شنبه 24 آبان 1404

فلزات صعودی شدند

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
فلزات صعودی شدند

با وجود تحولات ژئوپلیتیک، نگرانی از مازاد عرضه و انتظار برای تصمیم‌های تازه سیاستگذاران جهانی، بازارهای کالایی در روز چهارشنبه دوازدهم ماه نوامبر چهره‌ای دوگانه داشتند. رشد قیمت نفت پس از سه روز متوالی متوقف شد. طلا و نقره در پی انتظار برای کاهش نرخ بهره فدرال‌رزرو در سطوح بالا ماندند و فلزات پایه ازجمله مس، سنگ‌آهن و آلومینیوم با تکیه بر خوش‌بینی به بهبود اقتصاد چین و تضعیف دلار مسیر...

روز چهارشنبه دوازدهم ماه نوامبر قیمت نفت خام برنت با رسیدن به 65 دلار به‌ازای هر بشکه، روند صعودی سه‌روزه خود را متوقف کرد. سرمایه‌گذاران در آستانه انتشار گزارش ماهانه اوپک و ارزیابی سالانه آژانس بین‌المللی انرژی، در انتظار چشم‌انداز تازه‌ای از عرضه و تقاضای جهانی تا سال 2026 هستند. نگرانی‌ها از مازاد عرضه همچنان بر بازار سایه انداخته، با این حال، تحریم‌های جدید ایالات متحده علیه روسیه تا حدی مانع از افت بیشتر قیمت‌ها شده است.

شرکت روسی لوک‌اویل در پی این تحریم‌ها، در یکی از میادین نفتی عراق وضعیت اضطراری اعلام کرد.

در همین حال، عربستان سعودی، عراق و کویت اعلام کردند صادرات نفت ماه دسامبر خود به هند را افزایش می‌دهند تا بخشی از خلأ عرضه ناشی از تحریم روسیه را جبران کنند. همچنین، افزایش امیدها به پایان تعطیلی دولت آمریکا بر انتظارات تقاضا اثر مثبت گذاشته است.

طلا در نزدیکی بالاترین سطح دو هفته‌ای

طلا روز چهارشنبه در حدود 4130 دلار در هر اونس معامله شد و در نزدیکی بالاترین سطح دو هفته اخیر باقی ماند. این ثبات ناشی از انتظار بازار برای کاهش قریب‌الوقوع نرخ بهره فدرال‌رزرو است. داده‌های اخیر نشان می‌دهد شرکت‌های آمریکایی طی چهار هفته منتهی به 25 اکتبر، به‌طور میانگین یازده هزار و 250شغل در هفته از دست داده‌اند که نشانه‌ای از ضعف مداوم بازار کار است. براساس معاملات آتی، احتمال کاهش 0.25 درصدی نرخ بهره در ماه آینده حدود 68 درصد برآورد می‌شود. با احتمال پایان تعطیلی دولت فدرال پس از تصویب بودجه موقت در سنا، بخشی از عدم‌قطعیت‌های اقتصادی ممکن است کاهش یابد. طلا همچنان در مسیر ثبت بهترین عملکرد سالانه خود از سال 1979 قرار دارد.

قیمت نقره نیز روز چهارشنبه با افت جزئی به حدود 51 دلار در هر اونس رسید، اما همچنان نزدیک به بالاترین سطح سه‌هفته اخیر باقی ماند. ضعف بازار کار آمریکا و افزایش احتمال کاهش نرخ بهره فدرال‌رزرو از عوامل اصلی حمایت از قیمت این فلز گران‌بها هستند. داده‌های ADP کاهش اشتغال در بخش خصوصی را تایید کرده و احتمال کاهش نرخ بهره در ماه دسامبر را به حدود 68 درصد رسانده است. در همین حال، سخنان استفن میران، رئیس فدرال‌رزرو، مبنی بر لزوم کاهش 0.5 درصدی نرخ بهره در بحبوحه افت تورم و افزایش بیکاری، نیز به فضای صعودی بازار دامن زد.

رشد قیمت مس با خوش‌بینی به تضعیف دلار

قیمت آتی مس با افزایش ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاران به بیش از پنج دلار در هر پوند رسید و بالاترین سطح یک‌هفته‌ای خود را ثبت کرد. تصویب بودجه موقت در سنا برای نهادهای کلیدی آمریکا و تضعیف ارزش دلار از عوامل اصلی رشد قیمت این فلز بود. دولت ترامپ نیز 10 ماده معدنی از جمله مس را به فهرست مواد حیاتی اقتصاد و امنیت ملی افزود. اقدامی که اهمیت این فلز در صنایع برق، خودروهای برقی و زیرساخت‌های دیجیتال را برجسته می‌کند. در چین نیز احتمال مداخله دولت برای کنترل ظرفیت پالایش مس پس از درخواست انجمن فلزات غیرآهنی مبنی بر محدودسازی پروژه‌های جدید افزایش یافته است.

قیمت آتی سنگ‌آهن نیز در بورس چین با عبور از 770 یوآن در هر تن، از کف چهارماهه خود فاصله گرفت. افزایش خوش‌بینی نسبت به تقاضای فصلی، کاهش تعطیلی کارخانه‌های فولاد و وعده بانک خلق چین برای حفظ سیاست پولی نسبتا انبساطی از عوامل اصلی رشد بازار بوده است. با این حال، آغاز به کار پروژه عظیم سیماندو در گینه با ظرفیت صادرات سالانه تا 120‌میلیون تن، می‌تواند در بلندمدت بر عرضه جهانی بیفزاید.

همچنین قیمت میلگرد فولادی در چین از بالاترین سطح دو ماهه خود یعنی 3120 یوآن به‌ازای هر تن در 28 اکتبر، به زیر 3040 یوآن در هر تن کاهش یافت که تحت‌تاثیر تقاضای کمتر و افزایش حمایت‌گرایی تجاری از سوی شرکای تجاری اصلی چین بود. صادرات فولاد به خارج از چین در ماه اکتبر با 12.5 درصد کاهش نسبت به سال قبل به 978.2‌میلیون تن رسید که اولین کاهش در سال جاری بود و نشان‌دهنده تاثیر سیاست‌های حمایت‌گرایانه مصرف‌کنندگان در جنوب شرقی آسیا و آمریکای لاتین بود که کارخانه‌های داخلی را مجبور به کاهش وابستگی خود به مشتریان خارجی کرد. بنابراین، اختلاف قیمت‌های درون آسیایی کاهش یافت و تولیدکنندگان فولاد هند و روسیه را انتخاب کردند.

در همین حال، شاخص مدیران خرید رسمی بخش ساخت‌وساز در چین به 49.1 کاهش یافت و به پایین‌ترین حد خود رسید که نشان‌دهنده سومین رکود متوالی در این بخش است، چراکه قدرت خرید پایین خانوارها و محدودیت‌های دولتی علیه عرضه بیش از حد مسکن، چشم‌انداز میلگرد و مصالح ساختمانی را تحت‌تاثیر قرار داده است.

آلومینیوم نزدیک به رکورد سه ساله

قیمت آتی آلومینیوم در بازار لندن به 2875دلار به‌ازای هر تن افزایش یافت و به سطح 2915دلار در اوایل ماه نوامبر نزدیک شد. نگرانی‌ها از محدودیت عرضه در پی تاکید چین بر کنترل ظرفیت تولید و مشکلات فنی در کارخانه‌های ذوب ایسلند و استرالیا به افزایش قیمت دامن زد. درحالی‌که کارخانه Grundartangi ایسلند بخشی از تولید خود را متوقف کرده، شرکت Alcoa نیز اعلام کرد پالایشگاه آلومینای Kwinana در استرالیا را به‌دلیل افت کیفیت بوکسیت تعطیل خواهد کرد.