موفقیت خوشه زیلو میبد در گرو همکاری و توجه به مشکلات است
یزد - ایرنا - معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی با بیان تجربههای موفق خوشههای توسعهیافته در یزد گفت: پروژه توسعه زیلو میبد نیز میتواند با مشارکت و همکاری همه ذینفعان و توجه به رفع مشکلات زیلوبافان همراه باشد.
اصغر مصاحب روز یکشنبه در نشست خوشه زیلوی میبد با یادآوری عملکرد خوب آن در یک سال گذشته افزود: پروژه توسعه خوشهای مدل شناخته شده در عرصه جهانی است که از طریق این سازمان در حال پیاده سازی است.
وی ادامه داد: مشارکت و همکاری زیلوبافان و صاحبان این صنعت در این حوزه با توجه به نگرانی هایی که دارند به شناسایی حلقههای مفقوده، نقطههای فشار، گرفتاریها و نیز پیدا کردن راهکارهایی برای حل مشکلات در عمل منجر شود.
معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی تصریح کرد: استفاده از فناوریهای جدید و استفاده از راهکارهای ارائه شده از طرف زیلوبافان و... رفع کننده مشکلات و مسائل است.
وی با قدردانی از همت هنرمندان در این حوزه به برنامههای حمایتی این سازمان در استان برای رقم زدن اتفاق هایی خوب اشاره و بر برگزاری کمیتههای راهبری بر اساس دستوالعملهای سازمان تاکید کرد.
فرماندار میبد هم گفت: زمانی چراغ هنر صنعت زیلو بافی میبد رو به خاموشی بود اما به همت گروهها و افراد در سطح شهرستان و با حمایت های انجام شده این هنر دوباره احیا شد.
حسین فلاح با اشاره به اختصاص پنج میلیارد تومان وام سه تا چهار درصد از سوی صندوق کارآفرینی امید به حوزه زیلو بافی افزود: فرآیند شکل گرفته خوب شروع شد، همچنان با استفاده از ظرفیت های موجود و در گرو حمایتهایی که لازم است صورت گیرد ادامه مییابد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به تلاشها، همکاریها و حمایتهای انجام شده که همچنان باید ادامه یابد، آیندهای بسیار خوب در پیش روی این هنر است.
همچنین مدیرعامل توسعه خوشه زیلو میبد گفت: زیلو به عنوان یک هنر، صنعت منحصر به فرد ایران است که تکنیک پیشرفته بافت آن سرآغاز تحول در نساجی دنیاست، همچنین ویژگی تمام پنبهای و گیاهی بودن این فرش نیز آن را از زیراندازهای دیگر متمایز کرده است.
محمد رضا دهقانی افزود: همچنین ضد آلرژی و دوستدار محیط زیست بودن این فرش میتواند بازار خاص خود را در دنیا برای آن به وجود آورد.
وی با اشاره به راه اندازی خوشه زیلو در آذر سال 97 ادامه داد: چشم انداز خوشه زیلو میبد نیز تا سال 1404 با توجه به مطالعات شناختی افزایش بهرهوری و تبدیل به یک برند شناخته شده و پاس داشتن زیلو بافی به عنوان یک میراث ماندگار ترسیم شد.
وی توسعه خوشه زیلو، افزایش بهره وری با بهبود مکانیسم بافت، توسعه کمی و کیفی منابع انسانی و توسعه بازار بر پایه برندسازی و بهبود فرآیندهای توزیع و فروش را به عنوان سه راهبرد دنبال شده توسط خوشه زیلو عنوان کرد.
وی به ارتقای منابع انسانی، ارتقای محصولات و ساماندهی تولید با شناسایی زیلوبافان قدیمی و ورود علاقه مندان به آن ، تکریم زیلوبافان و شناسایی آسیبها، اجرای طرح سلامت و مشاوره پزشکی به 70 زیلوباف، تشکیل کمیته های آموزش، تربیت مربیان و باز آموزی مربیان برای به روز کردن آموزشها و... اشاره کرد.
دهقانی بررسی دستگاههای زیلوبافی و ارتقای آنها، آموزش سازندگان دستگاهها، بررسی کیفیت مواد اولیه و در دستور کار قراردادن بهبود دستگاه های نخ تابی و ماشینی کردن چله کشی و... را نیز ذکر کرد.
همچنین به گفته محقق میبدی زیلو فرشی است که گذشت زمان آن را فرسوده نمیکند و با گذشت حتی چندین قرن ماندگاری دارد.
سید عبدالعظیم پویا افزود: زیلو با رنگ گیاهی خالص و نخ پنبهای تولید میشود و با توجه به بافت آن و مرغوبیت مواد اولیه مورد استفاده در آن میتواند به عنوان یک برند شناسانده شود.
همراه با برگزاری این نشست از دستگاه جدید زیلوبافی رونمایی شد که این دستگاه دارای ویژگیهای قابلیت تنظیم متناسب با بدن بافنده و زاویه بافت، نصب چله به صورتی منظم بر روی آن که باعث افزایش کیفیت بافت میشود
و... است.
خوشه صنعتی مجموعه ای از واحدهای صنعتی یا تولیدی در یک محدوده جغرافیایی خاص با فعالیت های مشترک در زمینه تولید یک محصول است.
خوشه زیلو، طرحی است که با همکاری شرکت شهرکهای صنعتی و سازمان جهاد دانشگاهی استان یزد در حال اجراست و طی سه تا پنج سال توسعه کسب و کار زیلو را دنبال میکند.
زیلوبافی در میبد سابقهای دیرینه دارد، برخی سابقه آن را به قرن هشتم ه. ق و دوره مظفریان نسبت میدهند.
زیلو یا پلاس، دست بافته ای زیبا و خاص حاشیه مناطق بیابانی است، این فرش با نوع زندگی مردم منطقه تطابق دارد و بخشی از اعتقادات مذهبی، تاریخ، معماری، طبیعت و گویش مردم این نواحی نیز، بر تار و پود آن نقش بسته است.
زیلو نوعی زیرانداز و کفپوش دست بافت است که با نخ بافته میشود و شباهت زیادی به حصیر دارد و در برخی مناطق ایران استفاده میشود.
قدیمی ترین زیلو مربوط به 850 سال پیش است که در موزه میبد نگهداری می شود، نفیسترین زیلوی میبد نیز متعلق به قرن 12 هجری قمری است که بر روی آن 24 سجاده طراحی شده و در حاشیه آن نام واقف و تاریخ هزار و 118 هجری قمری نقش بسته است.
بیش از 300 زیلو باف در زمینه بافت و عرضه آن در شهرستان میبد فعالیت دارند.
مرکز شهرستان 105 هزار نفری میبد در 50 کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.
*س_برچسبها_س*