یک‌شنبه 4 آذر 1403

عید سعید فطر عید معنویت و پاداش ماه رمضان است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
عید سعید فطر عید معنویت و پاداش ماه رمضان است

یک کارشناس مذهبی تأکید کرد: عید سعید فطر روزی است که بندگان واقعی پاداش روزه‌داری خود در ماه رمضان را دریافت می‌کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی یعقوبی گیلانی، کارشناس مذهبی با اشاره به فرا رسیدن عید سعید فطر بیان کرد: در آخرین روز ماه مبارک رمضان هستیم و شاید فردا روز عید فطر باشد؛ لذا خیلی‌ها سفره‌های آن‌چنانی پهن می‌کنند تا تلافی یک ماه نخوردن را در بیاورند و به قول معروف دلی از عزا در بیاورند.

وی افزود: یکی از یاران حضرت علی علیه السلام می‌گوید: روز عید فطر در خانه امیرمؤمنان علیهم‌السلام بر ایشان وارد شدم. در مقابل ایشان، سفره‌ای گسترده و غذای بسیار متواضعانه‌ای گذاشته شده بود. عرض کردم: یا امیرالمؤمنین! شما روز عید چنین غذای کم اهمیت و کم ارزشی می‌خورید؟ معمول این است که در روز‌های عید، مردم بهترین غذا‌های خود را می‌خورند؛ شما به این غذا اکتفا کردید؟ فرمود: امروز، روز عید است، اما برای کسانی که مورد مغفرت الهی قرار گرفته باشند؛ یعنی عید بودنِ امروز، به خوردن غذا‌های رنگین و دل خوش کردن به شادی‌های کودکانه نیست. این عید واقعی است برای کسانی که بتوانند و توانسته باشند مغفرت الهی را برای خودشان تحصیل کنند.

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: غرض از عید نه آن است که از باب جلال

جامه ناز بپوشند به الطاف مزید

ای خوش آن عید کز آن شاه و گدا خوش باشند

که چنین عید سعید است و جز این نیست سعید

حضرت علی علیه السلام با این حرفشان به همه ما آموختند که یک ماه روزه گرفتید که چنین مراقبتی برایتان حاصل شود و وجودتان بیش از این‌که از مادیات پُر شود غرق در معنویات شود. پس عزیزان عید فطر را دست کم نگیریم.

عید فطر به مثابه روز جزا

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی گفت: عید سعید فطر روزی بزرگ، پس از روز‌ها و شب‌هایی بسیار با عظمت است. امیرالمؤمنین علیهم‌السلام در یکی از خطبه‌های روز عید فطر چنین فرمودند: «أَیُهَا اَلنَاسُ اِنَ یَومَکُم هَذَا یَوم یُثَابُ فِیهِ اَلمُحسِنُونَ» «ای مردم! امروز روزی است که در آن نیکوکاران پاداش و اجر خود را از خدای متعال می‌گیرند؛ اجر روزه، اجر عبادات ماه رمضان، اجر امساک‌ها و جلوگیری‌ها از هوای نفس.»

«وَ یَخسَرُ فِیهِ اَلمُسِیئُونَ»«و کسانی که حرکت و عمل نادرست داشته‌اند، در چنین روزی، خسارت بدکارگی خود را خواهند یافت. امروز، روز جزاست.»

«وَ هُوَ أَشبَهُ یَوم بِیَومِ قِیَامَتِکُم»«امروز، شبیه روز قیامت است.»

«فَاذکُرُوا بِخُرُوجِکُم مِن مَنَازِلِکُم اِلَی مُصَلاَکُم خُرُوجَکُم مِنَ اَلأَجدَاثِ اِلَی رَبِکُم»

از خانه که به طرف مصلای نماز عید فطر خارج می‌شوید، به یاد بیاورید هنگامی را که از قبر‌های خود در روز قیامت خارج می‌شوید تا به طرف میدان عظیم قیامت و محل ثواب و عقاب الهی روانه شوید

«وَ اذکُرُوا بِوُقُوفِکُم فِی مُصَلَاکُم وُقُوفَکُم بَینَ یَدَی رَبِکُم»

در مصلی که برای نماز می‌ایستید، به یاد بیاورید هنگامی را که در قیامت، در پیشگاه پروردگار ایستاده‌اید و برای حساب و کتاب آماده می‌شوید.

«وَ اذکُرُوا بِرُجُوعِکُم اِلَی مَنَازِلِکُم رُجُوعَکُم اِلَی مَنَازِلِکُم فِی الجَنَهِ»

از مصلی که به خانه‌های خود برمی‌گردید، به یاد بیاورید وقتی را که از عرصه‌ی قیامت به سوی منازل بهشتی خود روانه می‌شوید تا در آنها سکنی گزینید.

کمترین پاداش ماه رمضان

بعد فرمودند:‌ای بندگان خدا!

