شنبه 3 آذر 1403

فرکانس ایکس ماهواره پیام 2 برای نخستین بار در ایران طراحی و ساخته می‌شود

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
فرکانس ایکس ماهواره پیام 2 برای نخستین بار در ایران طراحی و ساخته می‌شود

سید مصطفی صفوی عضو حقیقی شورای عالی فضایی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس با بیان اینکه ماهواره پیام 2 در قالب سیستم فرستنده و گیرنده مخابراتی طراحی می شود، گفت: برای نخستین بار در کشور ایران ماهواره پیام 2 در قالب سیستم فرستنده و گیرنده مخابراتی برباند فرکانس x بند طراحی و ساخته می‌شود این در حالی است که این اتفاق تا کنون رخ نداده است و به عنوان یک چالش بزرگ تحقیقاتی محسوب می‌شود.

* مهم ترین کارکرد اصلی این ماهواره سنجشی تصویربرداری

وی اجرای طراحی مفهومی در چهار حوزه توسعه تکنولوژی و فناوری در ساخت ماهواره پیام 2 را از دیگر ویژگی‌های آن دانست و افزود: مهم ترین کارکرد اصلی این ماهواره سنجشی تصویربرداری بوده و مدار آن از 500 تا 600 کیلومتر است همچنین «پیام1» ماهواره قبلی این دانشگاه با درجه قدرت تفکیک 40 متر بود اما اکنون ماهواره سنجشی پیام 2 با درجه قدرت رزو لوشن تفکیک یک متر خواهد بود که به عنوان چالش بزرگ تحقیقاتی محسوب می‌شود.

* ماهواره پیام 2 را 91 دانشمند می سازند

صفوی تصریح کرد: ساخت این ماهواره توسط 91 دانشمند دانشگاه صنعتی امیرکبیر در فاز اول با کادر تخصصی 11 نفر از اعضای هیأت علمی و 80 انشجوی مقاطع ارشد و دکتری انجام می‌شود.

* پیام 2 از نوع سنجشی و با دقت یک متراست

عضو حقیقی شورای عالی فضایی گفت: در حال حاضرمشخصات فنی ماهواره پیام 2 از نوع سنجشی و با دقت یک متر از سوی سازمان فضایی ایران تأیید شده است و هفته آینده ابلاغ ساخت ماهواره انجام می شود. این ماهواره از سوی محققان و دانشمندان دانشگاه صنعتی امیرکبیر طراحی و ساخته خواهد شد.

* سازمان فضایی به 90 درصد رشد رسیده است

مرتضی براری رئیس سازمان فضایی ایران نیز در مصاحبه با فارس گفت: در حال حاضر تولید ماهواره ایران توسط دانشمندان شروع شده است. اکنون در حوزه پیشرفت فضایی در پرتاب ماهواره ما به مدار 250 کیلومتری دست پیدا کرده‌ایم. به این معنی که سازمان فضایی به 90 درصد رشد در این حوزه دست یافته است و تنها 10 درصد دیگر فاصله داریم تا به اهداف پرتاب ماهواره برسیم.

* پرتاب موفق ماهواره باید با تکرار انجام شود

وی افزود: برای دست یافتن به 10 درصد از فاصله نهایی تا پرتاب موفق ماهواره باید با تکرار پرتاب ماهواره به آن دست یابیم. در واقع اگر مسیر کشور صنعتی شود ما می‌توانیم این تکنولوژی و خدمات را به کشورهای دیگر ارائه دهیم چرا که ما اعتقاد داریم در عرصه فضا باید کشورها با یکدیگر همکاری کنند زیرا این حوزه هم دانش پیچیده‌ای دارد و هم گران‌قیمت است.

* آمریکا بخش فضایی کشور ایران را تحریم کرده است

براری تصریح کرد: در حال حاضر کشور آمریکا بخش فضایی کشور ایران را تحریم کرده است. اکنون ما همانند سایر کشورهای دنیا تلاش می‌کنیم تا برنامه فضایی خود را با همکاری مشترک با سایر کشورها توسعه دهیم که این کار باعث می‌شود سرعت پیشرفت ما افزایش یابد چرا که ما اولین همکاری خود را با یکی از کشورها شروع کردیم و ماهواره ساختیم و پس از آن ماهواره را به فضا پرتاب کردیم که اما متأسفانه اعلام کردند ماهواره در فضا ناپدید شده است.

* از دهه 80 به توان داخلی در برنامه‌های فضایی اتکا کردیم

وی ادامه داد: تحریم کشور ما باعث شده برخی از کشورها تمایل به همکاری با ما را نداشته باشند. به طور مثال با یک کشور اروپایی همکاری مشترکی را شروع کرده و یک ماهواره را ساختیم که اکنون آماده پرتاب است اما همچنان این ماهواره در آن کشور وجود دارد و پرتاب نمی‌شود که در این رابطه باید بگویم ایران دیگر از دهه 80 تصمیم گرفته به توان داخلی اتکا کرده و برنامه‌های فضایی خود را انجام دهد. در حال حاضر این ادعا را داریم که دانش فضایی داخل کشور توسط دانشمندان ایرانی نهادینه شده و به بلوغ رسیده است. به طوری که در حال حاضر اکنون این توانایی در کشور وجود دارد تا ساخت یک ماهواره را در عرض 9 ماه توسط دانشمندان انجام شود که این به این معنی است که ما تسلط بر دانش ساخت ماهواره را داریم. همچنین دانش در حوزه ماهواره‌بر در مدار ژئو در اختیار متخصصان حوزه فضایی است.

* سال آینده سه تا از ماهواره‌های کشور ایران ماهواره سنجشی است

رئیس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: سال آینده سه تا از ماهواره‌های کشور ایران ماهواره سنجشی است و دو تای دیگر ماهواره مخابراتی هستند. به طوری که ماهواره‌های سنجش از راه دور ماهواره تصویربرداری بوده که همانند ماهواره ظفر دارای سه مأموریت هستند که مأموریت اصلی آنها تصویربرداری از پدیده‌های طبیعی روی زمین است. به طوری که مدت تصویربرداری آنها متفاوت بوده که یکی با قدرت 15 متر و دیگری با قدرت 5 متر دارند. از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که یکی دیگر از مأموریت ماهواره‌ها ذخیره داده است که می‌تواند از کل نقاط دنیا یکسری دیتاهایی را دریافت کنند و در نقطه دیگری به مقصد برسانند.

انتهای پیام /

صسید مصطفی صفوی عضو حقیقی شورای عالی فضایی ماهواره ایران دانشگاه فرکانس
فرکانس ایکس ماهواره پیام 2 برای نخستین بار در ایران طراحی و ساخته می‌شود 2
فرکانس ایکس ماهواره پیام 2 برای نخستین بار در ایران طراحی و ساخته می‌شود 3
فرکانس ایکس ماهواره پیام 2 برای نخستین بار در ایران طراحی و ساخته می‌شود 4
فرکانس ایکس ماهواره پیام 2 برای نخستین بار در ایران طراحی و ساخته می‌شود 5