لزوم ایجاد تقریب در حوزه اندیشه و عمل / برای تقویت ایران قوی باید عناصر واگرایی را کم کرد
محمودی گفت: برای اداره کشور و اجرای قانون هم باید در حوزه فکر به تقریب و هم در حوزه عمل به وحدت برسیم این ایده ای است که متناسب با جامعه ایرانی است و ما را قوی میکند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مهدی محمودی کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، با بیان اینکه معمولاً در کشورهای مختلف، تعدد اقوام و قومیتها یکی از نگرانیهای آنها است، گفت: رویکرد فرصتمحور جمهوری اسلامی به اقوام ایرانی با توجه به مشترکات تاریخی و دینی، زمینههای مشارکت اقوام مختلف را در دفاع و سازندگی کشور فراهم آورده است.
وی خاطرنشان کرد: تنوع قومی در ایران با توجه به سکونت طولانی اقوام که به بیش از هزاران سال پیش بر می گردد باعث شده تا مشابهتهای تاریخی، فرهنگی و نژادی میان اقوام مختلف ایجاد شود که این هویت ملی متفاوت از سایر نقاط دنیا مثل آمریکا و کانادا است چرا که در ایران قومیت ها گروه های مهاجر نبوده اند که از سایر نقاط دنیا به این کشور مهاجرت کرده باشند.
این کارشناس سیاسی ادامهداد: گروههای قومی در ایران بر خلاف تجربه غرب، ساکنان بومی این سرزمین اند و تاریخ سکونتشان مانند گروههای مهاجر در اروپا و آمریکا مربوط به چند دهه یا نهایتا چند سده اخیر نیست بلکه به هزاران سال پیش باز می گردد. حتی آن قسمتهایی هم که در قرنهای گذشته از ایران جدا شدند نیز مایلند با ما باشند.
محمودی تصریح کرد: تاریخ و دغدغههای سیاسی مشترک در کنار سرزمین و حکومت مشترک باعث شده است تا این اقوام در برابر هر هجمهای به کشورشان به دفاع از آن برخیزند.
وی یادآورشد: رهبر معظم انقلاب با اشاره به مقاومت جانانهی اقوام گوناگون کشورمان در سالهای دفاع مقدس میفرمایند: «نوبت دفاع مقدس هم که میرسد، جنگ هشت سالهی ما، مردم همین گونه از همه جا شرکت میکنند؛ همه شهید میدهند؛ همه برای خدا وارد میدان میشوند و همه حول یک احساس وظیفهی مشترک، اقدام میکنند.»
کارشناس سیاسی اضافه کرد: هم چنین امام خامنه ای می فرمایند «در جنگ تحمیلی هشت ساله، از کسانی که میخواستند بروند از تمامیت ارضی و مرزهای اسلام در این کشور دفاع کنند، کسی نپرسید شما از کدام طایفه، کدام فرقه، کدام مذهب، کدام لهجه و کدام زبان هستید؟ همه رفتند؛ از همه جا رفتند. در ایران، خونها درهم آمیخته شد و انقلاب به معنای حقیقی کلمه، یک اتحاد و یک الفت میان فرق، لهجهها و طوایف مختلف به وجود آورد».
ایران اسلامی در برنامههای توسعه ای تبعیضی میان اقوام قائل نشد
محمودی گفت: جمهوری اسلامی علاوه بر اینکه سیاست غلط رژیم گذشته را مبنی بر بیگانه انگاشتن اقوام نفی کرد بلکه این نگاه را نه تنها در سطح مسئولان، بلکه در سطح آحاد مردم این نگاه را تصحیح کرد و نگاه اسلامی را که مبتنی بر برادری، اتحاد، همدلی و صمیمیت است، جایگزین آن کرد. ایران اسلامی در تمام برنامههای اقتصادی و توسعهای، تبعیضی میان مردم سراسر کشور بهخصوص مناطق قومی قائل نشد.
وی یکی از سیاستهای جمهوری اسلامی ایران را جدا دانستن حساب اقوام از اشرار و فریبخوردگان عنوان کرد و افزود: این سیاست در مقابله با تبلیغات دشمنان که در تلاش بودند تحرکات علیه جمهوری اسلامی ایران را در مناطق قومی به حساب اقوام بگذارند، بسیار کارآمد و مؤثر بود.
