یک‌شنبه 7 بهمن 1403

موتور های جدید سایپا آریا و شاهین چه مشخصاتی دارد؟ (+ تیپ های جدید)

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
موتور های جدید سایپا آریا و شاهین چه مشخصاتی دارد؟ (+ تیپ های جدید)

این موتور سه سیلندر و توربوشارژر در گام نخست بر روی سایپا آریا در جایگاه یک کراس اوور شهری نصب خواهد شد و در حال حاضر فرایند جانمایی و تطبیق این پیشرانه با خانواده SP100 در دست انجام است.

19 فروردین 1400 در شرکت توسعه قوای محرکه تیوان، با فرمان رییس جمهور تولید پیشرانه های کم مصرف سه سیلندر و چهار سیلندر آغاز شد. یکی از این پیشرانه های جدید برای سایپا آریا و شاهین آماده شده و قرار است که بزودی بر روی این خودروهای ملی نصب شود.

به گزارش عصر ایران به نقل از پایگاه خبری اسب بخار، شرکت توسعه قوای محرکه تیوان از سال 1392 فعالیت خود را آغاز کرد و در این میان شرکت هایی چون AVL اتریش و گروه خودروسازی سایپا با همکاری معاونت علم و فناوری نهاد ریاست جمهوری، با مشارکت خود اقداماتی را برای آغاز تولید پیشرانه های کم مصرف در ایران انجام دادند.

رونمایی از خودروی آریا در شرکت سایپا

در نهایت در اواخر دولت یازدهم نمونه اولیه پیشرانه سه سیلندر تیوان با حضور مدیران ارشد این شرکت خصوصی، مدیران سایپا، وزیر صمت و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست رونمایی شد. اما آغاز تحریم ها برخی چالش ها را برای تولید این پیشرانه در کشور ایجاد کرد و در نهایت پس از ماه ها، این امکان فراهم شد تا مجهزترین و به روزترین خط تولید قوای محرکه در شهرک کاسپین استان قزوین شروع به کار کند.

در مراسم افتتاح کارخانه تیوان مدیران این شرکت دانش بنیان و خصوصی در حضور مدیران سایپا و مگا موتور، خبر نصب پیشرانه سه سیلندر توربو شارژر را برای خانواده محصولات SP100 اعلام کردند.

مدیرعامل شرکت تیوان در توضیحات خود به رییس جمهور اعلام کرد که این موتور سه سیلندر و توربوشارژر در گام نخست بر روی سایپا آریا در جایگاه یک کراس اوور شهری نصب خواهد شد و در حال حاضر فرایند جانمایی و تطبیق این پیشرانه با خانواده SP100 در دست انجام است.

مشخصات پیشرانه تیوان و تیپ های جدید سایپا آریا و شاهین

حال قرار است که سایپا در آینده نزدیک تیپ های جدید شاهین و آریا را با پیشرانه 3 سیلندر توربوشارژر وارد بازار کند. به گفته مدیرعامل شرکت تیوان، تولید انبوه این پیشرانه در سال 1401 آغاز می شود و قرار است تا با حضور این خانواده موتور، ظرفیت تولید این کارخانه به 75 هزار پیشرانه در سال برسد.

به عبارت ساده تر مدیران سایپا می خواهند تا در سال آینده در کنار افزایش تیراژ تولید خانواده SP100، تیپ های جدیدی از شاهین و آریا را به بازار معرفی کنند.

در حال حاضر تیپ پایه شاهین و آریا در نسخه های G به پیشرانه 1.5 لیتری توربوشارژر 4 سیلندر و 8 سوپاپ مجهز هستند که 110 اسب بخار را با گشتاور 165 نیوتن متر تولید می کنند و جعبه دنده 5 سرعته دستی هم توان این پیشرانه بومی مگاموتور را به چرخ های جلوی این خودروهای ملی می رساند.

با این وجود گفته می شود که نسخه های کامل تر سایپا آریا و شاهین با پیشرانه جدید یک لیتری وارد بازار خواهند شد و در این بخش به معرفی این پیشرانه و تیپ های فول تر خانواده SP100 می پردازیم:

مشخصات فنی پیشرانه یک لیتری توربوشارژر شاهین و آریا:

پیشرانه جدید شاهین و آریا که در کارخانه تیوان ساخته می شود، 999 سی سی حجم دارد و با آرایش 3 سیلندر خطی و 12 سوپاپ در مدار تولید قرار گرفته است. این پیشرانه آلومینیومی به فناوری هایی چون زمان بندی متغییر دوگانه سوپاپ ها، پمپ روغن متغییر، بالانسر، پاشش سوخت مستقیم، توربوشارژر، نسل جدید خنک کاری و... مجهز است و می توان به صورت استاندارد 143 اسب بخار را با گشتاور 222 نیوتن متر تولید کند.

همچنین استاندارد آلایندگی پیشرانه تیوان برای خانواده SP100 سایپا از نوع یورو 6 است و در هر کیلومتر تنها 90 گرم دی اکسید کربن تولید می نماید.

این پیشرانه بر روی خودروهایی چون شاهین و آریا (محصولاتی با جرم خالص کمتر از 1300 کیلوگرم) مصرف سوخت بهینه 5 لیتر به ازای هر 100 کیلومتر را دارد

این پیشرانه کم حجم که قرار است بر روی سایپا شاهین و آریا نصب شود، استاندارد آلایندگی یورو 6 را دارد و در هر کیلومتر تنها 90 گرم دی اکسید کربن تولید می کند.

جالب است بدانید که این سطح آلایندگی فراتر از استاندارد یورو 6 است و می توان گفت که فناوری پیشرانه AVL، تا حدی جلوتر از استاندارد آلایندگی اروپا در سال 2021 قدم برداشته است. همچنین مصرف سوخت بهینه پیشرانه تیوان در خودروهای کلاس C (سدان های متوسط رده C و کراس اوورهای شهری رده B و C) که جرم خالص کمتر از 1300 کیلوگرم را دارند، 5 لیتر به ازای هر 100 کیلومتر است.

این پیشرانه که ساخت شرکت تیوان است و مهندسی AVL اتریش دارد و حال برای شاهین و آریا آماده شده است، تنها موتور تولید داخل بوده که 100 درصد تولیدات این کارخانه قوای محرکه وارد فرایند تست سرد می شوند. همچنین پیشرانه جدید خانواده SP100 تنها موتور در میان خودروهای داخلی است که فرایند تست سرد را تجربه می کند و به همین دلیل می توان کیفیت و عملکرد با ثبات بیشتری را در این پیشرانه جدید شاهد بود.

در مورد ویژگی های این پیشرانه شرکت تیوان برای محصولات خانواده SP100 سایپا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

999 سی سی، سه سیلندر خطی، 12 سوپاپ، بلوک و سرسیلندر آلومینیومی، بالانسر، توربوشارژر، زمان بندی متغییر سوپاپ های دوگانه (DVVT)، پمپ روغن متغییر، خنک کاری مستقل و متغییر سوپاپ ها، نسل جدید خنک کاری مستقل بلوک و سرسیلندرف، پاشش سوخت مستقیم، زنجیر تایم، 143 اسب بخار در 5600RPM و 222 نیوتن متر در بازه 1600RPM تا 4400RPM، مصرف سوخت بهینه 5 لیتر به ازای هر 100 کیلومتر، استاندارد آلایندگی یورو 6 و آلایندگی 90 گرم در هر کیلومتر

بیشتر بخوانید: "آریا"، اولین خودرو کراس اوور از پلت‌فرم ایرانی وارد خط تولید سایپا شد (+ عکس و مشخصات خودرو) خودروی کراس اوور جدید سایپا " آریا " نام گرفت (+ عکس و مشخصات) لینک کوتاه: asriran.com/003GWE