانست شعارهای خود را به کرسی بنشاند و با تشویق حرکت خیابانی مردم؛ یک حکومت وابسته به آمریکا را روی کار بیاورد.

اما تنها چیزی که پدید نیامد پیشرفت و رفاه بود و کشور اوکراین عملا به کشوری با اقتصاد استقراضی بدل شد و آزادی مردم نیز نه تنها بیشتر نشد بلکه به تسویه حساب‌های خیابانی و بر صلیب کشیدن زنان حامله ختم شد و اوکراینی‌ها حالا به صراحت می‌دانند که در تیول آمریکا قرار گرفته‌اند.

جالب است که جامعه‌شناسان اوکراینی اکنون و چند سال پس از حرکت براندازی در این کشور، صراحتا از این می‌گویند که انقلاب اوکراین به نتایج مثبتی نیانجامیده و انقلاب لیبرال‌های این کشور به اهداف عنوان شده، نرسید. "[2]

این اسناد از آنرو ارائه می‌شود که بدانیم نمی‌توان واقعه جنگ در اوکراین را دفعتا شناخت و آنرا تصمیمی ناگهانی پنداشت!

بلکه باید دانست مردمی که امروز برای خروج از کیِ‌یف صف بسته‌اند، در روزهای انقلاب سال 2014 به پرچمداری خانم تیموشنکو (بانوی نارنجی) اعلام می‌کردند که میدان اصلی کیِف را ترک نمی‌کنند و دولت وابسته به روسیه باید برود.

اما انقلاب اقتصادی اوکراین و به عبارت بهتر "فتنه اقتصادی" اوکراین که تماما با هدایت و حمایت آمریکا و اروپا در این کشور به وقوع پیوست؛ هیچ دستاوردی به جز ناامنی و اقتصاد ضعیف را در دامن به اصطلاح انقلابیون اوکراینی نگذاشت.

آنها به امید ویزای شینگن، مالکیت آپارتمان و تحصیل در کالج‌های اروپایی به اتحاد خود با روسیه لگد زدند و هیچیک از عقب‌نشینی‌های دولت یانکوویچ (دولت قانونی اوکراین) را نپذیرفتند.

آن روزها سناتور مک‌کین آمریکایی به همراه برخی دوستانش در میدان استقلال اوکراین حضور می‌یافت و بین معترضان نان پخش می‌کرد.

اما هیچکس متوجه نبود که در پس این آفرین‌گفتن‌ها، چیزی که نصیب اوکراین می‌شود تنهایی در روزگار جنگ است.

چه اینکه بدیهی بود آمریکا اگرچه از مردمی که خود را در ورطه مقابله با روسیه انداخته‌اند حمایت می‌کند اما هرگز تمایلی به درگیری نظامی مستقیم با کرملین ندارد و در روزگار جنگ دست از حمایت از اوکراینی‌های خواهان اتحاد با اروپا و آمریکا برمی‌دارد. که البته جنگ اخیر نشان داد این تحلیل درست است...

مسئله جالب‌تری هم در قبال حوادث سال‌های قبل اوکراین وجود دارد که باید به آن توجه داشت.

و آن حمایت اصلاح‌طلبان ایرانی از انقلاب اقتصادی اوکراین است.

اردوگاه چپ ایرانی که به طرز کاملا اتفاقی (!) همواره در سمت منافع آمریکا موضع می‌گیرد؛ آنروزها تندتر از حتی انقلابیون اوکراینی مشغول حمایت از حرکات یورو میدان (لقب انقلاب اوکراین) بود. حرکت تنش‌زای مردم ناآگاه اوکراین را "آزادیخواهی" می‌خواند و حتی برای سردمداران اعتراض نیز نامه فدایت شوم می‌نوشت. [3]

رخدادهای امروز اوکراین هرگز چیزی جدا از گذشته‌ی خودکرده‌ی مردم اوکراین نیست. مردمانی که پلیس دولت قانونی را با زنجیر می‌زدند، اعلام می‌کردند که لحظه‌ای از انقلابشان پا پس نمی‌کشند و خود را متحد آمریکا و جزئی از جامعه جهانی آمریکایی می‌دانستند.