«عِبادَ الله ِ، انَ أدنی ما لِلصائمینَ و الصائماتِ»

این کارشناس مذهبی ادامه داد: کم‌ترین پاداشی که خدای متعال برای مردان و زنان روزه‌دار مثل روز آخر ماه رمضان عطا خواهند کرد، این است: «أن یُنادِیَهُم مَلَک فی آخِرِ یَوم مِن شَهرِ رَمَضانَ»

فرشته‌ای در آخرین روز ماه رمضان، آن‌ها را مخاطب قرار دهد و گوید: «أبشِروا عِبادَ الله ِ» «بشارت بر شما باد‌ای بندگان خدا!»

«فقَد غُفِرَ لَکُم ما سَلَفَ مِن ذُنوبِکُم» «گناهان شما آمرزیده شد.»

این، پاداش ماه رمضان است. به یک روزه‌ی درست، یک عمل پر مغز و یک عبادت خالصانه و مخلصانه، در آخرین دقایق ماه رمضان و آخرین ساعات آن ماه عزیز، این‌گونه پاداش داده می‌شود:

«فقَد غُفِرَ لَکُم ما سَلَفَ مِن ذُنوبِکُم.»«آمرزش گناهان گذشته، پاداش کمی نیست!»

«فَانظُروا کَیفَ تَکونونَ فیما تَستَأنِفونَ؟!»«پس مواظب باشید که از این پس چه می کنید.»

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی مطرح کرد: از امروز که می‌خواهید روزی نو را شروع کنید، چگونه شروع خواهید کرد. مبادا خیال کنید و با خود بگویید که «ما گناه کنیم تا در ماه رمضان دیگر، آمرزیده شویم!» هیچ کس نمی‌داند که تا ماه رمضان دیگر زنده خواهد ماند یا نه.

او اظهار کرد: سال گذشته، در نماز عید فطر، کسانی حضور داشتند که امسال نیستند. سال آینده هم معلوم نیست کدام از ما باشیم و کدام نباشیم. به علاوه، گناهی که از روی تجری و تعمد انجام گیرد، دل انسان را سیاه و تاریک می‌کند. از چنین انسانی، دیگر عبادت خالصانه، به آسانی سر نمی‌زند؛ تا گناه وی به خاطر آن عبادت آمرزیده شود.

سعی کنید و سعی کنیم که از گناهان اجتناب نماییم و عمل صالح انجام دهیم. این است خصوصیتی که یک انسان را سعادتمند می‌کند.

جایزه روزه گرفتن 

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی ادامه داد: یکی از نام‌های مهمی که در روایات ما برای روز عید فطر بیان می‌کنند «روز جایزه» یا «یوم الجوائز» است.

البته جایزه روز عید فطر با جوایز دنیوی فرق دارد. در مسابقات دنیوی، گاه بین اعلام برندگان و گرفتن جایزه فاصله می‌افتد؛ اما در قانون الهی همزمان با اعلام برندگان، جوایز نیز اعطاء می‌شود؛ آن هم نه جایزه‌های مادی و دنیوی که شاهان و انسان‌ها اعطا می‌کنند؛ بلکه جوایزی معنوی و ابدی که فقط از طرف خداوند اعطا می‌شود.

راه رسیدن به این جوایز چیست؟

این کارشناس مذهبی گفت: برای رسیدن به این جوایز و این فوز عظیم در روز عید فطر دو راه وجود دارد که باید با دقت به این دو مورد عمل شود و لحظه‌ای غفلت دامن‌گیرمان نشود.

توبه و انقلاب درونی

او بیان کرد: توبه و انقلاب روحی علاوه بر انجام واجبات و انجام روزه‌ها و نماز‌ها در رسیدن به این جایزه نقش تعیین کننده‌ای دارند.

حضرت علی در این باره فرمودند: «أَلَا وَ اِنَ هَذَا الیَومَ یَوم حُرمَتُهُ عَظِیمَه وَ بَرَکَتُهُ مَأمُولَه وَ المَغفِرَهُ فِیهِ مَرجُوَه فَأَکثِرُوا ذِکرَ اللَهِ وَ تَعَرَضُوا لِثَوَابِهِ بِالتَوبَهِ وَ الاِنَابَهِ وَ الخُضُوعِ وَ التَضَرُعِ فَاِنَهُ یَقبَلُ التَوبَهَ عَن عِبَادِهِ وَ یَعفُو عَنِ السَیِئَات» «بیدار باشید، امروز روزی است که احترامش بزرگ و برکتش مورد آرزو [ی ممکن] و آمرزش (خداوند) در آن روز امید می‌رود. پس خدا را فراوان یاد کنید و خود را در معرض ثواب الهی با توبه و برگشت و خضوع (در مقابل الهی) و (گریه و) زاری قرار دهید. پس به راستی، خداوند، توبه را از بندگانش می‌پذیرد و گناهان را می‌بخشد.»

مراقبت از یازده ماه پیش رو

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی یادآور شد: باید مراقبت کنیم. باید در طول یازده ماه قبل از ماه رمضان، خود را آماده کنیم. اگر با آمادگی لازم، وارد ماه رمضان شویم، از ضیافت الهی بهره بیشتری خواهیم برد و برای سال آینده، یک درجه و یک سطح و یک کلاس بالاتر خواهیم رفت. آن وقت، هم در نفس و قلب خود و هم در محیط زندگی اجتماعی، آن‌چه ما را خشنود و راضی می‌کنند را مشاهده خواهیم کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت