چهارشنبه 7 آذر 1403

ناقوس خطر در گلاسگو / تنش میان بزرگترین تولیدکنندگان کربن، کار را دشوار کرده است

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
ناقوس خطر در گلاسگو / تنش میان بزرگترین تولیدکنندگان کربن، کار را دشوار کرده است

برگزاری کنفرانس سازمان ملل با هدف جلوگیری از فاجعه‌بارترین پیامدهای تغییرات اقلیمی، در میان تنش‌های روز دوشنبه و پس از متهم شدن کشورهای بزرگ صنعتی به کنار کشیدن از تعهدات جدید بلندپروازانه در این عرصه، حیاتی تر به نظر می رسد.

به گزارش ایسنا، کنفرانس آب و هوایی موسوم به COP26 (کوپ 26) در شهر گلاسگو اسکاتلند یک روز پس از آن آغاز به کار می کند که کشورهای عضو گروه 20 نتوانستند به ضرب الاجل سال 2050 برای دستیابی به وضعیت "کربن صفر" (به حالتی اطلاق می‌شود که تعادلی بین میزان انتشار دی‌اکسید کربن و زدودن آن، بسته به ظرفیت جذب کربن در هر کشور برقرار شود) متعهد شوند.

در عوض در گفتگوهای شهر رم تنها موضوع کلیدی رسیدن به وضعیت "کربن صفر" تا حدود اواسط قرن به رسمیت شناخته شد و هیچ جدول زمانی برای حذف تدریجی زغال سنگ تعیین نشد و وعده‌ها برای کاهش انتشار متان، دیگر گاز گلخانه‌ای را کمرنگ کرد.

"گرتا تونبرگ" فعال محیط زیستی سوئدی در پیام منتشر شده در توییتر نوشت: به عنوان شهروندان کره زمین، ما از شما می خواهیم که با وضعیت اضطراری اقلیمی مواجه شوید. نه سال آینده. نه ماه آینده. بلکه همین الان.

بسیاری از رهبران کشورها امروز (دوشنبه) به وقت محلی در گلاسگو سخنرانی خواهند داشت تا از اقدامات تغییرات آب و هوایی خود دفاع کنند و برخی از آنها نیز تعهدات جدیدی را اعلام خواهند کرد.

"بوریس جانسون" نخست وزیر انگلیس به خبرنگاران گفت: اگر می‌خواهیم از شکست کنفرانس آب و هوایی جلوگیری کنیم، باید تغییر ایجاد کنیم و باید واضح بگویم اگر گلاسگو شکست بخورد، همه چیز شکست می‌خورد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، در شرایط کنونی تنش میان برخی از بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه‌ای جهان، کار را سخت می‌کند. "جو بایدن" رئیس جمهوری ایالات متحده، چین و روسیه را به دلیل عدم ارائه پیشنهاداتشان مورد انتقاد قرار داده و مدعیست که ناامیدی از بهتر شدن شرایط به این واقعیت مربوط می‌شود که روسیه و چین تاکنون تعهدی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی ارائه نکرده اند و این درحالیست که سایر کشورهای شرکت کننده نیز به نتیجه قاطعی در اجرای تعهداتشان نرسیدند.

پایان اجلاس گروه 20 بدون تعهدات مشخص برای مقابله با تغییرات اقلیمی

فعالان اقلیمی از نتایج نشست قدرت‌هایی که عامل انتشار 80 درصد گازهای گلخانه‌ای هستند، ابراز سرخوردگی کردند و دبیرکل سازمان ملل از "امیدهای برآورده نشده" سخن گفت.

رهبران20 کشور ثروتمند جهان توافق کرده‌اند که با "اقدامات معنادار و موثر"، تلاش‌ها برای محدود کردن گرمایش زمین را ادامه دهند. اما به جز این توافق کلی، فقدان تعهدات مشخص از سوی این کشورها در توافق نهایی، برخی فعالان محیط زیست را سرخورده کرده است.

گروه 20 متشکل از 19 کشور و اتحادیه اروپاست که 80 درصد آلاینده‌های جهان را تولید می‌کنند.

همچنین سران دو کشور روسیه و چین برای شرکت در این کنفرانس به رم نیامدند و از طریق ارتباط ویدیویی در اجلاس شرکت کردند.

بنابر گزارش بی بی سی، ماریو دراگی، نخست وزیر ایتالیا در بیانیه پایانی این اجلاس گفت تمام کشورهای گروه 20 متعهد شده‌اند که تا نیمه قرن جاری به وضعیت کربن صفر برسند. وی تاکید کرد دانشمندان می‌گویند این کار برای جلوگیری از یک فاجعه زیست‌محیطی واجب است و اغلب کشورها موافقت کرده‌اند که تا سال 2050 به این نقطه برسند. با این حال این تعهد تنها در بیانیه دراگی آمده و اثری از آن در تفاهم‌نامه اجلاس نیست.

به علاوه چین و روسیه که از تولیدکنندگان اصلی آلاینده‌ها هستند خواستار زمان بیشتری بودند و ترجیح می‌دادند که تاریخ رسیدن به کربن خنثی سال 2060 میلادی باشد.

همچنین در تفاهم‌نامه این اجلاس کشورها متعهد شده‌اند که تا پایان سال میلادی جاری حمایت مالی تازه از معادن بین‌المللی زغال‌سنگ را متوقف کنند.

در این میان دبیرکل سازمان ملل متحد در حساب توییتری خود نوشت درحالی رم را ترک می‌کند که امیدهایش اجابت نشده اما کاملا هم نقش برآب نشده است.

ناقوس خطر در گلاسکو

نشست COP26 با فراخوان‌های فوری به کاهش سوخت‌های فسیلی شروع به کار می کند.

الوک شارما، رئیس کنفرانس، آن را "آخرین امید دستیابی به هدف 1/5درجه" خوانده و پاتریشیا اسپینوزا، مدیر محیط زیست سازمان ملل‌، سیاست رایج در جهان را "سرمایه‌گذاری برای نابودی بشر" نامیده است.

کنفرانس اقلیمی گلاسگو کار رسمی خود را از روز دوشنبه اول نوامبر آغاز می‌کند و انتظار می‌رود در این نشست، بیش از 120 رئیس و رهبر دولتی شرکت کنند.

موضوع اصلی COP26 اجرای ملموس توافقنامه اقلیمی پاریس در سال 2015 است. در آن سال، کشورها توافق کردند که گرمایش زمین را در مقایسه با دوران پیشاصنعتی به کمتر از دو درجه کاهش دهند و در حالت ایده آل به 1.5 درجه. با این حال و بر اساس اطلاعات سازمان ملل، زمین در حال حاضر در مسیر گرمایشی 2.7 درجه‌ای است که بسیار خطرناک است.

کارشناسان تاکید می‌کنند که هدف 1.5 درجه تنها در صورتی محقق می‌شود که انتشار گازهای گلخانه‌ای تا پایان دهه 2020 به نصف کاهش یابد و حداکثر تا سال 2050 به صفر برسد.

به گزارش ایسنا به نقل از دویچه وله، سازمان جهانی هواشناسی (WMO) نیز در گزارش مقدماتی خود که روز یکشنبه 31 اکتبر ارائه کرد، یادآور شده که گرمایش جهانی با سرعت در حال پیشرفت است و هفت سال گذشته گرم‌ترین سال‌های ثبت‌شده بوده‌اند.

انتهای پیام