علت نامه نگاری با رهبری / باید جلوی ورود برندهای خارجی را گرفت
دبیرکل انجمن لوازم خانگی ایران گفت: با توجه به زمزمه هایی که اخیرا در مورد واردات لوازم خانگی به گوش می رسید صنعتگران احساس خطر کرده و برای حمایت از تولید داخل به رهبری نامه نوشتند.
دبیرکل انجمن لوازم خانگی ایران گفت: با توجه به زمزمه هایی که اخیرا در مورد واردات لوازم خانگی به گوش می رسید صنعتگران احساس خطر کرده و برای حمایت از تولید داخل به رهبری نامه نوشتند.
به گزارش خبرنگار مهر، در پی بازگشت تحریمهای یک جانبه آمریکا در سال 97 شرکتهای کرهای که سهم قابل توجهی از بازار ایران را در اختیار داشتند، با بدعهدی تصمیم به خروج رسمی از بازار کشور گرفتند.
در ادامه نیز کاهش درآمدهای نفتی، کشور را دچار یکی از شدیدترین بحرانهای ارزی چند سال اخیر کرد و تبعات سیاسی، امنیتی و اقتصادی به دنبال داشت. این بحران تحولات مهمی را در اقتصاد کشور ایجاد کرد که مهمترین آن جهش 300 درصدی نرخ ارز بود به طوری که قیمت دلار از 4 هزار تومان به 19 هزار تومان رسید. در همین راستا، هیئت دولت برای کنترل مخارج ارزی و جلوگیری از واردات بیرویه، ورود کالاهای غیرضروری و مشابه تولید داخل از جمله لوازم خانگی به کشور را ممنوع اعلام کردند.
با این حال در تمام این سالها همواره زمزمه های بازگشت برندهای خارجی به گوش می رسید؛ در آخرین مورد نیز می توان به اخباری اشاره کرد که به واردات لوازم خانگی کره ای به جای پول های مسدود شده ایران در این کشور تاکید داشت.
بر همین اساس تولیدکنندگان داخلی که طی 3 سال گذشته توانستند رکوردهای خوبی در تولید لوازم خانگی ثبت کنند، نسبت به این اخبار احساس خطر کرده و در نامه ای به دفتر رهبری، خواستار ورود ایشان به ماجرای واردات لوازم خانگی شدند که رهبری نیز با حمایت از تولید داخل، دستور منع واردات را به رئیس جمهوری دادند.
برندهای خارجی از طرق مختلف سعی در ورود به کشور داشتند
در این رابطه سید حسین حسینی شاهرودی، دبیرکل انجمن لوازم خانگی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: اتفاقی که در سال 97 افتاد و برندهای خارجی که 70 درصد بازار کشور را در اختیار داشتند و با اعمال تحریم ها ما را ترک کردند، کشور را با چالش جدی ناشی از کمبود لوازم خانگی مواجه کردند و بحران ایجاد شد. این موضوع نه به واسطه اقدامات دولت وقت بلکه به واسطه تحریم ها و عدم تامین ارز توسط بانک مرکزی اتفاقی افتاد که شاهد افت حضور برندهای خارجی در کشور بودیم.
وی افزود: در 3 سال گذشته صنعتگران ما اعم از متخصصان، مهندسین، کارگران و سرمایه گذاران وارد میدان شدند و با عزم ملی هم کیفیت و هم کمیت را بالا ببرند و کمبود را جبران کنند؛ به گونه ای که در سال 98 تا 99 به میزان 78 درصد رشد تولید داشتیم. همچنین نسبت به سال 97 رشد بالای 100 درصدی داشته ایم و پیش بینی می شود تا پایان سال صد در صد نیاز کشور را برطرف کنیم.
شاهرودی گفت: در حال حاضر 70 درصد نیاز بازار برطرف شده و 30 درصد از طریق بازار سیاه قاچاق لوازم خانگی پاسخ داده می شود؛ اگر جلوی قاچاق گرفته شود قطعا تولیدکنندگان این ظرفیت را دارند که تمام نیاز بازار را برطرف کنند.
