عبور از سنتها در مسیر روابط عمومی بدون مرز
پدرام باقرنژاد - قائم مقام موسسه فرهنگی مطبوعاتی صمت
در طول تاریخ و خصوصاً در دو دهه اخیر، تعاریف بیشماری از روابط عمومی در ایران و جهان ارائه شده است.
روابطَعمومی و تعاریف آن هر روز با تحولات سازمانی و مدیریتی توسعه ارتباطات و رسانهها و به تبع آن مناسبات بین اشخاص حقیقی و حقوقی با یکدیگر جملگی دستخوش دگرگونی و تغییر شکل میشود.
بنابراین در ارتباط با انقلاب ارتباطات و اطلاعات، نباید بر تعریفی ثابت پافشاری کرد و تصادفاً انعطافپذیری متناسب با محیط و شرایط، از ویژگیهای همیشگی روابط عمومیها بوده است.
پذیرش مهمترین حقیقت یعنی این گزاره که به روز شدن توانایی و ظرفیتهای تخصصی روابط عمومی، تنها راه حیات و بقای این عرصه است، تلنگری جدی بر پیکره روابطعمومیهای پویا تلقی میشود.
به این مفهوم که روابط عمومی زنده در چارچوب روشهای سنتی نمیگنجد و آنها که شیوهها و تعاریف سنتی را همچنان الگوی رفتاری خود میدانند در اشتباهی فاحش طی طریق میکنند.
زیرا در تحولات لحظهبهلحظه جهانی، شاهد تولید و تولد انواع و اقسام ابزارها و شیوههای نوین ارتباطی هستیم که همگرایی در حوزه روابط عمومی را تسری میبخشند.
مارک زاکربرگ Mark Zuckerberg مدیر فیس بوک، آدام موسری Adam Mosseri مدیر تولید اینستاگرام، جک درسی Jack Dorsey از خالقان توییتر، ایلان ماسک، خالق تفکر و مدیر پروژه استار لینک، پل دیویسن Paul Davidson و روهان ست rohan set مدیران عامل کلاب هاوس و بسیاری از موثرترین مدیران توسعه روابط انسانی و روابط عمومی در سطح ملی و جهانی (برای ملیتهای گوناگون) در تحقق عملی به نام روابط عمومی چه سهم و نقشی را ایفا کردند؟
امروز به عنوان یکی از شاگردان عرصه ارتباطات و روابط عمومی و رسانه به تعریف جدید انجمن متخصصان روابط عمومی فکر میکردم: روابط عمومی عبارت است «از مدیریت تعامل و تفاهم میان سازمان و ذینفعان که به تضمین منافع مشترک و اعتماد متقابل میانجامد و موجب افزایش اعتبار و رضایت طرفین میشود.»
آیا این تعریف، تعریفی کامل برای روابط عمومی در سال 2022است؟
اگر موجب رنجش پیشکسوتان بزرگوار که پرچمداران اصلی این حوزه هستند نشود، این سوال مطرح است که آیا در ایامی که ایلان ماسک به یکپارچه کردن ارتباطات و روابطعمومی جهانی از طریق استقرار صدها یا هزاران ماهواره در اطراف کره زمین اقدام نموده است و در توییتر به دنبال انقلاب جدیدی در ارتباطات و روابط عمومی به وسعت تمام جهان است؛ ما در حوزه روابط عمومی بدون مرز، کجای جهان ایستادیم؟
آیا نگاه سنتی، باورهای سنتی، قواعد سنتی، روابط سنتی، تفکر سنتی، عملکرد سنتی و مدیریت سنتی در ارتباطات و روابط عمومیهای فعال در سال 2022 برای اقدامات نوآورانه، جسورانه و تحول گرایانه، قادر به تصمیمگیری صحیح خواهد بود؟
آیا در مدیران ارشد حوزه ارتباطات و روابط عمومی و رسانههایی که امروزه نقاط اشتراک و همپوشانیهای مختلفی در آنها وجود دارد و آنقدر به یکدیگر وابستهاند که میتوان آنها را یک خانواده تلقی کرد، نیاز به تحول زیربنایی و به روز شدن ساختاری احساس نمیشود؟
آیا امروز روابط عمومیهای ما در ایران خود را با استانداردهای جهانی منطبق میبینند و به تمامی استراتژیها، تاکتیکها و تکنیکهای مدرن مسلط و مجهز هستند؟
آیا امروز وزن و جایگاه واقعی مدیران و نهاد روابط عمومی، در چارت سازمانی که در عمل نیز همتراز و هم شان با جایگاه تعریفی ارائه شده از سوی مراجع عالی دولتی «که روابط عمومی را نزدیکترین فرد به عالیترین مقام سازمان معرفی نمودند» به درستی حفظ شده است؟
به نظر میرسد جایگاه و پایگاه ارتباطات روابط عمومی نه صرفا از طریق عنوان و پست تعریف شده سازمانی و نه صرفا از طریق سابقه فعالیت در این رشته، بلکه از طریق عمق وسعت نگاه، تحلیل و عملکرد حرفهای قابل دسترسی خواهد بود.
ضمن اینکه تغییر و تحول در مدیریت روابط عمومی سازمانها با، شناخت شیوههای نوین و تفکر نوآورانه و قابل اجرا و شجاعت اقدام و قدرت و اراده عمل و پذیرش آثار مقطعی، مفهوم مییابد و میسر میشود.
امروز کشور ما بیش از همیشه به روابط عمومی های جوان، متخصص، متعهد و شجاع نیاز دارد تا به معنای واقعی کلمه قلب تپنده سازمان باشد. به تعبیر دیگر؛ عبور از سنتها یعنی حرکت در مسیر روابط عمومی بدون مرز.