دوشنبه 28 آبان 1403

مهدی آذر یزدی؛ نویسنده ماندکار قصه های خوب برای بچه های خوب

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مهدی آذر یزدی؛ نویسنده ماندکار قصه های خوب برای بچه های خوب

کمتر کسی است که نام کتاب های قصه های خوب برای بچه های خوب را نشنیده باشد و لذت خواندن کتاب های مهدی آذر یزدی را برای خود و فرزندانش نچشیده باشد...

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در فصل زمستان سال 1300 در کوچه پس کوچه‌های یزد، پسری متولد شد. آن زمان هیچ کس فکرش را نمی کرد که این پسر قرار است روزی یکی از مشاهیر ایران و اساتید نام آور ادبیات کودک و نوجوان شود و کتاب‌های او سالیان سال جزو محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین کتاب‌های کودک و نوجوان ایران گردد. این روزها هر کس که برای خرید کتاب کودک به فروشگاه ها و سایت ها سر بزند حتما بسیاری از کتاب های او را در قفسه های کتاب و در سایت ها میبینید.

مهدی آذر یزدی در خانواده ای مسلمان متولد شد. او از هشت سالگی همراه پدرش در یک زمین رعیتی کار می کرد و از کودکی با سختی بزرگ شد. در سن 20 سالگی بنایی را کنار گذاشت و در یکی از کارگاه های یزد، جوراب بافی می کرد. همان زمان صاحب کارگاه جوراب بافی تصمیم گرفت که یک کتاب فروشی بزرگ در شهر یزد افتتاح کند. او شاگردانش را به مغازه کتاب فروشی منتقل کرد. آذر یزدی عاشق کتاب بود و از آن به بعد در کتاب فروشی کار می کرد. این موضوع یک نقطه عطف در زندگی اش شد.

آذر یزدی در سن 35 سالگی با دیدن قصه هایی از کتاب انوار سهیلی تصمیم گرفت ادبیات کهن ایران را برای مخاطب کودک بازنویسی کند و جرقه نوشتن مجموعه کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب در همان زمان زده شد. مجموعه ای که یکی از برجسته ترین کتاب داستان کودک ایران است.

آذر یزدی تمکن مالی خوبی نداشت و زندگی بسیار ساده ای داشت. شاید بشود گفت که بزرگترین سرمایه او در زندگی اش کتاب ها بودند. او گاهی برای به دست آوردن پول کتاب هایش را می فروخت و تختش چند لایه کارتن کتاب بود که روی آن تشک انداخته بود. برخی می گویند که اگر مهدی آذر یزدی کتاب هایش را نمی فروخت شماره کتاب های او به 20 هزار جلد می رسید. کتاب هایی که بعضی هایشان را دوباره و چندباره خوانده بود. جالب است بدانید که او هیچ وقت ازدواج نکرد. کارمند دولت هم نشد. عشق و علاقه او به کتاب خواندن و نوشتن، باعث شد که تا سال های آخر عمرش نویسندگی را ادامه دهد. حاصل عشق و تلاش او فاخر ترین کتاب های ادبیات کودک ایران شد.

از این نویسنده بزرگ تا کنون 23 عنوان کتاب چاپ شده است. کتاب های او هنوز هم تجدید چاپ می شوند و نسل های مختلفی با این کتاب ها خاطره دارند. ممکن است پدر بزرگی که کتاب های او را برای نوه اش می خواند یاد خاطرات بچگی خودش با آن کتاب ها نیز بیفتد.

پر افتخار ترین اثر این نویسنده توانمند مجموعه کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب است. این مجموعه به پنج زبان زنده دنیا از جمله ترکی، ارمنی، چینی، اسپانیایی و روسی ترجمه شده است و در کشور ما نیز بیش از 60 بار تجدید چاپ شده است. مهدی آذر یزدی این مجموعه را در هشت جلد نوشته است که هر جلد آن،َ داستان هایی از یک منبع کهن ایرانی اسلامی دارد که برای کودک باز آفرینی شده است. مجموعه کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب، توانست در سال 1967 میلادی، جایزه یونسکو را از آن خود کند. هم چنین در سال 1345 نیز جایزه سلطنتی کتاب را گرفت. آذر یزدی با این مجموعه قصه هایی از قرآن کریم، زندگی معصومین، گلستان سعدی، قابوس نامه، مثنوی مولوی، مزربان نامه، سندباد نامه و کلیله و دمنه را برای مخاطب کودک بازنویسی کرد. این کتاب ها هنوز هم یکی از برجسته ترین آثاری است که کودک را با ادبیات کهن ما آشنا می کند. هم چنین این مجموعه از نظر مخاطب در گروه کتاب 12 سال به بالا قرار می گیرد.

برخی از دیگر آثار مهدی آذر یزدی گربه ناقلا، قصه های تازه از کتاب های کهن، قصه پیامبران، شعر قند و عسل، یاد عاشورا، گربه تنبل و... می باشد. شورای کتاب کودک نیز برخی از دیگر کتاب‌های او را کتاب برگزیده سال معرفی کردند. درون مایه اکثر کتاب های او آموزش اخلاقیات و ارزش ها به مخاطب کودک و نوجوان است که ابزار های خوبی برای تربیت کودکان محسوب می شوند.

سرانجام این نویسنده بزرگ در سن 87 سالگی در شهر تهران در گذشت. محل خاکسپاری او در زادگاهش خرمشاه یزد است. کتاب زندگی این بزرگمرد اگر چه بسته شد اما هنوز با خواندن آثار او می توان حضورش را احساس کرد.