نقدی پری: وینگ سوت اعتیاد خوب دارد / سقوط آزاد از دوچرخه سواری، کشتی و بدنسازی امن تر است!
به گزارش خبرگزاری فارس، پرواز و ماجراجویی در آسمان از دیرباز یکی از آرزوهای بشر بوده است. در طول این سالها رشته های ورزشی خاصی تلاش کرده اند این به عطش بشر در آسمان پاسخ دهند که مهمترین آنها پاراگلایدر است. با این وجود چند سالی است که یک رشته دیگر به این مجموعه اضافه شد. وینگ سوت یا سقوط آزاد رشته ایست که هیجان و جذابیت آن چندین برابر پاراگلایدر است و با توجه به مختصاتش در بین قشر جوان در سراسر دنیا طرفداران بیشماری پیدا کرده. وینگ سوت درست مثل آن است که بدون واسطه ابرها را بغل کنی و روی آنها قدم بزنی. آنچه آدرنالین خون شما به اندازه ای بالا می برد که به مرز انفجار برسید. در ایران نیز این رشته هیجان انگیز و دلهره آور سکه رایجی دارد و جالب اینکه یکی از رکوردداران این رشته در ایران زندگی می کند.
مهدی نقدی پری 22 گواهینامه داخلی پرواز و گواهینامه مربیگری بین المللی سقوط آزاد دارد و رکورددار پرواز سقوط آزاد از ارتفاع 4 هزارمتری است. او بین عشق پروازها یک چهره کاملا شناخته شده محسوب می شود و تجربه پرواز وینگ سوت بر فراز آسمان روسیه و سقوط آزاد همراه با پرچم ایران در آسمان مسکو و امارات را در کارنامه دارد.
نقدی پری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزار ی فارس در خصوص اینکه چرا انسان ها همیشه دوران و ادوار در فکر پرواز هستند، اظهار داشت: در تمامی تمدنهای دنیا همیشه آثاری از بال و پرواز دیده میشود، همین الان نقشینههای که روی کوهها کشیده شده و آثار باستانی مهمی وجود دارد مثل شیر بالدار و عقاب، نمادهای باستانی همه به نوعی با آسمان و پرواز مرتبط هستند. این نشان میدهد همه انسانها از موقعی که پرندهها را دیدهاند دوست داشتند جای آن پرندهها باشند و رویای پرواز این گونه شکل گرفت.
وی ادامه داد: من هم مثل بقیه، از ابتدا این رویا را داشتم ولی مسیرم را نمیدانستم که چطور باید شروع کنم. یک روز به طور اتفاقی با مسیر پرش و پرواز آشنا شدم و تا زمانی که زنده هستم پرواز خواهم کرد.
* اولین پروازم با کت و شلوار بود
نقدی پری در خصوص اینکه از چه زمانی وارد رشتههای پروازی شده، بیان کرد: از سال 90 و به طور خیلی ساده وارد پرواز و آسمان شدم. از جای عبور میکردم که یک پاراگلایدرسوار را در حال پرواز دیدم و دنبالش رفتم تا بالاخره فرود آمد، از او پرسیدم چطور میتوانم پرواز کنم و آن فرد بعد توضیح دادن، گفت دوست داری سوار شوی و من هم بسیار مشتاق با کت و شلوار و لباس رسمی اولین پرواز را به صورت تفریحی انجام دادم. از همان اولین پرواز به فکر این بودم هر چه زودتر یاد بگیرم و پس از یک هفته به تنهایی با پاراگلایدر پرواز کردم.
وی ادامه داد: پاراگلایدر را تا سال 94 ادامه دادم ولی آن چیزی نبود که دل من را پر از عشق و هیجان کند. پاراگلایدر خاصیت آرام، خیلی ریلکس و سرعت پایینی دارد و افکار من از پرواز؛ سرعت بالا، آزادی و استفاده از بدن در پرواز بود.
* در ایران به لذت پرواز نرسیدم و پرنده نشدم
مربی پرش از هواپیما در خصوص اینکه چطور با رشته ورزشی وینگسوت آشنا شده، اذعان کرد: به دنبال اقناع شدن در پرواز بودم تا اینکه از طریق چند عکس با رشته ورزشی وینگ سوت (لباس خفاشی) آشنا شدم. سپس در اینترنت تحقیق کردم تا پرواز با این وسایل را یاد بگیرم و متوجه شدم در ایران این پروازها را هم آموزش می دهند. بواسطه دوستانی که در مدرسه پروازی نیروی انتظامی داشتم، شروع به پرواز با وینگسوت کردم و 11 پرش از هلیکوپتر انجام دادم. ولی باز آن چیزی که در فیلم و عکسهای خارجی دیده بودم، از لحاظ عملکرد و تجهیزات مختلف به شدت با پروازها فاصله داشت.
وی ادامه داد: حتی آن زمان اصلا در ایران، آموزش شخصی وجود نداشت و ما اولین نفراتی بودیم به صورت شخصی آموزش دیدیم. این امکانات را هم نیروی انتظامی فراهم آورده بود، با اینکه اساتید زحمت میکشیداند ولی به دلیل عدم تجهیزات در ایران باز به آن لذت پرواز نرسیدم و پرنده نشدم. به این نتیجه رسیدم که ادامه پرش دیگر در ایران فایده ندارد.