اما در عرض چند ساعت از تمام انقلابشان دست کشیدند و گریختند و البته هیچ حمایتی هم از اروپا و آمریکا ندیدند.

حوادث اوکراین البته برای کشور ما نیز حاوی درس‌های بزرگی است.

شعارها و رفتارهای یورومیدان کیِف پیش از این در غائله دیماه 96 و آبان 98 و حتی در اغتشاشات زاینده‌رود هم توسط عده‌ای در خیابان‌های ایران به گوش رسید و دیده شد.

صاحبان آن شعارها و رفتارها باید از حوادث قبل و بعد از جنگ در اوکراین درس بگیرند و بدانند که راه حل مشکلات "رأی خوب" است نه "خیابان"!

چه اینکه سرنوشت اوکراین نشان داد و اثبات کرد که در فرجام "اعتراض خیابانی" و جنگ با قانون؛ هیچ چیزی جز ناامنی، گرانی و جنگ وجود نخواهد داشت.

***

"آنها" پدر مردم را درآوردند!

اقدام افشاگرانه رئیس سازمان انرژی اتمی

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی و از وزرای دولت سابق، روز جمعه گذشته طی سخنانی در مسجد صاحب‌الزمان اصفهان گفته است: ضربه به پول ملی، ایجاد انحراف و فساد در رویه‌های مالی و اقتصادی کشور، بدبین کردن مردم و جوانان نسبت به مسئولان، سیاه‌نمایی و ساقط کردن نظام از جمله اهداف تحریم‌ها بود.

به گزارش ایرنا، او می‌افزاید: کارشناسان استکباری اعلام کردند - که در - یک شب 40 درصد به پول ملی ایران ضربه زدیم و اگر این کار چند بار دیگر تکرار شود جمهوری اسلامی ایران ساقط می‌شود ولی کسانی که سنگربان بودند نقشه دشمن را نخواندند و برخی در داخل در همین پازل دشمن بازی کردند و با بالا بردن قیمت دلار به بهانه حمایت از صادرات پدر اقتصاد کشور و خانوار را درآورند.

اسلامی تصریح می‌کند: به‌رغم تولیدات بسیار، معادن و ذخایر و نفت ولی به دلیل غافل شدن از نقشه دشمن و کنترل نشدن طرح دشمن به بدنه اقتصاد کشور ضربه وارد شد و این نشان می‌دهد برخی اقدامات ما سیاسی بوده است. [4]

*در صحبت‌های آقای اسلامی 2 نکته به شدت قابل تأمل مشهود است:

اولی مسئولانی که وظیفه داشتند اما به زعم اسلامی نقشه دشمن را نخواندند و دومی کسانی که بصورت عالما عامدا قیمت دلار را با یک توجیه اقتصادی بالا برده‌اند.

معرفی این افراد به افکار عمومی، اقتراح پیرامون درست و غلط اقدامات آنان در پیشگاه مردم و تنظیم سندهای راهبردی به منظور جلوگیری از تکرار اشتباه (اگر اشتباهی صورت گرفته)، از ضرورت‌های حکمرانی صحیح در قبال صحبت‌های آقای اسلامی است.

برخی معتقدند انزوای نخبگان و انزوای راهکارهایی که می‌توانند جلوی گرانی‌های بی‌ضابطه را بگیرند؛ از مسائلی است که در قبال افشاگری‌های اسلامی بایستی به آنها توجه کرد.

***

1_ mshrgh.ir/918755

2_ mshrgh.ir/1022373

3_ https://www.isna.ir/news/92121409879/

4_ irna.ir/xjHDsM

عبرت‌های جنگ اوکراین برای ما / اقدام افشاگرانه رئیس سازمان انرژی اتمی 2