جمعه 5 بهمن 1403

نظر یک کارشناس در مورد مداخله بانک مرکزی در امور ارزی

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
نظر یک کارشناس در مورد مداخله بانک مرکزی در امور ارزی

نخستین مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران گفت: بانک مرکزی در اغلب کشورهای دنیا بازار ارز را به شیوه‌ای که موثر تشخیص می‌دهد، کنترل می‌کند تا در راستای تنظیم نرخ پول ملی و ارزهای ورودی به آن کشور تناسب واقعی را ایجاد کند و مانع از ریزش نرخ پول ملی آن کشور شود.

علی رحمانی در گفت‌وگو با ایسنا افزود: بنابراین مداخله بانک‌های مرکزی جهان در امور ارزی، امری تعجب‌برانگیز نیست و حتی در زمره وظایف ذاتی بانک‌های مرکزی به‌عنوان نهاد ناظر بر بازار پولی و مالی است.

عضو مؤسس انجمن حسابرسان ایران افزود: بانک مرکزی ایران نیز در راستای حفظ ارزش پولی ملی و البته شرکت‌های ارزی، باید تمام تلاش خود را به کار گیرد تا ارزش ریال و این شرکت‌ها در سراشیبی سقوط قرار نگیرد.

این کارشناس اقتصادی گفت: ارزش پول ملی توسط بانک‌های مرکزی در تمام نقاط دنیا مراقبت می‌شود و این مورد تنها مختص اقتصاد ایران نبوده و نباید تصور کرد که تنها بانک مرکزی ایران هنگام بحران‌ها عملیات مداخله‌ای انجام می‌دهد.

رحمانی با اشاره به اینکه در تمام دنیا برای مراقبت از ارزش پول ملی، ابزارهای کنترلی این بازار توسط بانک مرکزی مورداستفاده قرار می‌گیرد، تأکید کرد: در نظام اقتصادی اغلب کشورها، ابزارهای مراقبت و محافظت از نرخ ارز، یعنی سه مؤلفه اساسی «ابزارهای کنترلی»، «بازار متشکل» و «نهادهای نظارتی» وجود داشته اما نظام اقتصادی ایران با کمبودهای ابزاری مواجه بوده و از این لحاظ با دنیا فاصله عمیقی دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا (س) اضافه کرد: نظام پولی - بانکی و در کل نظام اقتصادی ایران، دارای ابزارها و نهادهای کنترلی مثمر ثمر ارزی نبوده و حتی خود بازار ارز کشور نیز بازاری متشکل نیست.

وی در رابطه با تأثیر مداخله بانک مرکزی در نرخ ارز نیز گفت: مداخله بانک مرکزی با هدف ورود به کنترل نرخ ارز انجام‌شده تا نرخ نزولی یا صعودی بازار نسبت به نرخ واقعی ارز تنظیم شود. در واقع هدف این نوع مداخله صرفا کنترل و تنظیم نرخ ارز در بازار است و اگر از انگیزه‌ای غیر از کنترل نرخ ارز برخوردار باشد موجب زیان اقتصاد و افت ارزش پول ملی کشور خواهد شد.

انتهای پیام