شنبه 10 آذر 1403

ناگفته‌های رزمنده کرمانشاهی از عملیات بازی دراز

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ناگفته‌های رزمنده کرمانشاهی از عملیات بازی دراز

مولا داد رشیدی رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی دراز به تشریح ناگفته های این عملیات پرداخت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مولا داد رشیدی در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: عملیات بازی دراز که به همین نام نیز در منطقه مشهور است در دوم اردیبهشت سال 60 انجام شد که بنده آن زمان با عضویت بسیجی در سرپل ذهاب حضور داشتم و بسیج مستضعفین عشایری غرب کشور به فرماندهی مهندس پولکی مقری تحت عنوان ستاد هماهنگی نیروهای عشایری در منطقه داشت که در پادگان ابوذر مستقر بود.

وی افزود: بنده در زمان عملیات بازی دراز جانشین آقای علی محمد امیری مسئول ستاد هماهنگی نیروهای بسیج عشایری بودم، ایشان اهل لرستان و از نیروهای اطلاعات و عملیات برای شناسایی یکی از قله های بازی دراز بود.

رشیدی با بیان اینکه بنده هم به عنوان رزمنده در این عملیات شرکت کردم، تصریح کرد: به عنوان یک نیرو نه به عنوان یکی از مسئولان این عملیات عرض می کنم، در عملیات بازی دراز تعدادی از نیروهای منطقه سرپلذهاب، نیروهای سپاه قصرشیرین، نیروهای عملیات سپاه کرمانشاه و تعدادی از نیروهای بسیج عشایری استان کرمانشاه با ترکیبی از نیروهای اعزامی شهرستانهای دیگر مثل لرستان، کاشان، خراسان و تهران حضور داشتند، با این حال کمتر از این نیروها نام برده می شود.

وی عنوان کرد: هرچند که به طور طبیعی فرماندهان، طراحان و نیروهای کلیدی و تاثیر گذار در عملیات ها بیشتر مطرح می شوند اما باید در نظر داشت در مقابل نیروی عظیمی که توسط ارتش عراق به کار گرفته شد به گونه ای که حدود 10 هزار نفر به صورت متناوب در این عملیات و پاتک ها حضور داشتند و از عراقی ها یک هزار و 500 کشته و زخمی و 700 نفر اسیر گرفته شد که این امر نشانگر شمار فراوان نیروهای دشمن در این عملیات است.

رشیدی با بیان اینکه عده ای از نیروهای سپاه کرمانشاه به صورت داوطلب در این عملیات حضور یافتند که به صورت رسمی مسئولیتی نداشتند، تصریح کرد: ارتفاعات بازی دراز به واسطه اشراف و تسلط روی منطقه سرپلذهاب تا بخشی از دشت ذهاب و از آن سمت به راه های مواصلاتی قصر شیرین و گیلانغرب و همچنین از نظر تسلط بر قصرشیرین دارای اهمیت بالایی بود.

وی افزود: نیروهای ارتش عراق از همان روزهای اول جنگ بر روی بازی دراز مستقر شدند یعنی وقتی که از دستیابی به ارتفاعات پاتاق نا امید شدند، بر ارتفاعات بازی دراز دیدگاهی به نام دیدگاه صدام مستقر کردندد و استحکامات خود را تقویت کردند و راه های مواصلاتی را برای تسهیل در پشتیبانی بر روی بازی دراز خصوصا روی ارتفاعات 1100 صخره ای و ارتفاعات 1150 و نیز راه های جاده ای آسفالته که تا بالای ارتفاعات بازی دراز کشیده می شد، بنا کردند و امکانات زیادی از جمله تانک را بر روی ارتفاعات به کار گرفتند‌.

این رزمنده کرمانشاهی گفت: ارتفاعات بازی دراز مشکلات فراوانی را برای رزمندگان ما ایجاد کرده بود، زیرا از ورودی تنگه کل داوود به سمت سرپلذهاب زیر دید و تیر دشمن بود، از آنجا به خودروها شلیک و جابه جایی نیروها رصد می شد و از آتش پر حجم توپخانه و در نقاط نزدیک هم از خمپاره استفاده می شد و مدام از ما تلفات گرفته می شد.

