قطعنامه ۲۲۳۱
قطعنامه ۲۲۳۱
مخالفان برجام این روزها خیلی می پرسند که دلیل گنجاندن بند موسوم به مکانیسم ماشه در قطعنامه 2231 چه بود؟ چرا چنین امتیازی به طرفهای غربی داده شد؟
اقتصادنیوز: حکم دایر بود بر درج این مکانیسم ماشه در قطعنامه 2231 یا منتفی شدن کل برجام. خاصه آنکه کنگره آمریکا نیز طبق قانون INARA باید در مورد توافق برجام نظر میداد و دولت اوباما میدانست که چنانچه این مکانیسم در برجام نباشد، کنگره حتماً توافق را رد خواهد کرد.
مکانیسم ماشه (Snapback) در بند 37 توافق برجام و نیز در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشبینی شده است. بهموجب این سازوکار، هر یک از اعضای مشارکتکننده در برجام، چنانچه ادعا کند که ایران به تعهدات خود پایبند نبوده، میتواند این موضوع را به کمیسیون مشترک برجام و در ادامه به شورای امنیت ارجاع دهد.
اقتصادنیوز: دیپلماتهای غربی مدعیاند، انگلیس، فرانسه و آلمان توافق کردهاند که اگر تا پایان ماه اوت پیشرفت ملموسی در توافق با ایران بر سر برنامه هستهای آن حاصل نشود، تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بازگردانند.
اقتصادنیوز: دستیار وزیر خارجه ایران در امور غرب آسیا تاکید کرد: فعالسازی مکانیسم ماشه از سوی اروپاییها، سودی نخواهد داشت، ایران سالها تحت شدیدترین و سختترین تحریمهای امریکا و اروپا بوده و هر تحریم جدیدی با تحریمهای گذشته، تفاوتی نخواهد داشت.
حمید رسایی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، گفت: جریانی سال ها با هدف دور کردن سایه جنگ از کشور کاسبی سیاسی راه انداخته است و دائما مدعی بود با برجام و قطعنامه 2231 می توان ایران را از یک جنگ بزرگ دور کرد اما امروز باید آن جریان پاسخگو باشد چرا که زمانی که همچنان معتادان به برجام در حال ادامه به این اعتیاد هستند و قطعنامه 2231 پابرجا است اما این جنگ رخ داد.
نماینده تهران در مجلس درباره گرانی سرسام آور در کشور گفت: یکی از دلایل این گرانی ها وابستگی اقتصاد به کشور است که در این راستا مجلس طرح دوفوریتی در راستای امنیت پولی ملی را در دستور کار دارد.
اقتصادنیوز: رسایی دلیل جنگ را ضعف مقامات و التماس برای مذاکره دانست و گفت: باید تلاش شود انسجام ملی شکل گرفته تخریب نشود و این انسجام ملی حول مقابله با دشمن اصلی یعنی آمریکای جنایتکار باشد.
مکانیسم ماشه، واژهای فنی اما به غایت سیاسی، در دل یکی از مهمترین توافقات بینالمللی ایران نشسته است: «برجام».
اقتصادنیوز: مکانیسم ماشه محصول کیست؟ اگر آن را صرفاً در متن برجام ببینیم، ظریف و تیمش خالق آناند. اما اگر آن را پاسخی به قطعنامههایی بدانیم که در دولت احمدینژاد صادر شد، سهم عمده در شکلگیری این سازوکار به جلیلی و سیاستهای تقابلی آن دوره بازمیگردد.
اقتصادنیوز: جلیلی در نشست «برجام؛ موزه عبرت» با کنایه به ظریف و روحانی گفته است:«عدهای میگفتند با قطعنامه 2231، سایه جنگ از سر کشور برداشته شد اما در زمان همین قطعنامه، دشمن اقدام به تجاوز به کشورمان کرد.» این جملات در شرایط فعلی چه کمکی به ایران میکند
اقتصادنیوز: نماینده پیشنهادی رئیسجمهور آمریکا گفت: «فعالسازی مکانیسم ماشه یکی از اقدامات اصلی من در سازمان ملل خواهد بود. برای فعالسازی آن اروپا با آمریکا همکاری خواهد کرد.»
سعید جلیلی گفت: عدهای میگویند بگذاریم تا با مذاکرات یک تنفسی اتفاق بیافتد! این فرصت تنفس، آتش دشمنی دشمنان را بیشتر خواهد کرد. سطح دشمنی استکبار با ما، سطحی نیست که با مذاکره پایان یابد.
وزیر خارجه پیشین ایران در مطلبی نوشت: «ایران بار دیگر ثابت کرد که حتی 2 قدرت هستهای، در کنار هم، نمیتوانند یک کشور با تمدن هزاران ساله را به زانو درآورند.»
محمدجواد ظریف در یادداشتی تصریح کرد: نیروهای مسلح ایران، با تکیه بر توانایی نظامی داخلی، بار دیگر افسانه شکستناپذیری اسرائیل را نابود کرده و پوست نازک قلدر را آشکار کردهاند.