وی با اشاره به احتمال واردات لوازم خانگی، اظهار داشت: با این اتفاقاتی که اخیرا افتاد و آمریکا اجازه آزاد شدن منابع ایران در کره با ارسال کالا را داد، برندهایی مثل ال جی و سامسونگ مجدد وارد میدان شدند و عوامل داخلی آنها سعی داشتند مجدد فضا را برای ورود لوازم خانگی خارجی فراهم کنند.
شاهرودی افزود: صنعتگران احساس خطر کردند زیرا سرمایه گذاری کلانی در این حوزه شد و با اشتغالزایی خوبی که صورت گرفت بیش از 300 هزار نفر مشغول به کار شدند و قطعا با ورود مجدد آنها که ورود بسیار پرقوتی برای زمین گیر کردن صنایع داخلی می بود، نامه ای از سوی تولیدکنندگان لوازم خانگی و انجمن خطاب به مقام معظم رهبری تنظیم شد و طومارهایی هم از سوی هزاران نفر از کارگران امضا شد که اشتغال و تولید باید حفظ شود و ما می توانیم نیاز کشور را از نظر کمی و کیفی تامین کنیم.
دبیرکل انجمن لوازم خانگی ایران ادامه داد: خوشبختانه شاهد بودیم رهبری دستور صریحی را به ریاست جمهوری دادند و ریاست جمهوری هم همین دستور را به وزاری اقتصاد و صمت دادند که جلوی واردات لوازم خانگی گرفته شود. این موضوع نویدی برای صنعتگران بود که ثبات و امنیتی را احساس کنند که تمام ارکان حاکمیت در یک راستا بنای حمایت از تولید داخلی و اشتغال را دارند.
وی افزود: امیدواریم این حرکتی که ایجاد شده موجب تعالی صنعت کشور به ویژه در حوزه لوازم خانگی شود و در آینده تبدیل به قطبی برای صادرات شویم.
شاهرودی در پاسخ به این سوال که واردات لوزام خانگی تا پایال سال 1400 ممنوع است بنابراین چه لزومی برای نامه نگاری بود؟ تصریح کرد: این برندها از طرق مختلف می خواستند کالاهای خود را وارد ایران کنند؛ همین الان 428 کانتینر لوازم خانگی بوش در گمرکات است و گمرک بارها اعلام کرده نمی تواند ترخیص کند هنوز واردکننده حاضر به مرجوع نشده و به دنبال راه مفر قانونی برای ترخیص است و حتی علیه گمرک شکایت کرده تا هر طور شده محموله را ترخیص کند.
دبیرکل انجمن لوازم خانگی ایران افزود: طبیعتا بقیه برندها دنبال راه مفر قانونی هستند تا وارد ایران شوند و اگر نتوانند از مسیر قاچاق کالا به کشور ارسال کنند که می بینیم 30 درصد از بازار را کالای قاچاق گرفته است و امیدواریم با اصلاح شدن قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز که خود به نوعی دولت محسوب می شود از ورود کالای قاچاق جلوگیری کند.
وی ادامه داد: کالای قاچاق عمدتا از طریق ته لنجی، تعاونی های مرزنشینی و کولبری وارد کشور می شود. متاسفانه در حوزه های محلی، مقامات محلی از جمله استانداران و فرمانداران و... تنبلی کردند و به جای ایجاد اشتغال مولد، اشتغال ناسالم ایجاد و فضا را برای قاچاق فراهم کردند.
شاهرودی گفت: ستاد مرکزی باید تمام ارکان و تمام تلاش را به کار گیرد و وزارت صمت و اقتصاد نیز حمایت و نظارت جدی بر صنعت داخلی داشته باشند تا با از این طریق کیفیت تولیدات نیز افزایش یابد.
وی افزود: عمق ساخت داخل را باید بالا ببریم و کیفیت کالا به لحاظ قیمتی و کیفی قابل رقابت با کالاهای مشابه خارجی باشد که این اتفاق تقریبا در این 3 سال افتاده است. البته کالاهای خارجی هنوز در بازار 20 تا 30 درصد گران تر هستند که فاقد گارانتی هستند و بعضا هم جنس های فیک و تقلبی در بازار عرضه می شوند.
دبیرکل انجمن لوازم خانگی ایران اظهار داشت: در حال حاضر عمق ساخت داخل لوازم خانگی بین 40 تا 70 درصد است.