نارضایتی کیهان از شرط غربیها برای آزادسازی اموال افغانستان
اقتصادنیوز: روزنامه کیهان در گزارشی با اشاره به شرایط اقتصادی افغانستان، معتقد است که قربانی اصلی چنین وضعی نیز مردمند. مردمانی که غربیها تمام دارایهایشان را مسدود کرده و شرط بازگرداندن آنها را «رعایت حقوق زنان» عنوان کردهاند!
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه کیهان نوشت:
با وجود گذشت سه ماه از تسلط شبه نظامیان طالبان بر افغانستان و تشدید بحرانهای اقتصادی و امنیتی، این گروه اعلام کرده پرداخت حقوق کارمندان را از همین ماه شروع میکند.
شبه نظامیان طالبان حدود سه ماه پیش بود که پس از فرار آمریکا کابل را هم تسخیر کرد و بر افغانستان مسلط شد. اشرف غنی رئیسجمهور صد در صد غربگرای افغانستان نیز بدون هیچگونه مقاومتی مردمانش را رها کرد وگریخت. مردم مظلوم افغانستان ماندند و طالبانی که تا بن دندان، به سلاحهای آمریکایی مسلح شده بودند و مدام تاکید میکردند، تغییر کردهاند.
تقریبا هیچ تحلیلگر و کارشناس غربی یا شرقی نبود که آمریکا را در این ماجرا «تحقیر شده» نداند. برخی حتی عقبنشینی آمریکا از افغانستان را «مشکوک» دانسته و نوشتند، آنچه رخ داد، یک توافق بین طالبان و آمریکا بود. برخی نیز اعلام کردند که آمریکا با شکستهای متوالی در افغانستان در واقع از این باتلاق فرار کرد و عدهای هم پاکستان را بازیگر اصلی این ماجرا معرفی کردند. کشورهای مختلف با وجود گذشت سه ماه از تسلط طالبان بر افغانستان همچنان با شک و تردید به تحولات این کشور مینگرند؛ آنها از یک طرف میگویند طالبان به واقعیت کنونی افغانستان تبدیل شده و ناگزیر برای تداوم ارتباط باید با این شبه نظامیان وارد مذاکره و گفتوگو شد و از سوی دیگر جنایتهای طالبان باعث شده تا کشورهای مختلف از ترس افکار عمومی هم که شده، روابط صمیمانهای با طالبان نداشته باشند.
قربانی اصلی چنین وضعی نیز مردمند. مردمانی که غربیها تمام دارایهایشان را مسدود کرده و شرط بازگرداندن آنها را «رعایت حقوق زنان» عنوان کردهاند! در 3 ماه گذشته در افغانستان تحت تسلط طالبان، اقدامات تروریستی زیادی علیه شیعیان این کشور انجام شده، بحران اقتصادی تشدید شده، ناامنی در بسیاری از ولایتهای این کشور افزایش یافته و دورنمای تیره و تاری از افغانستان به جهان ارائه شده است.
اما طالبان نیز بیکار ننشسته و برای رفع این تصویر تیره و تار دست به اقداماتی میزند تا شاید، دنیا به رسمیت بشناسدش! این گروه به ویژه در زمینه اقتصادی بارها از جامعه جهانی خواسته تا اموال بلوکه شده افغانستان را آزاد کنند تا بتواند معیشت مردم را بهبود ببخشد. در مقابل برخی کشورهای غربی همچنان معتقدند که طالبان سردرگم و بدون برنامه است و آنها حاضر نیستند اموال بلوکه شده را به این گروه شبه نظامی بدهند.
*س_پرداخت حقوق کارمندان_س*با گذشت چند ماه از سر کار آمدن طالبان، سخنگوی این گروه دیروز از پرداخت 3 ماه حقوق معوقه همه کارمندان دولت به صورت یکجا از روز شنبه خبر داده است. «انعام الله سمنگانی»، معاون سخنگوی دولت دیروز در توئیتر نوشته: «از امروز حقوق تمام کارمندان در ماههای (شهریور، مهر و آبان) به صورت یکجا پرداخت میشود... در 78 روز کاری سه ماه گذشته 26.915 میلیارد افغانی درآمد کسب کرده و نقدینگی برای پرداخت کارمندان تامین شده است.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که پیش از این سازمان ملل در اقدامی مستقلانه حقوق 25 هزار و 500 کارمند اداره بهداشت افغانستان را با هزینه 8 میلیون دلار پرداخت کرده بود. همچنین روز جمعه آلمان و هلند وعده دادند با هماهنگی طالبان به صورت منظم حقوق کارمندان بخش بهداشت و آموزش و پرورش را پرداخت خواهند کرد و برای همین منظور روز جمعه نمایندگان ویژه آلمان و هلند با مقامات ارشد طالبان از جمله ملابرادر، معاون اول نخستوزیر این گروه دیدار و گفت وگو کردهاند.
در این دیدار نمایندگان آلمان و هلند بر حقوق زنان و لزوم آموزش آنها تاکید و اعلام کرده که هلند و آلمان آمادگی دارند حقوق کارمندان بخش بهداشت و آموزش و پرورش افغانستان را مستقیما از طریق سازمانهای بینالمللی پرداخت کنند. طالبان از این تصمیم هم استقبال کرده است.
*س_رونق کسب و کارها_س*خبرگزاری رویترز هم به بازار کابل که زمانی شلوغ بود رفته و در گزارشی نوشته با وجود ابهامات طولانی مدت و نگرانیهای ناشی از بحران اقتصادی و انسانی کسب و کارها در افغانستان به حالت عادی بازگشته است. بنابر اعلام این خبرگزاری انگلیسی «دستفروشان، مغازه داران و رستورانها همه روزه به کسب و کار خود ادامه میدهند. درحالی که شماری از ساکنان کابل به زندگی بهتر خوشبین هستند، اما شماری از مغازهداران درباره آینده شغلی خود نگران هستند. این درحالی است که پس از تصرف افغانستان توسط طالبان، آمریکا و صندوق بینالمللی پول حدود 10 میلیارد دلار افغانستان را مسدود کرد، که این اقدام باعث تضعیف نظام اقتصادی افغانستان شد.»
*س_بحران نقدینگی_س*اما با این وجود، «پیتر مایرر»، رئیسکمیته بینالمللی صلیب سرخ درباره اوضاع افغانستان گفته: «افغانستان به دلیل وضع تحریم با کمبود پول نقد مواجه است و در حال حاضر برای پرداخت حقوق کارکنان این کشور پول نقد موجود نیست... هر چند دولت در افغانستان تغییر کرده، اما کارکنانی که در بخشهای مختلف از جمله بهداشت، آموزش و پرورش و خدمات آب و برق تغییر نکردهاند و حقوق این افراد پرداخت نشده است.» مایرر این را هم گفته که سازمانهای بشردوستانه نمیتوانند تمامی مشکلات افغانستان را حل کنند، اما میتوان بدون به رسمیت شناختن طالبان، پول نقد را برای پرداخت حقوق کارمندان به این کشور منتقل کرد.
پیش از این دبورا لاینز، نماینده سازمان ملل در افغانستان گفته بود افغانستان در آستانه فاجعه انسانی قرار دارد و سقوط اقتصادی آن باعث افزایش تروریسم خواهد شد. بر اساس گزارش آسوشیتدپرس کمیته بینالمللی صلیب سرخ با دریافت مجوز از آمریکا و هماهنگی با طالبان در حال انتقال دلار به افغانستان است تا حقوق کارمندان محلی خود را پرداخت کند. رئیسصلیب سرخ با بیان اینکه اگر خشکسالی بر روی تولید غذا تاثیر گذشته و فروپاشی اقتصادی ادامه یابد، افغانستان به سمت بحران انسانی حرکت خواهد کرد.
همچنین بخوانید