پنج‌شنبه 10 آبان 1403

عید قربان و یک یادآوری

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
عید قربان و یک یادآوری

«عید قربان»، به معنای بازگشت انسان به مقام تقرب الهی است که این مقام در سایه مبارزه با هواهای نفسانی و در پرتو تهذیب، خودسازی و بهره گیری از فرصت‌های ناب به دست می‌آید.

به گزارش ایسنا، دهم ماه ذی‌الحجه مصادف با عید قربان از بزرگ‌ترین عیدهای مسلمانان و یادآور فداکاری و ایثار ابراهیم در راه رضای معبود و تسلیم و ایمان اسماعیل در قربانگاه عشق است.

عید قربان فصل قربانی کردن عزیزها در آستان «عزیزترین» یعنی خداست. عید قربان مجرای فیض الهی و بهانه عنایت رحمانی به بندگان مؤمن و مطیع است. و هر کس بتواند رضای خویش را فدای رضای حق کند، از خواسته دل در راه خواسته خدا چشم بپوشد، و از داشته‌ها و خواسته‌ها بگذرد، به مرز عبودیت می‌رسد.

«قربانی» وسیله قرب به خداست و عید قربان روز تقرب به پروردگار است. روز رها شدن از تعلقات قربانی کردن تمنیات در پیش پای اراده الهی است.

در اسلام، قربانی کردن، از سنت‌های الهی در حج است که موجب تقرب به خداوند می‌شود و هر سال به ویژه در جریان حج تمتع، مسلمانان به این سنت الهی توجه خاصی نشان می‌دهند. اما وقوع یک فاجعه بزرگ در جریان حج تمتع سال 1394 مسلمانان زیادی را به خاطر ازدست دادن عزیزان‌شان در منا برای همیشه داغدار کرد.

فاجعه منا، مرگبارترین حادثه در حج تمتع محسوب می‌شود که دوم مهر 1394 هجری شمسی (10 ذی‌الحجه 1436هجری قمری /24 سپتامبر 2015) و همزمان با عید قربان روی داد و به شهادت و مفقود شدن بیش از 7000 تن از حاجیان انجامید. زائرانی از 39 کشور جهان در این حادثه شهید، مفقود یا زخمی شدند و مقامات دولت عربستان پس از حدود سه هفته از حادثه، تعداد رسمی جان‌باختگان را 7477 نفر اعلام کردند.

بر اساس آخرین آمار منتشر شده، شمار زائران شهید و زخمی جمهوری اسلامی ایران، از همه کشورهای دیگر بیشتر است.

اما پس از گذشت 6 سال از فاجعه منا، علی‌رضا رشیدیان رییس سازمان حج و زیارت می‌گوید: عربستان هنوز نتیجه کمیته حقیقت‌یاب را به ایران اعلام نکرده است. نتیجه کمیته حقیقت‌یاب که در عربستان تشکیل شد تاکنون به ما اعلام نشده است. سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری اسنادی را که در رابطه با فاجعه منا جمع‌آوری کرده بودند رسما به طرف عربستانی تحویل دادند.

فاجعه منا دوم مهرماه سال 1394 همزمان با مناسک حج و حضور زائران در سرزمین جمرات اتفاق افتاد که بر اثر ازدحام جمعیت در یکی از گذرگاه‌ها، جان تعداد زیادی از زائران گرفته شد. تعداد جان‌باختگان ایرانی در آن حادثه 464 نفر اعلام شد. عربستان هرگز برای این اتفاق رسما عذرخواهی نکرد، اما اعلام کرد کمیته حقیقت‌یابی را تشکیل داده که تا کنون نتیجه آن اعلام نشده است.

انتهای پیام