جمعه 9 آذر 1403

فلسفه یادآوری مصادیق مظلومیت اهل‌بیت (ع) جلوگیری از تکرار دوباره آن است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
فلسفه یادآوری مصادیق مظلومیت اهل‌بیت (ع) جلوگیری از تکرار دوباره آن است

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفت: فلسفه اصلی یادآوری مصادیق مظلومیت اهل‌بیت (ع) و برپایی مجالس، در این است که واردشدن این مظالم به حضرات معصومین بتواند برای شیعیان در هر دوران نشانه عبرتی باشد تا از تکرار دوباره این شرایط در دوران خود جلوگیری کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ آیت الله سیداحمد علم الهدی، نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی شب گذشته در آیینی که به مناسبت شهادت امام علی (ع) برگزار شد، گفت: دو مسئله اشک در مظلومیت اهل بیت (ع) و زیارت ائمه اطهار در روایات و احادیث به ما توصیه شده است. دلیل این که به شیعیان توصیه شده تا در سالروز شهادت این عزیزان خدا و در سوگ مظلومیتشان حتی بعد از هزار و چندصدسال، دور یکدیگر جمع شوند و اقامه عزا کنند، فلسفه‌ای کاملاً مرتبط با زندگی امروزی شیعیان دارد.

وی افزود: این که برخی افراد گمان کنند که عزاداری های آنان به خاطر تسلی بخشیدن به داغ اهل بیت (ع) است، از اساس نادرست است. فلسفه اصلی یادآوری مصادیق مظلومیت اهل بیت (ع) و برپایی مجالس، در این است که واردشدن این مظالم به حضرات معصومین بتواند برای شیعیان در هر دوران نشانه عبرتی باشد تا از تکرار دوباره این شرایط در دوران خود جلوگیری کنند.

نماینده ولی‌فقیه در استان خراسان رضوی خاطرنشان کرد: مراسمات عزاداری اهل بیت (ع) شرایط فوق‌العاده‌ای را برای تبیین، بصیرت افزایی و تحلیل حقایق تاریخی ایجاد می‌کند و شاید مطرح کردن این حقایق در روزهای عادی نتواند نتیجه فرهنگی مشابهی در دل و ذهن مخاطب کلام به وجود آورد. حقیقت این است که شب شهادت امیرالمومنین (ع) بهترین فرصت برای مطرح کردن مباحث علمی، گفتمانی و حتی اجتماعی است. زیرا امشب قلوب آحاد شیعیان آکنده از عشق و ارادت به مولا امیرالمؤمنین (ع) است و پرداختن به مباحث فرهنگی و اجتماعی بر روی منابر، می‌تواند گام‌های آنان را در صراط جهاد تبیین محکم کند و مولد بصیرت در مردم باشد.

آیت الله علم الهدی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مسلمانان در زمان حکومت امام علی (ع)، حضرت را به عنوان حاکمی عادل می‌شناختند. اما درک درستی از جایگاه ولایت نداشتند و به بیان دیگر، باور نداشتند که در صفین باید علی (ع) را به عنوان امام زمان خود یاری کنند. علاوه بر این، بسیاری از مردم توان تحمل عدالت علوی را نداشتند. این عدالت بسیاری از خواص جامعه را نسبت به حکومت امام دل‌زده و بدگمان می‌کرد. عامل سوم نیز مربوط به تفاوت‌های میان سبک زندگی در حکومت حق و سبک زندگی در حکومت باطل بود؛ به‌گونه‌ای برخی افراد با مشاهده عیاشی و مصادیق فساد انگیز در اردوی معاویه، از عبادت و قرآن در اردوی امام علی (ع) رویگردان شدند. نتیجه همه این مسائل، باعث شد تا مردم گرفتار فریب بزرگ به عنوان حکمیت شوند.

وی افزود: اگرچه شکافته شدن فرق امام در محراب مسجد مصداق مظلومیت او بود اما بی بصیرتی های جامعه و مظالمی که بر امیرمومنان وارد شد، مظاهر کامل‌تری از مظلومیت علی (ع) است. بی‌بصیرتی امت در دوران حکومت حضرت کار را به‌جایی رساند که حافظ و قاری قرآن سرانجام شمشیر به دست گرفت و امام را به شهادت رساند.

امام جمعه مشهد خاطرنشان کرد: پس از گذشت هزار و چهارصدسال، باید بر اساس سیره و فرامین اهل بیت (ع)، یک مجموعه بصیرتی در اختیار جهان تشیع قرار بگیرد تا در انقلاب های سیاسی و اجتماعی بتوانند متأثر از این بصیرت، خط حرکتی خود را مشخص کنند، مانع از تکرار صفین‌ها شوند و در همه حال، عبرت‌های تاریخ امامت را سرلوحه تعاملات و امورات خود قرار دهند.

انتهای پیام /