قیمت گوشت اعلام شد + جزئیات
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک گفت: مکانیزمی که سال 1401 پیش از حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی، سخن از آن بود یعنی قرار گرفتن گوشت قرمز تولید داخل در کالابرگ الکترونیک باید اجرایی شود.
سال گذشته در روزهای پایانی سال قیمتها هر کیلو دام زنده روی 160 تا 170 هزار تومان بود که با قیمت تمام شده در آن مقطع زمانی منطبق بود.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در دی ماه 1402 نسبت به 1401 حدود 18 درصد کاهش پیدا کرده است. ضمن اینکه این کاهش هر ماه نسبت به ماه قبل هم مشهود است. به عنوان مثال میزان کشتار در دی نسبت به آذر ماه حدود 9 درصد کاهش داشت.
اگر به آمار 10 ماهه سال 1402 نگاه شود شاهد کاهش 22 درصدی میزان کشتار یعنی تولید داخلی نسبت به مدت مشابه سال قبل هستیم.
کاهش سرانه مصرف گوشت
افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در این خصوص به مهر گفت: تمام این موارد نشان میدهد اقداماتی که درباره واردات گوشت قرمز برای تعادل بازار انجام شده خیلی کارآمد نبوده است.
وی عنوان کرد: سال 1401 با وجود اینکه صادرات انجام میشد و واردات کشور هم 48 هزار و 500 تن بود، مصرف سرانه 7.5 کیلو گرم بوده است.
وی ادامه داد: سال 1402 نیز واردات با حجم بالاتری ادامه یافت و 102 هزار تن گوشت قرمز (90 هزار تن گوشت گرم و منجمد و 25 هزار تن دام زنده) وارد کشور شد و صادراتی انجام نشد؛ اما مصرف سرانه به 6 کیلو گرم رسید.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور با بیان اینکه منبع این آمار، مرکز آمار ایران و گمرک کشور است، یادآور شد: این اعداد نشان میدهد با وجود اینکه واردات انجام میشود مصرف روند کاهشی داشته چون تولید داخل کاهش پیدا کرده است.
وی گفت: واردات حتی به عنوان مسکن هم عمل خوبی نداشت و دولت باید به دنبال راهکار دیگری باشد.
راهکار چیست؟
صدر دادرس درباره راه برون رفت از وضعیت فعلی گفت: هر راهکاری که دولت دنبال میکند اگر در ابتدا بازار را احیا نکند و به وضعیت آن رسیدگی نکند، موفقیتی کسب نخواهد کرد.
وی توضیح داد: کشور 61 میلیون نفر در 7 دهک جمعیت یارانه بگیر دارد. بخش زیادی از این جمعیت متقاضی گوشت قرمز نبوده و توان خرید گوشت داخل را ندارند؛ زیرا هزینه تولید و قیمت تمام شده بالا است. اگر شاخص قیمت مصرف کننده مورد بررسی قرار گیرد تمام این مساله ناشی از سودجویی و دلالی نبوده و نرخها واقعی است. بنابراین مکانیزمی که سال 1401 پیش از حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی، سخن از آن بود یعنی قرار گرفتن گوشت قرمز تولید داخل در کالابرگ الکترونیک باید اجرایی شود.
این کارشناس بازار گوشت اظهار کرد: با حذف ارز ترجیحی یارانه از بخش کشاورزی خارج شد و قرار بود از طریق کالابرگ الکترونیک مجدد به بخش تولید برگردد که این طور نشد. نتیجه آن هم اکنون در بازار دیده میشود. این پول باید برای هدفی که در نظر گرفته شده بود صرف شود.
وی افزود: اگر این اتفاق رخ دهد و تقاضا بالا برود تولید هم روند افزایشی خواهد داشت. به طور قطع تولید که افزایش پیدا کند قیمت تعدیل میشود و دیگر برای هر کیلو گرم دام زنده بیش از 260 و 270 هزار تومان هزینه نمیشود. به این ترتیب نرخ گوشت قرمز در قصابیهای سطح شهر 700 هزار تومان نخواهد بود.
روزهای پایانی سال گذشته هر کیلو گرم گوشت قرمز با قیمت دولتی بین 299 تا 390 هزار تومان بود. گوشت تولید داخل نیز بین 550 تا 780 هزار تومان در قصابیهای مناطق مرکزی شهر به فروش میرسید.
--> اخبار مرتبط- جدال لفظی بر سر ارز
- توضیحات مدیرعامل اتحادیه دام درباره واردات گوشت
- ماجرای حذف ارز گوشت وارداتی
- موج یک خبر دلاری
- عرضه گوشت بز و گوسفند ماده پر تقلب ترین اتفاق بازار
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.