رشیدی تصریح کرد: تردد در محدوده شهر سرپلذهاب به سمت پادگان ابوذر از سمت روستای فتحی افشار با مشکل مواجه بود بنابراین عملیات مذکور جز عملیات های مهمی بود که در زمان مناسبی طی سال 60 یعنی هفت ماه پس از جنگ و به منظور برداشتن فشار از جبهه های جنوب و برداشتن گام موثر برای آزاد سازی قصرشیرین به صورت مشترک توسط سپاه و ارتش بر روی این ارتفاعات انجام گرفت.

وی افزود: در بازی دراز چهار رشته ارتفاعات شامل 1150 و 1100 گچی، 1150 و 1100 صخره ای وجود دارد که عملیات بر روی آنها عملیات انجام گرفت.

این رزمنده کرمانشاهی خاطرنشان کرد: شهید غلامعلی پیچک و شهید محسن حاجی بابا و برادر محمد ابراهیم شفیعی از فرماندهان این عملیات بودند، شهید محمد مهرعلی خان از نیروهای بسیج عشایری به عنوان فرمانده یکی از گروهان ها بود که عمده نیروهایش از نیروهای بسیج عشایری بودند و روی ارتفاع1050 انجام ماموریت می کرد.

رشیدی خاطرنشان کرد: ارتفاع 1050 اولین محوری بود که عملیات بر روی آن آغاز شد و کلید ورود به منطقه محسوب می شد اگرچه بر روی محورهای دیگر نیروها از سایر معابر، برای اجرای عملیات حرکت می کردند اما موفق ترین محور همین محور 1050 بود که تصرف ارتفاعات 1100 گچی را تسهیل کرد.

وی افزود: از عزیزانی که در این عملیات زحمت کشیدند، شهید محمد مهرعلی خان بود که صبح روز عملیات روی قله 1050 بر اثر اصابت ترکش توپ به شهادت رسید.

تشریح چگونگی انجام عملیات بازی دراز

این رزمنده کرمانشاهی گفت: عملیات بازی دراز حدود یک بامداد و بر روی قله 1150 و 1100 صخره ای آغاز شد که یک گردان از نیروهای تهران در این ارتفاع و ارتفاع 1100 گچی حضور یافتند.

رشیدی تصریح کرد: نیروهای بسیج عشایری و تعدادی از نیروهای سپاه کرمانشاه از جمله سردار آسیابانی جانشین قرارگاه نجف از چهره هایی است که در این عملیات حضور داشت و قبل از عملیات جز نیروهای شناسایی بود که مسئولیت تکمیل اطلاعات موردنیاز عملیات مذکور را بر عهده داشت، همچنین برادرعلی محمد امیری مسئول ستاد هماهنگی از نیروهای تیم اطلاعات عملیات بود که روی ارتفاعات 1100 صخره ای عملیات را انجام داد، شهید پرویز دریکوند از نیروهای بسیج عشایری کرمانشاه و اهل لرستان در حین شناسایی معبرهای عملیات در ارتفاعات 1150 همراه دو نفر از همرزمانش به شهادت رسید.

این رزمنده کرمانشاهی خاطرنشان کرد: برادران خدامروت گلی که بعدها در عملیات والفجر 9شهید شدند، برادران غلامرضا و مهدی گندمی که اهل کاشان بودند، شهید سید اسماعیل موسوی و مجتبی بحرینی از مشهد و حمیدرضا محمدی از کرمانشاه نیز در این عملیات حضور داشتند. همچنین شهدای شاخصی نظیر شهید سعید یدالهی از نیروهای کرمانشاهی در قالب بسیج عشایری در این عملیات حضور یافتند.

رشیدی گفت: عملیات بازی دراز روی قله 1050 با مقاومت 30 دقیقه ای پس از شروع درگیری آغاز شد و در ابتدا تیمی به عنوان پیشرو درگیر عملیات شد که ما نیز همراه دیگر رزمندگان خود را به تیم پیشرو رساندیم در نتیجه درگیری شدیدی روی قله 1050 انجام شد خصوصا تک تیراندازهایی که در این ارتفاع لابه لای سنگها بودند، از ما تلفات می گرفتند و آتش خمپاره سبک هم از اطراف دامنه ارتفاع به سمت ستونی که در حال حرکت بود هدایت می شد، البته از قبل به داخل ستون تیر اندازی می کردند و معابر نیز مشخص بود.

این رزمنده کرمانشاهی خاطرنشان کرد: بالا رفتن از این ارتفاعات و معابر برای تفریح و به عنوان کوهنوردی در روز روشن هم کاری بسیار سخت است با این حال نیروها تله ها را در این میادین خنثی می کردند و خودشان را به دشمن می رساندند.

وی عنوان کرد: اجرای آتش دشمن روی معابر احتمالی نیروهای خودی آغاز شد و تعدادی از نیروها شهید یا مجروح شدند و ما شهدا را به دامنه صخره ای پایین تر از خط الراس نظامی انتقال می دادیم که محل جمع آوری شهدا بود، برای مجروحین هم با توجه به سختی عبور از آن معبر ها، توسط نیروهای امدادگر در صحنه عملیات کمک های اولیه انجام می شد تا در فرصت مناسب به عقب منتقل شوند.

این رزمنده کرمانشاهی با بیان اینکه ما عمده تلفات را در این معابر داشتیم، گفت: آن زمان با کمبود لوازم و کمک‌های اولیه برای پانسمان رزمندگان مواجه شدیم چون راه تدارکات و پشتیبانی نداشتیم البته آتش توپخانه ارتش در طول عملیات روی ارتفاعات و نقاطی که دیده بان ها گرا می دادند، اجرا می شد و عقبه و توپخانه های دشمن را هدف قرار داد و تانکهای خودی نیز بر روی نقاطی که فرماندهان گرا می دادند، اجرای آتش می کردند.

رشیدی خاطرنشان کرد: ارتفاعات بازی دراز صحنه باشکوهی از اجرای آتش سبک و سنگین خودی و پاسخ دشمن بود، منطقه عملیات بر اثر شلیک مستمر منورهای دشمن مثل روز روشن شده بود، دشمن به مرور به خودشان آمد و آتش هایش را هماهنگ کرد و هنگام روز از نیروهای هوایی، بالگرد استفاده کرد و با آتش سنگین توپخانه سعی کرد موانع را از پیش رو بردارد و مجدد این ارتفاعات را بازپس گیری کند.

وی افزود: در همان شب و روز اول عملیات تا نزدیک ظهر ارتفاعات 1050 و 1100 گچی کاملا تثبیت شد و نیروهای ما بر آن مسلط شدند اما هنوز فاقد امکانات، جاده و پشتیبانی مناسب بودیم و پشتیبانی به کندی انجام می شد هرچند که امکانات بسیاری بر روی ارتفاعات از عراقی ها جا مانده بود از جمله مهمات، سلاح و تغذیه اما پاتک های دشمن در هفت، هشت روزی که عملیات ادامه داشت بدون استثنا هر روز صورت می گرفت با این حال موفق به بازپس گیری این دو ارتفاع نشدند.

رشیدی با بیان اینکه بخشی از نیروهای ما از جمله نیروهای بسیج استان کرمانشاه نظیر شهید سعید یدالهی به همراه شهید محسن وزوایی در قله 1150 بودند، با اشاره به اهمیت دو ارتفاع دیگر، گفت: از آنجا که اگر این دو قله سقوط می کرد، ارتفاعات قراویز و شهر قصرشیرین در وضعیت خطرناکی برای دشمن قرار می گرفت و ناچار به عقب نشینی اجباری از منطقه می شدند، این دو قله برای دشمن بسیار اهمیت داشت لذا سریعا دست به کار شدند و نیروهایشان را از مناطق دیگر فراخوان کردند و طی روزهای بعد بر روی حفظ ارتفاعات 1100 صخره ای و 1150 متمرکز شدند.

وی عنوان کرد: این دو قله توسط نیروهای ما تثبیت شده بود و نسبت به ساخت استحکامات آن اقدام شده بود و تسلط ما بر منطقه به گونه ای بود که از فاصله دور نیروهای عراقی زیر آتش سلاح های سبک و کمین هایی که در منطقه گذاشته بودیم، قرار گرفتند، حتی آنها در روزهای چهارم و پنجم انجام عملیات به دامنه ارتفاع هم نمی رسیدند.

رشیدی خاطرنشان کرد: در دشت کاسه کبود که مقابل ما بود، تعدادی از نیروها کمین کرده بودند و مدام به دشمن تلفات وارد می کردند و تعداد زیادی از آنها را اسیر کردند، به گونه ای که بخشی از اسرا در ارتفاعات 1050 و 1100 طی همان شب و روز اول انجام عملیات و پاتکها به اسارت درآمدند.

وی افزود: با وجود فشارهای فراوانی که نیروهای سپاه تهران روی قله 1150 وارد کردند، از ارتش نیز شهید ادبیان به عنوان یکی از تکاوران بسیار شجاع استان و از فرماندهان بزرگ وارد عمل شد، اما با توجه به حجم نیرویی که دشمن وارد منطقه کرده بودند، نیروهای شهید ادبیان پشت ارتفاعات بازی دراز درگیری سنگینی با دشمن پیدا کردند و در نهایت به محاصره درآمدند که پیکر این شهید بزرگوار پس از سالها تفحص و پیگیری شناسایی و در گلزار شهدای کرمانشاه به خاک سپرده شد.

این رزمنده کرمانشاهی با آرزوی شادی برآب روح همه شهدا به ویژه شهید شیرودی که روزهای آخر عملیات در دفع پاتکهای عراقی ها جان فشانی های فراوانی کرد و با ایثار و از خودگذشتگی دشمن را وادار به عقب نشینی کرد، گفت: همراه این عزیزان شهید سعید یدالهی در غاری نزدیکی خط الراس نظامی قله 1150 حین عملیات مجروح شد و در درگیری های بعدی با نیروهای بعثی سعی کرد مانع نفوذ آنها به سمت قله شود و در نهایت به شهادت رسید.

رشیدی با بیان اینکه مرحوم سیروس آذیش از نیروهای خوب بسیج عشایری استان کرمانشاه بود که به همراه چند نفر از نیروهای کرمانشاه زیر آتش پر حجم عراقی ها پیکر شهدا از جمله شهید یداللهی را به عقب انتقال می داد، گفت: عملیات بازی دراز بعد از هشت تا ده روز خاتمه یافت و نیروهای کرمانشاه از جمله سردار شهید خدامروت گلی، سرهنگ پاسدار مراد رضایی در این عملیات جانفشانی های فراوانی داشتند.

وی افزود: در بازی دراز با احتساب نیروهای پشتیبانی و سایر نیروها بیش از یک گردان از بسیج عشایری وارد عملیات شدند این تعداد علاوه بر نیروهای سپاه سرپلذهاب، قصرشیرین، کرمانشاه و افراد بومی و عشایر منطقه بود که به عنوان بلدی حضور داشتند که کمتر به آنها پرداخته می شود.

رشیدی خاطرنشان کرد: پس از عملیات پدافند ارتفاعات تصرف شده به بسیجی های کرمانشاه سپرده شد و شهید احمدلو مسئول محور بازی دراز شد و نیروهای بسیج عشایری کرمانشاه در نگهداری خطوط، پدافندها، انجام عملیات و مقابله با پاتک ها حضور موثر و چشمگیری داشتند.

انتهای پیام /