لزوم ارائه طرح یا لایحه اصلاحیه قانون حمایت از افراد دارای معلولیت
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه پیشگیری و غربالگری امر مهمی است که باید به آن توجه جدی کرد، گفت: دولت به این امر پرداخته است و غربالگری تعداد یکمیلیون و 100 هزار نفر نوزاد شیرخوار در سال 98 به منظور تشخیص و مداخلهی بههنگام در امر شنوایی با پوشش 92 درصدی موجب شده تا با پیشگیری از ناشنوایی حدود 2980 نوزاد شیرخوار در سال 98 روبهرو باشیم.
به گزارش ایسنا، محمد شریعتمداری در نشست صمیمانه با تشکلهای غیردولتی افراد دارای معلولیت که بهصورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، درباره افتخاراتی که افراد دارای معلولیت در حوزههای ورزشی کسب کردهاند توضیح داد و گفت: بیش از هزار مدال جهانی اعم از طلا، نقره و برنز در معلولیتهای جسمی، بینایی و شنوایی و 200 مدال در جمع مدالهای پارالمپیک اعم از طلا، نقره و برنز و در مدالهای پاراآسیایی حدود 700 نفر کسب موفقیت کردند و امروز در 50 رشته مختلف ورزشی این جامعه مشغول به کار و فعالیت ورزشی است که این از افتخارات ملت ایران است.
شریعتمداری یادآور شد: در حوزههای علمی و پژوهشی میزان پذیرفتهشدگان در دانشگاهها بهصورت تکرقمی، تعداد قابل ملاحظهای رو به افزایش از جامعه معلولان، افرادی هستند که علیرغم محدودیتهایی موفق شدند خود را به قلههای رفیع علم و دانش برسانند و در کنکور سراسری کشور در بین همه، افراد ارزشمندی باشند و امسال نیز 56 نفر در مجموعه افرادی که در کنکور شرکت کردند، از جامعه معلولان در رتبه زیر هزار قرار گرفتند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: ما در دوران کرونایی در شرایط سختی به سر میبریم و در ایران نیز از این پدیده در امان نبودیم. جمع کثیری از مردم شریف کشور ما دچار این پدیده شدند و در بین مردم، افرادی که دارای بیماری زمینهای بودند، بیشتر در معرض این بیماری بودند و طبیعتا در بین آنها افراد دارای معلولیت که به دلیل وجود یک نقص در یک عضو احتمال بروز خطر برای آنها بیشتر است، از این پدیده در امان نبودند و لطماتی را در این بخش دیدند، هرچند که ما تلاش کردیم در مراکز نگهداری سالمندان و معلولان و مراکزی که متعلق به سازمان بهزیستی است یا مراکزی که توسط سازمان بهزیستی نظارت میشود، با اعمال پروتکلهای بهداشتی از سازمان نظارتهایی را اعمال کنیم.
وی ادامه داد: اما با اینحال موضوع مرگ و میر در مراکز درمانی ما در مقایسه با مراکز دیگر در جهان همچنان رقم بسیار اندکی است و امید است که خداوند توفیق دهد تا بتوانیم این رکورد را همچنان حفظ کنیم و آن را کاهش دهیم. آخرین آمار کمتر از 7 دهم درصد از افرادی که در مراکز ما هستند دچار مرگ و میر شدهاند و بقیه در سلامت بودند و یا به سلامت از بیماری عبور کردند.
شریعتمداری تصریح کرد: حدود 12 درصد از مراکز ما دچار آلودگی شدند و آلودگی به سایر مراکز وارد نشده است و این نشان میدهد که ما به پروتکلها توجه کردیم، اما به لحاظ اقتصادی، افرادی که در حوزه مشاغل خانگی بودند و معلولانی که از دستمایه فعالیت خود در حوزههای گوناگون زندگی را تامین میکردند، دچار مشکلات جدی هستند و افرادی که از این حداقل درآمدهایی که با کمک یارانهی دولت زندگیشان اداره میشد با افزایش سطح عمومی قیمتها دچار مشکلات و گرفتاریهایی هستند که ما از آنها بیاطلاع نیستیم و تمام تلاش ما در دولت برای حل این مشکل است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین این را هم گفت که ما قدمهایی را در زمینه تامین بودجه موردنیاز برای جامعه معلولان به ویژه برای اجرای کامل قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در دولت برداشتیم، اما در هر صورت محدودیت منابع به طور طبیعی وجود دارد و تشدید اولویتها در تصویب بودجه به دو بخش تقسیم میشود؛ اول اولویتهایی که دولت میدهد و بعد در جریان تصویب بودجه در مجلس مورد توجه قرار میگیرد. به طور طبیعی کارشناسان احضار میشوند و گزارشهایی را به نمایندگان ارائه میدهند، اما سازمانهای مردمنهاد یکی از مهمترینها کانونهای توجه نمایندگان مجلس در سراسر کشور هستند. لذا به نظر باید بسیج عمومی وجود داشته باشد و نمایندگان کشور در جریان مسائل معلولان قرار گیرند.
