مشاغل خاص در کشور فرارهای مالیاتی بالایی دارند
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به بیان توضیحاتی درباره تأثیر راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی بر عادلانه کردن فرآیند اخذ مالیاتها در کشور پرداخت.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به بیان توضیحاتی درباره تأثیر راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی بر عادلانه کردن فرآیند اخذ مالیاتها در کشور پرداخت.
فتح الله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره تأثیر راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی بر عادلانه کردن فرآیند اخذ مالیاتها در کشور گفت: با راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی و هوشمند کردن فرآیند اخذ مالیاتها میتوان از فرار مالیاتی در کشور جلوگیری کرد و مالیات را به این وسیله از مشاغل خاصی که درآمدهای کلان دارند گرفت و جلوی کسری بودجه دولت را را گرفت و به مردمی که جز افشار ضعیف جامعه محسوب میشوند و مالیات خود را دقیق و به موقع پرداخت میکنند، کمک کرد.
این نماینده مجلس یازدهم در ادامه افزود: یکی از منابع اصلی درآمدی دولت و بودجه کشور مالیات است در دنیا هم این روش وجود دارد. در دنیا به اشکال مختلف از فعالان اقتصادی مالیات اخذ میشود ولی اینکه هدف گذاری فرآیند اخذ مالیات از چه گروهها و افرادی باشد خودش نکته مهمی است و قرار نیست که مالیات صرفاً از قشر حقوق بگیر و کارمند و کارگر که حقوق ثابتی دارند گرفته شود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: عادلانه نیست که ما از گروههای شفاف اقتصاد تمام مالیات را اخذ کنیم. از سوی دیگر امکان تأمین تمام منابع مورد نیاز برای دولت از این گروهها امکان پذیر نیست. قاعدتاً باید از بخشهای مختلف مالیات متناسب اخذ شود.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: مشاغل مهمی مثل پزشکان یا شرکتهای وجود دارند که درآمدهای هنگفتی دارند و یا حتی مجموعههایی که در فضای مجازی کار میکنند، هیچ مالیاتی نمیپردازند. در یکی دو سال گذشته مجلس تلاش کرده تا این موضوع را ساماندهی کند.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه به همین دلیل مجلس قانون مودیان مالیاتی را عملیاتی کرد توضیح داد: این قانون باعث شد بسیاری از کسانی که فرار مالیاتی داشتند شناسایی شوند. زیرا گردش مالیاتی این افراد در این سامانه مودیان مالیاتی قرار میگیرد و با توجه به مولفههایی که توسط سازمان امور مالیاتی تعیین شده از آنها مالیات گرفته شود.
وی در ادامه بیان کرد: البته این روش دارای اشکالاتی هم هست و باید شرایط متفاوت کاری مشاغل مختلف را برای پرداخت مالیات در نظر گرفت و با استفاده از یک الگوی یکسان اقدام به اخذ مالیات از تمام این گروهها نکرد.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: طبیعتاً هوشمند شدن فرآیند اخذ مالیات و شناسایی اقشار مختلفی که باید مالیات بپردازند، میتواند به تأمین منابع مالی بودجه کشور و تقویت اقتصاد ملی کمک کند. علاوه بر این ما مشاغلی را در کشور داریم که درآمدهای هنگفتی دارند اما مالیات نمیپردازند.
توسلی در ادامه بیان کرد: مثلاً مجموعهای مثل فیلیمو که در فضای مجازی کار میکند و حدود 10 الی 12 هزار میلیارد درآمد دارد، هیچ گونه مالیاتی نمیپردازد. یا مشاغل خیلی زیاد دیگری که در فضای مجازی فعال هستند و آنها هم مالیات پرداخت نمیکنند و فرار مالیاتی فوق العاده بالایی دارند.
این نماینده مجلس یازدهم افزود: برخی از پزشکان، داروخانهها، آرایشگاههای زنانه و داروسازان نیز منابع درآمدی بالایی دارند ولی مالیات پرداخت نمیکند. شرایط باید به نحوی مدیریت شود که آنها سهم خودشان از مالیات را بپردازند زیرا در تمام دنیا این شرایط وجود دارد که در اداره اقتصاد کشور باید همه مشارکت داشته باشند.
توسلی در ادامه در پاسخ به این سوال که رویکرد سازمان امور مالیاتی در برابر مشاغل خاص با فرار مالیاتی بالا چه باید باشد؟ گفت: کسی که بخواهد قانون را اجرا نکند راهی برای دور زدن آن هم پیدا میکند. پرداخت مالیات به عنوان یک تعهد اجتماعی و یک تعهد ملی در جامعه باید تقویت شود تا مردم مالیات خودشان را پرداخت کنند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: اما اگر برخی مشاغل مالیات خودشان را پرداخت نکردند، اجرای قانون مودیان مالیاتی نباید متوقف شود، بلکه این قانون باید ضمانت اجرایی خودش را داشته باشد.
توسلی ادامه داد: طبیعتاً سازمان امور مالیاتی باید به آنها تذکرات لازم را بدهد این مشاغل منابع پولی خودشان را باید در بانکها و حسابهای خود نگهداری میکنند و دولت باید طی مراحل کاملاً قانونی اطلاعات حساب آنها را استخراج و مالیات آنها را تعیین کند.