عرضه ابزارهای مالی با ریسک بالاتر در بازار سرمایهگذاری حرفهای بورس
بورسهای اوراق بهادار برای عرضه محصولات مالی نامتعارف که ریسک و بازدهی بالاتری به همراه دارند، اقدام به تفکیک بازارهای خود و راهاندازی بازار سرمایهگذاران حرفهای کرده است.
24 مرداد ضوابط و مقررات پیشنهادی بورس تهران مبنی بر راه اندازی "بازار سرمایهگذاری حرفهای" توسط سازمان بورس به تصویب رسید و بعد از طی فرآیندهای لازم اجرایی خواهد شد. راه اندازی بازار سرمایهگذاری حرفهای در بورس تهران که علی عباس کریمی معاونت توسعه و راهبرد شرکت بورس تهران در خصوص ماهیت آن به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با رشد و توسعه بازارهای سرمایه شاهد تنوع رو به رشد ابزارها و نهادهای مالی در بورسهای اوراق بهادار هستیم که بخش مهمی از آنها با ابزارهای مالی متعارف به نحو بارزی متفاوت هستند. این تفاوت به ترکیبهای متنوعی از ریسک و بازده انجامیده و در مواردی ابزارهایی با ریسک اندک و گاهی ابزارهایی با ریسک بالا و البته انتظار بازدهی بالا را به بازارهای سرمایه معرفی کرده است. او در ادامه بیان کرد: بورسهای اوراق بهادار از آن رو که پذیرای عموم سرمایهگذاران شامل سرمایهگذاران حرفهای و سرمایهگذاران غیرحرفهای است، برای عرضه محصولات مالی نامتعارف که ریسک و بازدهی بالاتری به همراه دارند، اقدام به تفکیک بازارهای خود و راهاندازی بازار سرمایهگذاران حرفهای کرده است. بورسها در این بازار آن دسته از ابزارهای مالی را که ریسک و انتظار بازدهی بیشتری دارند به سرمایهگذارانی که مایل به پذیرش ریسک بیشتر هستند، عرضه میکنند.
امضای بیانیه ریسک، شرط حضور در بازار سرمایه گذاری حرفهای
اما آیا تمام معامله گران میتوانند در اینبازار فعالیت کنند؟ موضوعی که رضا کیانی مدیر تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران در پاسخ به آن گفت: الزامات حضور در بازار سرمایهگذاری حرفهای در بورس هر کشور متفاوت است، اما در ایران بنا بر طراحی صورت گرفته توسط بورس تهران، برای هریک از ابزارهای قابل معامله در این بازار بیانیه ریسکی تهیه خواهد شد و هر شخصی که بخواهد از ابزارها استفاده کند، باید بیانیه مذکور را امضا کند. او همچنین در ادامه مطرح کرد: در بازار سرمایهگذاری حرفهای تنها نمادهایی که از ویژگیهای ریسک و بازدهی، اطلاعرسانی و سازوکارهای معاملاتی متعارف برخوردار نیستند قابلیت معامله دارند. در ادامه هم کریمی معاونت توسعه و راهبرد شرکت بورس تهران به باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص این که چه ابزارها و نهادهایی قابلیت معامله در بازار سرمایهگذاری حرفهای را دارند؟ گفت: بر اساس مقررات مصوب بازار سرمایهگذاری حرفهای، سهام شرکتهای پروژه (سهامی عام)، صندوقهای جسورانه و صندوقهای خصوصی امکان درج و معامله در این بازار را دارند و سایر اوراق بهاداری نیز در صورتی که ویژگیهایی متناسب با این بازار را داشته باشند پس از پیشنهاد هیأت مدیره بورس تهران و تایید هیأت مدیره سازمان بورس قابل درج و معامله در این بازار خواهند بود.
عمق بخشی به بورس ایران با بازار سرمایه حرفه ای
به گفته کارشناسان و مسئولان تشکیل بازار سرمایه حرفهای دارای مزیتهایی مختلفی از جمله عمق بخشی به بازار سرمایه ایران است؛ موضوعی که کوروش آسایش کارشناس این حوزه با تاکید بر آن به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بازار سرمایه کشور ما در مقایسه با سایر کشورها نوپاست و ضرورت عمق بخشی به این بازار بسیار حس میشود. ایجاد بازار سرمایه حرفهای نیز یکی از راههای عمق بخشی به این بازار است. همچنین ایجاد بازار سرمایه حرفهای سبب ایجاد تنوع در سرمایه گذاری میشود و تنوع سرمایهگذاری باعث بهبود در فرآیند تولید و تامین مالی خواهد شد و در کل با بهبود تولید ناخالصی کشور همراه میشود. او افزود: بازار سرمایه حرفهای به نیاز افراد با میزان ریسک پذیری بالاتر پاسخ میدهد و میتوان نقدینگی این افراد را هم جذب بازار سرمایه کند.
در ادامه رضا کیانی مدیر تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران در رابطه با سایر مزایای بازار سرمایهگذاری حرفهای، مطرح کرد: جدا سازی ابزارهایی با ریسک بالا و انتقال آنها به بازار خاص، سرمایهگذاران را نسبت به نحوه معاملات با خبر کرده و کمک میکند سرمایه گذاران با علموآگاهی در این بازار اقدام به معامله کنند.
به گفته کارشناسان و مسئولان بازار سرمایه، تشکیل بازار سرمایه حرفه ای علاوه بر ایجاد تنوع در سرمایه گذاری سبب عمیق بخشی بیشتر به بازار سرمایه خواهد شد البته که ورود این بازار همان طور که از اسمش پیداست مناسب برای همه معامله گران نیست و افراد قبل از ورود به آن باید حتما بیانیه ریسک را امضا کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس