علیرضا صالح: موجودی حساب صندوق توسعه ملی هیچ وقت بیشتر از 21 میلیارد دلار نبود / واریز 172 میلیارد دلار به صندوق
معاون صندوق توسعه ملی گفت: از ابتدای تأسیس صندوق در سال 1389 تا پایان برج 9 سال 1403، 172 میلیارد دلار به صندوق توسعه ملی واریز شده است.
آرمان زارعی: علیرضا صالح معاون صندوق توسعه ملی امروز در نشست خبری امروز شنبه 15 دی ماه اظهار کرد: طبق اساسنامه پنجاه درصد از موجودی صندوق ذخیره ارزی بر اساس تسهیلاتی که از قبل داده شده به عنوان منابع مالی صندوق محاسبه میشود. بخش دیگر منابع صندوق سود حاصل از موجودی صندوق در بانک مرکزی است.
وی ادامه داد: از ابتدای تأسیس صندوق در سال 1389 تا پایان برج 9 سال 1403 از صادرات نفت خام و میعانات، رقمی برای صندوق در نظر گرفته شد که در کل 163 میلیارد و 667 میلیون منابع حاصل از صادرات نفت است. سود تسهیلات و سپرده گذاری حاصل از عملیات صندوق 3 و نیم میلیارد دلار و منابع حاصل از درصد مانده صندوق ذخیره ارزی 2 میلیارد دلار است.
معاون صندوق توسعه ملی خاطرنشان کرد: جمع اینها حدود 174.8 میلیارد دلار است که وارد شده و 2.7 میلیارد دلار هم برگشت از منابع صورت گرفته است. در نتیجه تا این تاریخ 172 میلیارد دلار منابع ورودی صندوق توسعه ملی بوده است.
صالح تصریح کرد: از این عدد، مصرف دولتی و حاکمیتی بر اساس قوانین مجلس و مجوزهای خاص 96.5 میلیارد دلار بوده است. حدود 9.3 میلیارد دلار به صورت ریالی در بانکها سپرده گذاری کردیم. سپرده گذاریهای ناشی از قانون 7.2 میلیارد دلار و تسهیلات غیردولتی به نهادهای غیردولتی و بخش خصوصی 23.2 میلیارد دلار بوده است. در سنوات اخیر هم صندوق به بحث سرمایه گذاری وارد شده و حدود 67 میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت گرفته است.
وی گفت: متناسب با صادرات کشورها و نتیجه نوسانات برای گزارش گیری، 29 میلیارد و 800 میلیون دلار مانده حساب ما است و عددی نیست که امروز روی آن تخصیص صورت گیرد. برای مثال جایی طبق دستور مقام معظم رهبری، تسهیلاتی داده شده است. نهایتاً با وجود تعهدات صورت گرفته منابع قابل مدیریت حدود 11 میلیارد دلار است.
موجودی حساب ما هیچ وقت بیشتر از 21 میلیارد دلار نبود
صالح در ادامه در پاسخ به این سوال که سال گذشته مانده موجودی صندوق توسعه ملی نزد بانک مرکزی 50 میلیارد دلار بوده، این عدد امروز به چه عددی رسیده است، خاطرنشان کرد: ما باید منابع و مانده حساب را از هم تفکیک کنیم. ما قرار نیست صندوقی باشیم که پول را ذخیره کنیم. از همین تسهیلاتی که به دولت داده شد، 2 میلیارد دلار بازگشته است و عیدانه ای که آقای احمدی نژاد پرداخت کرد سال 95 حدود 2 درصد را به عنوان بازپرداخت، به ما پرداخت کرد. از منابع صندوق باید تسهیلات داده شود و حرف ما این است که پس از پرداخت تسهیلات به ما برنامه بازپرداخت را بدهید.
وی ادامه داد: فرض کنیم در حال حاضر توان بازپرداخت ندارید به ما از انفال و... بدهید. در قانون تولید این اجازه داده شد که حق بهره برداری از معادن و پروانه آنها در بخش خصوصی داشته باشیم. در همین دوره 11 میلیارد دلار را بازپس گرفتیم. منابع ما باید برگردد. موجودی حساب ما هم هیچ وقت بیشتر از 21 میلیارد دلار نبوده است. ما این مدت یکسری بده بستانهایی داشتیم و یکسری هم پرداختی داشتیم و ورودیها و خروجیهای ما در مهر 1400، حدود 21 میلیارد دلار بوده است. مجموع اینها از مهر 1400 تا امروز، 29/8 میلیارد دلار است و تعهدات امروز ما بیشتر از آن دوران است.
سهم امسال دولت از صندوق 25 در بودجه سال آینده
صالح در رابطه با سهم امسال دولت از صندوق 25 در بودجه سال آینده گفت: امسال تغییر رویهای داده شد. در سالهای گذشته قانون بودجه که خودش تصویر کلانی از منابع و مصارف کل کشور است، بخشی از منابعش از بیرون بودجه تامین میشد و اقدام شایسته امسال، از همان ابتدا منابع صندوق به عنوان تسهیلات دولت در قالب داراییهای مالی به دولت داده شد که 540 همت و معادل همان 28 درصدی است که از سهم صندوق داده میشود و هم داخل منابع میآید و هم در قالب مصارف که شفافیت را زیاد میکند.
223224
کد خبر 2006211