این کارشناس سیاسی تاکید کرد: حضور برخی از اشرار در بعضی مناطق نهتنها جمهوری اسلامی ایران را نسبت به مردم منطقه بدبین نمیکند، بلکه نظام را بر آن میدارد که منطقه را از لوث وجود آنها با همکاری مردم منطقه پاک کند.
لازمه تقریب فکری شکلگیری زمینه گفتگو و مدارا است
محمودی ضمن تاکید بر اینکه لازم است جامعه ما اعم از فرق دینی واقوام اسلامی به ایدههای مشترکی در حوزه وحدت برسند، گفت: در تاریخ اسلام یکی از دغدغههای مسلمانان همواره وحدت بوده است که این وحدت از همگراییهای اجتماعی و فرهنگی گرفته تا وحدت حوزه سیاسی نمود پیدا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: ایده ای که میتواند در جامعه ایرانی اسلامی کارسازتر باشد این است که ما نمی توانیم به دنبال یک دست کردن جامعه در حوزه الاهیاتی، فرهنگی و اجتماعی باشیم اما می توانیم به دنبال تقریب و نزدیکی از نظر فکری وفرهنگی باشیم.
کارشناس سیاسی لازمه تقریب فکری را شکل گیری و ایجاد گفتگو و مدارا خصوصا در جامعه نخبگی دانست وافزود: ما نباید بگذاریم اختلافات فکری و فرهنگی بین عوام جامعه تسرعی یابد چراکه نخبگان حوزوی، فرهنگی و افرادی که صلاحیتهای علمی دارند باید با هم بحث کنند تا ایدههایشان به هم نزدیک شود.
محمودی ادامهداد: وقتی ایده هایمان به هم نزدیک باشد به سطح سیاسی و سیاستگذاری که میرسیم نمی توانیم تشدد ببینیم چراکه یک کشور نیاز به یک رویههای واحدی دارد از این رو باید وحدت درعمل داشته باشیم.
لزوم ایجاد تقریب در حوزه اندیشه و عمل
وی خاطرنشانکرد: برای اداره کشور و اجرای قانون هم باید در حوزه فکر به تقریب و هم در حوزه عمل به وحدت برسیم این ایده ای است که متناسب با جامعه ایرانی است.
این کارشناس سیاسی افزود: به واسطه همین بحثهای فکری و نخبگی روشن خواهد شد که بخش مهمی از اختلافات مذهبی و قومیتی به لحاظ هستی شناختی واقعیت ندارند یعنی مقولاتی هستند در طول تاریخ توسط صاحبان فرق و مذاهب یا قومیتها به واسطه تعصبات و درگیریهایی اختلافاتی ایجاد شده که اساسا واقعیت نداشتند.
محمودی یادآورشد: اینکه گفته میشود به یک قومی ظلم شده است و برخی امتیازاتی گرفته اند؛ خیلی از این ادعاها نادرست است و بحث ها روشن خواهد کرد بخش مهمی از ابن اختلافات ناشی از برداشتهای نادرست ازواقعیتهای تاریخی است که در واقع چیز دیگری بوده و طور دیگری بازنمایی شده اند.
باید برابریهای بیشتری در جامعه ایجاد کنیم
وی انسجام اجتماعی را یک اصل برای پیشرفت هر کشوری عنوان کرد وگفت: هیچ تمدنی به واسطه انسجام اجتماعی شکل نگرفته است باید برخی از عناصر تفرق زا و تنش زا را آرام آرام کنار گذاشته و برابریها را بیشتر کنیم و فاصله بین مرکز و حاشیه نشینی را کم کنیم.
این کارشناس سیاسی دادن برخی از امتیازات اجتماعی سیاسی را یک عامل مهم در جهت وحدت و انسجام اجتماعی دانست و افزود: به تازگی با یک ایده درست از سوی رهبر معظم انقلاب فرمانده نیروی دریایی ارتش به یکی از اهل سنت واگذار شد که این باعث می شود قوم کرد احساس غرابت بیشتری با نظام اسلامی داشته باشند.
محمودی با بیان اینکه ما باید به دنبال شهروندی مبتنی بر برابریهای بیشتری باشیم، گفت: در واگذاری بودجه سعی کنیم تا فاصله بین استان های مرکزی با استان های حاشیه و متورم را کاهش بدهیم.
لزوم فراهم کردن زیرساخت های توسعه در استانهای حاشیه ای
وی ادامه داد: با فراهم کردن زیرساختهای توسعه در استانهای حاشیهای باید بتوانیم امتیازات بیشتری به این استانها داده و عدالت اجتماعی را توسعه بدهیم چراکه قطعا بدون انسجام اجتماعی ما نباید انتظار داشته باشیم در مسیر پیشرفت قدمهای مهمی برداریم.
