نفت و گاز روسیه با وجود تحریمها خریدار دارد
سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پس از دیدار با همتای اوکراینی خود در ترکیه گفت:«ما هیچ کشوری را وادار به خرید نفت و گازمان نمیکنیم. اگر میخواهند جایگزین دیگری برای نفت ما داشته باشند، مشکلی نیست. ما بازارهای عرضه خودمان را داریم».
این بیانیه در شرایطی صادرشده که اروپا بهعنوان بزرگترین خریدار انرژی روسیه در فکر توقف واردات انرژی از این کشور است. این قاره که برای تأمین 30 درصد از گاز مصرفی خود وابسته به روسیه است، تلاش میکند با بدست آوردن منابع عرضه جدید، بهبود کارآمدی انرژی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر وابستگی خود به این کشور را کاهش دهد.
قیمت نفت خام و گاز طبیعی در بحبوحه نگرانی درمورد قطع عرضه روسیه افزایشیافته است. قیمت نفت در ابتدای این هفته به بالاترین رقم از 2008 رسید و قیمت گاز در اروپا هم رکورد زدهاست.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در نشستی با سران دولت در روز سهشنبه گفت روسیه کاملاً به تعهدات خود برای عرضه انرژی به اروپا و سایر مناطق پایبند است و تاکید کرد کشورش مقصر افزایش قیمت انرژی در اروپا نیست.
آمریکا واردات نفت و سایر سوختهای فسیلی از روسیه را ممنوع کرده و باعث شده قیمت کالاها از انرژی گرفته تا فلزات و غلات افزایش یابد. انگلیس هم تا حدی دنبالهروی آمریکا بوده اما واردات گاز را کاملاً ممنوع نکردهاست. سایر کشورهای اروپایی هم که ماههاست با محدودیت عرضه انرژی دستوپنجه نرم میکنند، تمایل چندانی به این اقدام ندارند. اما تاجران و شرکتهای نفتی فعالیتهای خود در روسیه را کنار گذاشته و به نوعی آن را تحریم کردهاند.
روسیه که در حال حاضر گاز طبیعی خود را از طریق خط لوله «قدرت سیبری» به چین صادر میکند، مذاکرات متعددی با این کشور آسیایی برای امضای یک قرارداد بلندمدت جهت عرضه گاز از طریق مغولستان برگزار کردهاست. زیرساختهای خط لوله گاز روسیه در حال حاضر آماده تغییر جهت جریان گاز به سمت غرب یا شرق نیستند، اما با بسته شدن این قرارداد زیرساختهای لازم فراهمشده و وابستگی روسیه به اروپا برای خرید انرژی از آن کاهش مییابد.