شریعتمداری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دولت امسال کار مهمی انجام داد؛ علاوهبر یک میلیون و 300 هزار بشکه نفت در روز که با بودجه عمومی بسته شد، در صورتی که امکان فروش یک میلیون بشکه مازاد را داشته باشیم، دولت مجموعه منابع حاصل از این درآمد را در دو بخش توسعه و توانمندسازی جامعه آسیبپذیر به کار میگیرد. لذا میزان یک میلیون بشکه نفت به فروش روزانه اگر تقسیم بین توسعه و رفاه شود در حوزه رفاه جامعه معلولان نقش قابل ملاحظهای دارند و به نظر در این زمینه نیز نمایندگان و روسای نهادهای غیردولتی در استانها میتوانند ما را کمک کنند.
وی در ادامه به موضوع غربالگری اشاره کرد و گفت: امر پیشگیری برای ما مقدم بر هر کاری است و ما موتور تولید معلول در کشور را باید از حرکت متوقف کنیم و این کار بزرگی است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه افزود: پیشگیری و غربالگری امر مهمی است که باید به آن توجه جدی کرد؛ دولت به این امر پرداخته است و غربالگری تعداد یک میلیون و 100 هزار نفر نوزاد شیرخوار در سال 98 به منظور تشخیص و مداخله بههنگام در امر شنوایی با پوشش 92 درصدی موجب شده تا با پیشگیری از ناشنوایی حدود 2980 نوزاد شیرخوار در سال 98 رو به رو باشیم و یا غربالگری پیشگیری از تنبلی چشم سه میلیون و 379 هزار و 565 کودک بین سه تا 6 سال در امر غربالگری در سال 98 با پوشش 81 درصدی موجب پیشگیری از معلولیت بینایی حدود 16 هزار و 200 معلول جدید بینایی به کشور شده است که اینها قدمهای مهمی است.
وی با اشاره به مشاورههای ژنتیک نیز بیان کرد: مشاورههای ژنتیک برای 384 هزار و 274 نفر در 293 مرکز مشاوره با انجام 1444 مورد سقط درمانی با مجوز سازمان پزشکی قانونی از تولد نوزادان با معلولیت شدید جلوگیری کرده است و کلان پروژه شناسایی اختلالات ژنتیکی در افراد دارای معلولیت که حدود 50 درصد از معلولیتهای کشور ناشی از این نوع اختلالات است، تحت پوشش سازمان بهزیستی تا پایان سال 1400، تمامی خانوادههای دارای دو معلول مشاوره ژنتیکی خواهند شد.
شریعتمداری در ادامه گفت: بعد از پیشگیری توجه ویژه ما به کودکان معلول است؛ در جامعه معلولین همه محترم هستند.
وی گفت: اما در بین کلیه افراد، کودکان و نوجوانان دارای اولویت ویژه هستند. آسیبپذیرترین قشر در بین جامعه معلولان، کودکان و نوجوانان هستند و لذا باید برنامه ویژهای را تمامی سمنها با مشارکت سازمان بهزیستی در حمایت از کودکان و نوجوانان در سال 1400 به محل اجرا دربیاورند.
وی در این راستا از قبادیدانا (رییس سازمان بهزیستی) خواست تا کارگروه مشترکی را تاسیس کند و توجه ویژهای را به امر کودکان و نوجوانان داشته باشد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: در بین اقشار گوناگون از میان جامعه معلولان، زنان دارای اولویت هستند.
شریعتمداری در ادامه افزود: بعد از نوجوانان و کودکان، موضوع توجه به جامعه زنان معلول و توجه مستقیم به این امر، امر لازمی است، لذا دومین تقاضا از رئیس سازمان بهزیستی این است که در دوره باقیمانده از دولت خدمتگزار بتوانیم پایهگذاریهای صحیح و ریلگذاریهای مناسبی را بر این هدف داشته باشیم. ممکن است که تا پایان دولت نتوانیم آن را به نتیجه برسانیم اما باید معلوم شود که دولت خدمتگزار تدبیر و امید در ماههای پایانی عمر خود نقشه راهی را برای حمایت ویژه در مورد کودکان، جوانان و زنان معلول در هر بخشی از معلولیت جامعه ما دارد.
شریعتمداری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه توجه به همه بخشهای معلولیتها و رفع مشکلات قانونی موجود در قوانین، اعم از قانون جامع و یا قانون حمایت از افراد دارای معلولیت باید در همین ماه انجام شود، گفت: دکتر قبادیدانا باید به بنده قول قطعی بدهند که قبل از پایان سال لایحه اصلاحیه و یا طرح اصلاحیه را داشته باشیم. اگر نیازمند منابع مالی نبود میتوانیم به صورت طرح آن را با سرعت بیشتری پیش ببریم، اما متن پیشنویس اصلاحیه لایحه قانون جامع و قانون حمایت از افراد دارای معلولیت که معتقدیم که نقایصی دارد، باید تقدیم مجلس شورای اسلامی کنیم.
وی در ادامه این نشست نیز به مادهای از قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت اشاره و بیان کرد: تبصره 3 ماده 5 قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، بر این موضوع اشاره دارد که متخلفان از رعایت این ماده حسب مورد به مجازات تعزیری جزای نقدی درجه 5 تا 8 موضوع ماده 19 قانون مجازات اسلامی مصوب اول اردیبهشت ماه 1392، انفصال موقت یا دائم از خدمات عمومی، تنزل مقام و یا محرومیت از انتصاب به پستهای حساس و مدیریتی و یا اخراج از نهاد یا سازمان متبوع محکوم میشوند. دکتر قبادیدانا باید شورای صلاحیت را به زودی در سازمان بهزیستی کشور مستقر کند.
انتهای پیام