این کارشناس سیاسی بیان کرد: ما هر چقدر دچار تشدد و واگرایی باشیم بخش عمدهای از انرژی صرف مسائل حاشیه ای خواهد شد.
محمودی بیان کرد: واقعیتهای تاریخی به ما نشان داده است ما هرجا توانستیم همگرایی داشته باشیم موفق بودیم وقایع تاریخی معاصر اعم از پیروزی نظام مشروطه و پیروزی ایران در دفاع مقدس نشان می دهد با همگرایی و اتحاد قومیتهای مختلف به پیروزی برسیم.
وی با بیان اینکه آنجاهایی که از هم فاصله رفتیم و نتوانستیم عناصر واگرایی را کنار بگذاریم هزینههای زیادی را پرداخت کردیم، یادآورشد: در جهان اسلام زمانی که قومیت عرب و غیرعرب با هم متحد بودند پیروزی رقم خورد آن زمانی که واگرایی بودند اسرائیل در بین آنها شکل گرفت و زمانی که امام راحل، ایدههای وحدت گرایانه تولید می کنند اقدامات مهمی در دنیای اسلام انجام می شود.
این کارشناس سیاسی اضافه کرد: واقعیتهای تاریخی نشان دهنده این هستند هرجا اقوام و فرق با هم متحد بودند موفق بودیم و هرجه از هم فاصله هستیم انرژی و توان هم را از بین بردیم و هزینه های زیادی به خود و جامعه تحویل کردیم.
لزوم کم کردن عناصر واگرایی برای رسیدن به ایران قوی
محمودی جامعه را به مثابه یک جامعه کوچک دانست و افزود: در یک خانواده با حذف یک عنصر از اعضای خانواده و بدون اتحاد یک خانواده نمی توانیم موفق باشیم از این رواگر به دنبال ایران قوی و پیشرفت هستیم باید در حوزه همگرایی گام برداریم و عناصر واگرایی را به لحاظ فکری و عملیاتی هر چه بیشتر کم کنیم و به وحدت توجه داشته باشیم.
وی بر لزوم وحدت در جامعه ایرانی تاکید کرد و گفت: اگرعناصر سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و عناصر واگرایی کاهش یابد به عنوان مثال قوم کرد اساس و به درستی اصیل ترین قوم ایرانی می داند اما چرا واگرایی ها نسبت به نظام اسلامی شکل می گیرد چراکه عناصر خارجی می خواهند از تفاوت های قومیتی استفاده و تفرقه ایجاد کند و یک علت دیگر به تفاوت های مذهبی و نوع سیاست گذاری های ما بر می گردد.
نباید نقش اقلیت را بر اکثریت ترجیح بدهیم
این کارشناس سیاسی ادامه داد: در دفاع مقدس بارها دیدیم اقوام کرد و سنی مذهب خدمات بسیاری به نظام ارائه کردند از این رو نباید نقش و ادبیات اقلیت را به اکثریت را ترجیح می دهیم این اختشاشات یک بازنمایی دارد و رسانه این بازنمایی را تشدید میکند اما باید توجه کنیم بخش عمده جامعه موافق این واگرایی ها نیست.
محمودی با بیان اینکه قوم بلوچ خود را عضوی از ایران فرهنگی بزرگ می داند، گفت: هرچند ایران، افغانسان قفقاز و آسیای میانه با تحولات ایران معاصر ازما جدا شده اند اما خود را جزئی از ایران بزرگ می دانند و ما باید بر روی عناصر اشتراکی و همگرایی ساز تمرکز کنیم.
وی بیان کرد: ما باید در قانون گذاری وتخصیص منابع به سمت این برویم که هرچه بیشتر نابرابریها را کاهش بدهیم و در به کارگیری قومیت و مذاهب قدری متسالم تر عمل کنیم از این طریق می توانیم موفق باشیم و شکافهای اقتصادی کمتر شود قطعا منازعات مذهبی نمود کمتری پیدا می کند.
وی یادآورشد: هرچقدر بتوانیم باب گفتگو را باز کنیم و افراد با ایده های مختلف در کنار هم بنشینند و مطالبه کنند؛ به جای اختشاش با هم حرف بزنیم به هم نزدیک می شویم.
انتهای پیام /