پنج‌شنبه 17 آبان 1403

محافظت از سالمندان با تزریق واکسن

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
محافظت از سالمندان با تزریق واکسن

سنندج - ایرنا - 2 سالمند بالای 80 سال در زادگاهم قروه جان خود را بخاطر تزریق واکسن کرونا از دست داده‌اند، اولش، خبر به نظر می‌رسید ولی بعد شایعه‌ای شد که دهان به دهان چرخید.

به گزارش ایرنا، در گیر و دار همین خبر، جویای احوال پدر پیرم از مادرم شدم که گفت امروز صبح واکسن کرونا زده است؛ همین جمله مادر کافی بود تا شایعات یکی از پس از دیگری در ذهنم مرور شود، راستش ترس برم داشت، جانم به جان پدرم بسته بود، حتی فکرش را هم نمی توانستم بکنم که...

بلافاصله خود را به خانه پدری رساندم، پدر کمی ضعف داشت شب هم تب کرد تا می‌توانستیم به او مایعات دادیم، در مرکز بهداشتی اینطور سفارش کرده بودند؛ یکی دو بار هم از قرص استامینوفن استفاده کرد.

مچ دستش و پایش درد داشت، حالش بد نبود ولی علایم خفیف کرونا هر از گاهی اذیتش می کرد، وقتهایی که حالش بهتر بود از تمام شایعاتی می‌گفت که در حین زدن واکسن شنیده بود.

بعضی‌ها گفته بودند که واکسن را تزریق نمی‌کنند و آن را در بازار آزاد به قیمت 250 هزار تومان می‌فروشند، یک سری هم عقیده داشته‌اند که آب مقطر به جای واکسن به سالمندان تزریق می‌شود و عده‌ای بدبین‌تر هم واکسن را راهی برای مرگ زودتر سالمندان عنوان می کرده‌اند، البته در حالی که خودشان در صف واکسن بوده‌اند.

پدر هم که تحت تاثیر این شایعات قرار گرفته بود تا قبل از اینکه حالش به خاطر واکسن کمی دگرگون شود، می گفت معلوم نیست چی تزریق کرده‌اند اما با شروع علایم خندید و گفت نه مثل اینکه واکسنش واقعی است.

علایم کرونا را می شناخت، آن را از من شنیده بود که خودم چند ماه قبل درگیرش بودم، چند روزی پیشش بودم تا اینکه حالش دیگر بد نبود.

مرکز جامع سلامت عباس آباد

بعد از برگشتن به سنندج، سری به مرکز جامع سلامت عباس آباد سنندج زدم تا از وضعیت واکسیسناسیون سالمندان گزارشی تهیه کنم.

اولین بار بود که به محله عباس آباد می‌رفتم محله‌ای شلوغ و پر رفت و آمد که به نظرم مردمش وضعیت درآمدی چندان جالبی ندارند. با پرس و جو مرکز بهداشت را پیدا کردم، می خواستم وارد شوم که پیرمردی جلوتر از من وارد شد، پشت سرش راه افتادم روی هر دو گوشش سمعک داشت عجله زیادی برای رسیدن به او لازم نبود، عصازنان می رفت؛ با صدای بلند سلام کردم برگشت و نگاه کرد؛ پرسیدم برای چه آمدی پدرجان؟ به کردی جواب داد آمدم واکسن بزنم؛ گفتم نمی‌ترسی؟ با لبخند گفت: از چی بترسم عمرم تمام شد. از این مریضی و از این ماسک و از این وضعیت که بدتر نیست؛ اگر بد بود به ما نمی گفتند که اول ماها بزنیم، باید بزنیم ما برکت خانه ها هستیم.

چقدر ذهنم از این کلمه دور مانده بود، سالمندانی که نعمت و برکت را با هم برای خانواده‌ها در برداشتند و کرونا هم همین نعمتها را نشانه رفته است و حالا این گنجینه ها را با واکسیناسیون در برابر کرونا می خواهند محافظت کنند.

بیشتر جان باختگان کرونا از این گروه سنی بوده‌اند و چه پدربزرگ ها و مادربزرگ هایی که رفتنشان حسرت ابدی بر دلمان شد.

هر چند ساعت یک بار به پدرم زنگ میزنم و جویای حالش می‌شوم، می گوید: خاطرت جمع حالم خوب است، گاهی علائم دارم ولی دائمی نیست نگران نباش.

یادم هست من هم که کرونا داشتم همین طور بود، چند ساعتی حالم خوب می شد و چند روزی بد، همینطور که با پدر حرف میزدم وارد مرکز بهداشت شدم و بعد از هماهنگی برای تهیه گزارش به سراغ پیرمردی رفتم که همراه پسرش به مرکز بهداشت آمده بود. واکسن را تزریق کرده و در حال خارج شدن بود که اجازه گرفتم تا از آنها عکس و مصاحبه بگیرم.

خودش را فرج الله میهمی معرفی می‌کند، 85 سال دارد و می گوید: زنگ زدند گفتند برای واکسن بیایید و من هم آمدم.

از پسرش می پرسم نگران نیستید؟ جواب می‌دهد: نه نگران چرا؟ اگر بد بود این کار را نمی کردند.

از پدرش می پرسم پدرجان نترسیدید؟ می گوید: نه اصلا درد نداشت.

به قیافه دوست داشتنی پیرمرد خیره می‌شود و فکر می‌کند من ترسش را از بابت واکسن پرسیده‌ام، در حالی که سوال من چیز دیگری بود، بیشتر ادامه نمی‌دهم نمی‌خواهم نگرانش کنم.

خانم مسنی به سراغم آمد و پرسید خانم جان کجا تزریق واکسن می زنند؟ پرسیدم چند سال دارید؟ جواب داد: 79 ساله‌ام و چند ماهی بیشتر نمانده که 80 ساله شوم، کاش به من هم بزنید. گفتم من خبرنگارم و نمی‌دانم شامل شما می‌شود یا نه؟ ادامه داد: پارسال همسایه مان کرونا گرفت و بنده خدا نزدیک یک ماه در بیمارستان بستری شد کم سن و سال بود پنجاه سال خدا در کنار هم همسایه بودیم کرونا گرفت و عمرش کفاف نداد از آن روز به بعد در خانه مثل زندانی ها هستم، می‌ترسم زیاد بیرون بروم و بچه‌ها هم کمتر به دیدنم می آیند می ترسند از آنها کرونا بگیرم، آمده‌ام واکسن بزنم خیالم راحت شود.

سرگرم حرف زدن بودیم که خانمی نزدیک شد و سوال کرد: نمی دانید اگر کسی نتواند برای واکسن اینجا بیاید، چکار باید کنیم؟

این سوال به ذهن من هم می آید که واقعا آنهایی که نمی توانند باید چه کار کنند؟ آقای احمدی مراقب سلامت با حوصله جواب مرا می‌دهد می‌گوید: خیلی ها هستند که با ماشین تا دم در مرکز می‌آیند و همکاران ما بعد از ثبت نام آنها، کنار خیابان می روند و واکسنش را تزریق می کنند.

کادر بهداشت این روزها کارشان بیشتر شده است آنها قبل، حین و بعد از شیوع کرونا دارند و حالا هم که درگیر واکسن شده‌اند.

حوالی ظهر است مرکز جامع سلامت کم کم دارد خلوت می شود. از آنجا خارج می شوم اما ذهنم همچنان درگیر 2 سالمند قروه‌ای است که جانشان را از دست داده‌اند یعنی ممکن است با واکسن این بلا سرشان آمده باشد؟

مرگ بر اثر واکسن نبوده

ذهنم برمی‌گردد به چند ماه قبل که تمام فضای مجازی پر شده بود از این که واکسن بخرید، واکسن کلمه پرتکراری شده بود که هر روز از جلوی چشم همه ما می‌گذشت، زیاد طول نکشید که واکسن خریدند و واکسیناسیون شروع شد.

کادر بهداشت و درمان، اولین گروه واکسن را 21 بهمن در کردستان دریافت کردند و اولین داوطلب هم فوق تخصص ریه بود و این یعنی اطمینان به کاری که وزارت بهداشت داشت انجام می‌داد و بعد از آن بیماران بدحال و صعب العلاج، حالا هم سالمندان.

رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان درباره مرگ 2 سالمند قروه‌ای اظهار داشت: مورد نخست آقایی 82 ساله بوده که چند روز بعد از دریافت واکسن فوت کرده است ولی علت مرگ او واکسن نبوده و بر اثر سکته قلبی جان باخته است و تست پی سی آر او هم منفی بود.

دکتر رضاعی درباره مورد دوم هم اظهار داشت: این فرد خانمی 88 ساله بوده که سابقه بیماری قلبی داشته و او هم بر اثر واکسن فوت نشده است و تست کرونایی که از او انجام شد، منفی بود.

وی افزود: کار واکسیناسیون گروه‌های اولویت‌دار از 21 بهمن در کردستان آغاز شده و تاکنون بیش از 26 هزار نفر علیه کرونا واکسیناسیون شده‌اند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه بر اساس سند ملی واکسیناسیون فاز اول تمام شده است، افزود: ممکن است افرادی جا مانده و یا خود راضی به واکسیناسیون نبوده باشند ولی بخش بزرگی از پرسنل بهداشت و درمان و افراد مرتبط با این بخش علیه بیماری کووید 19 واکسیناسیون شده‌اند.

رضاعی اضافه کرد: 20 هزار و 436 نفر در نوبت اول و پنج هزار و 952 نفر در نوبت دوم واکسن دریافت کرده‌اند که در مجموع تعداد واکسن شدگان را به 26 هزار و 388 نفر در استان رساند.

وی یادآور شد: واکسیناسیون افراد مسن بالای 80 سال بیش از یک هفته است که شروع شده و افراد جامانده می‌توانند به هر درمانگاه شهری نزدیک محل سکونت خود مراجعه و واکسن دریافت کنند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه در رده سنی 75 تا 79 سال هم 40 هزار سالمند در استان واجد شرایط دریافت واکسن هستند. افزود: در این رده سنی سالمندان 65 تا 85 سال از بالا به پایین در فواصل سنی 85 تا 80، 80 تا 75، 75 تا 70، 70 تا 65 سال واکسینه می شوند.

رضاعی با اشاره به اینکه حدود 125 هزار نفر از جمعیت استان، سالمند هستند، تاکید کرد: با واکسیناسیون گروه سالمندان، آمار مرگ و میر ناشی از کرونا تا 70درصد کاهش پیدا می کند.

افراد بیمار برای واکسیناسیون عجله نکنند

بر اساس آمار ها، سه علت اصلی مرگ ومیرها در کردستان بیماری‌های قلبی عروقی با 43 درصد، سرطان و تومورها 16 درصد و سوانح و حوادث با 11 درصد گزارش شده است و بیشترین قربانیان بیماری قلبی و عروقی هم افراد سالمند هستند.

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان درباره واکسیناسیون سالمندان اظهار داشت: این کار برای گروه سنی 75 تا 80 سال در حال انجام است و بعد از تماس می توانند به مراکز جامع بهداشتی مراجعه کنند.

ابراهیم قادری تاکید کرد: افرادی که بیماری حاد دارند و حال عمومی آنها خوب نیست برای واکسن مراجعه نکنند، مثلا ممکن است کسی عفونت یا مشکل قلبی حاد دارد که نباید فعلا واکسن تزریق کند.

وی با بیان اینکه بیماری قلبی در این گروه سنی زیاد است، اضافه کرد: عده‌ای مدتهاست که با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند که تزریق واکسن برای آنها مشکلی ندارد ولی برخی در وضعیت حاد بیماری هستند و باید تا بهبود صبر کنند.

قادری گفت: البته پزشکان حاضر در مراکز جامع سلامت که کار تزریق واکسن را انجام می دهند، سالمندان را غربالگری می کنند و اگر افرادی با مشکلات و بیماریهای حاد شناسایی شود در نوبتهای بعدی دریافت واکسن قرار می گیرند.

امروز ششمین روزی است که پدرم واکسن کرونا تزریق کرده و شکرخدا حالش خوب خوب است، اما می داند که هنوز باید از ماسک استفاده کند، چون هنوز به ایمنی کامل نرسیده است.

در 24 ساعت منتهی به ظهر روز شنبه 25 اردیبهشت 83 بیمار جدید مبتلا به کرونا در کردستان شناسایی و چهار بیمار هم جان خود را از دست دادند تا شمار فوتی‌های کرونا از اسفند 1398 تاکنون به یک‌هزار و 291 نفر برسد.

هم اکنون 386 بیمار در مراکز درمانی استان بستری هستند که حال 73 نفر آنها وخیم است.

*س_برچسب‌ها_س*
محافظت از سالمندان با تزریق واکسن 2
محافظت از سالمندان با تزریق واکسن 3
محافظت از سالمندان با تزریق واکسن 4
محافظت از سالمندان با تزریق واکسن 5