سه‌شنبه 7 اسفند 1403

نامه اروپایی‌ها به شورای امنیت: درخواست آمریکا برای مکانیسم ماشه اثرقانونی ندارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نامه اروپایی‌ها به شورای امنیت: درخواست آمریکا برای مکانیسم ماشه اثرقانونی ندارد

نیویورک - ایرنا - نمایندگان انگلیس، فرانسه و آلمان در سازمان ملل متحد، در نامه‌ای به رئیس شورای امنیت تصریح کردند آمریکا دیگر عضو برجام نیست و درخواست آن برای فعال کردن سازوکار موسوم به ماشه فاقد اثر قانونی است.

به گزارش ایرنا، در نامه‌ای که این سه کشور در پاسخ به استفساریه رئیس شورای امنیت برای مشخص کردن اینکه آیا درخواست آمریکا بر اساس بند 11 قطعنامه 2231 شورای امنیت باید مورد توجه قرار گیرد یا خیر، این مطلب آمده است.

این نامه می‌افزاید: آلمان، فرانسه و انگلستان ("E3") دیگر ایالات متحده ایالات متحده را مشارکت کننده برجام نمی‌دانند که در قطعنامه 2231 شورای امنیت آمده است، بنابراین ابلاغیه ایالات متحده را موثر نمی‌دانند.

سفرای سه کشور اروپایی عضو برجام در نامه خود یادآور شده‌اند: هنگامی که برجام و قطعنامه2231 شورای امنیت به تصویب رسیدند، ایالات متحده یک شرکت کننده برجام بود که در بند 10 قطعنامه به چنین عنوانی شناخته شد. به همین دلیل همچون سایر کشورهای شرکت کننده برجام، این حق را داشت که ساز و کار اسنپ بک را تحت بند 11 قطعنامه، آغاز کند.

این سه کشور اروپایی ادامه دادند: با این حال، ایالات متحده در سال 1397 به طور موثر مشارکت برجام را متوقف کرد و رئیس جمهوری ترامپ در هجدهم اردیبهشت 1397 به طور رسمی آن را اعلام کرد و از آن زمان، دولت ایالات متحده به طور مداوم اقداماتی را برای پایان دادن به مشارکت کامل خود در برجام انجام داده است.

نامه سه کشور اروپایی تصریح دارد: بنابراین، به عنوان یک واقعیت، ایالات متحده دیگر "دولت شرکت کننده در برجام" نیست. بر این اساس، سه کشور اروپایی به طور کامل معتقدند ابلاغیه گفته شده تحت بند 11 قطعنامه 2231 فاقد تاثیر قانونی است و نمی تواند روال پیش بینی شده تحت بند 11 را طی کند.

نمایندگان سه کشور اروپایی در سازمان ملل متحد تاکید کردند: بر این اساس، هرگونه تصمیم‌گیری و اقدام مبتنی بر این روند، یا نتیجه احتمالی آن، فاقد هرگونه اثر حقوقی خواهد بود. سه کشور اروپایی همچنان به اجرای کامل قطعنامه 2231 شورای امنیت و برجام مورد تایید آن، متعهد هستند.

این بیانیه همچنین با تاکید بر حفظ برجام، حل هرگونه اختلاف در اجرای آن را از طریق گفت‌وگو و بر اساس سازوکار مندرج در برجام دانسته‌اند که یکی از آنها کمیسیون حل اختلاف است.

دولت آمریکا پس از نزدیک به سال خروج از برجام، مدعی شده است همچنان عضوی از این توافق است و می‌تواند از سازوکارهای موجود در این توافق و قطعنامه 2231 مرتبط با آن، علیه ایران استفاده کند. به همین منظور ابتدا روز جمعه گذشته قطعنامه‌ای 4 بندی به شورای امنیت ارائه داد که تنها توانست یک رای مثبت جمهوری دومینیکن را با خود داشته باشد و به اعتراف کارشناسان و مقامات فعلی و سابق آمریکا، شکست مفتضحانه‌ای را متحمل شد.

به دنبال آن، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه با حضور در سازمان ملل متحد به طور رسمی درخواست داد تا قطعنامه‌های لغو شده شورای امنیت، بر اساس مکانیسم ماشه علیه ایران بازگردانده شود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*