* دنیای من در مسکو تغییر کرد
نقدی پری با اشاره به اینکه اولین آموزش بین المللی را در روسیه دیده، گفت: سال 95 با جستجو در اینترنت، یک مدرسه پروازی در اطراف مسکو پیدا کردم و با مسئولان آنجا مکاتبه نمودم و بدون اینکه کسی تجربیات یا اطلاعاتی به من داده باشد به آنجا رفتم و دنیا من تغییر کرد. امکاناتی در آنجا دیدم که قابل مقایسه با ایران نبود، ناراحت شدم چون وقتم تلف شد و مسیر را دیر پیدا کرده بودم. با آن مهارتی که داشتم در ایران اجازه پرش انفرادی (سلو) را به من داده بودند ولی در مدرسه پرواز استاندارد روسیه، از اول شروع آموزش دیدم چون آنجا به من گفتند با این دانستهها به تو اجازه پرواز نمیدهیم.
وی ادامه داد: 10 روز آنجا بودم و آموزشهای ابتدایی را فرا گرفتم و در چند روز اول به صورت انفرادی پرش می کردم (سلو شدم) خیلی خوب و سریع جلو رفتم و 40 بار از هواپیما و هلی کوپتر پرش داشتم که تجربه خیلی خوبی بود.
مربی وینگسوت کشورمان در خصوص اینکه دانستههای خود را به علاقمندان این رشته هیجان انگیز ارائه می دهد، تاکید کرد: وقتی از آن دوره آموزشی 10 روزه به ایران برگشتم سعی کردم هر چیزی که در آنجا آموزش دیده بودم و در ایران وجود نداشت را به بچههای ایران یاد بدهم. فعالیت وینگسوت در داخل کشور به صورت جسته و گریخته بود و با هدف مربی شدن، خیلی سریع پیش رفتم بعد از دو سال کمک مربی و در سال سوم استاد شدم.
* گواهینامه بی شمار داخلی و خارجی دریافت کردم
وی تاکید کرد: در رابطه با پاراگلایدر، پروازهای دونفره با پاراگلایدر، سقوط آزاد و پاراموتور گواهینامه بی شمار داخلی و خارجی دریافت کردم و در سطح پیشرفته هم گواهینامه دارم. من تنها مربی غیرنظامی ایران، استاد آموزش پرش روشهای نوین و عضو انجمن اسکای دایوینگ آمریکا که تنها فرد ساکن در ایران هستم. البته افراد ایرانی دیگری این گواهینامه دارند ولی ساکن کشورهای خارجی هستند. از روز اول که برای گرفتن این مدرک اقدام کردم، با هدف آموزشهای استاندارد به بچههای ایرانی بود.
وی ادامه داد: سیستم های آموزشی AFF وارد ایران کردم، همان سیستمی است که همین الان در امریکا مورد استفاده قرار می گیرد و آخرین تکنولوژی و متدولوژی آموزشی روز دنیاست.
* وینگ سوت ورزش امن و یک اعتیاد خوب است
برگزارکننده دوره های خصوصی آموزش سقوط آزاد با اشاره به اینکه همه افراد استعداد وینگسوت را دارند، تاکید کرد: قطعا همه انسانها استعداد پرواز را دارند چون حقیقتا کار سادهای است. همچنین ورزش وینگ سوت خیلی امن و طبق آمار داده شده، از دوچرخه سواری، موتورسواری، کشتی، کاراته، بدنسازی امن تر است. احتمال دارد در دوچرخه سواری زمین بخورید و آسیب ببینید ولی این ورزش به شدت کنترل شده است. ضمنا یک تفاوت مهم نیز با تمامی ورزشها دارد که بسیار هیجان انگیز است. باید هشدار بدم هر کسی وارد این ورزش می شود، به آن اعتیاد خوب پیدا میکند و هیچ وقت نمیتواند آن رها کند.
وی در خصوص اینکه آیا خطری در این رشته ورزشی وجود دارد؟ تصریح کرد: وینگسوت 20 سال قبل خطرناک بود ولی در حال حاضر با وجود تکنولوژی، پرشها کامل متفاوت شده است. با چتری که میپرید فقط یک چتر نیست و داخل آن کامپیوتر تعبیه شده و شما دو چتر دارید. چتر اصلی به هر علتی مشکل داشته باشد، از چتر رزرو استفاده میکنید و فقط باید تجهیزات را بپوشید. اگر چتر اصلی باز نشود کامپیوتر داخل چتر به کمک شما می آید و در ارتفاع مطمئن چتر رزور باز می شود و شما به سلامت فرو می آیید. همه سیستم هوانوردی کنترل شده و آب و هوا کاملا بررسی می شود تا شما پرش را انجام دهید و در نهایت محل فرود شما بسیار مطمئن و کنترل شده است.
* خدا را شکر میکنم امکان پرواز را به من داد
نقدی پری در خصوص اولین پروازی خیلی لذت برده است، گفت: در سال 90 وقتی به تنهایی با پاراگلایدر پرواز کردم، حال خوبی به من دست داد. ولی بیش از آن چیزی که خیلی دنیای متفاوتی را برای من ایجاد کرده بود پرواز با وینگسوت سال 95 در روسیه بود. در لحظه پرش از هواپیما ضربان قلب را میشنیدم و قلبم از شدت هیجان و حال خوب داشت از جاش درمیآمد. تصویر اولین پرش همشیه جلوی چشمم است، دور ابر خیلی بزرگی چرخیدم چون وینگسوت این قابلیت را دارد که به چپ و راست بروید و مثل پرنده پرواز کنید. وقتی روی زمین فرود آمدم دراز کشیدم تمام بدنم از شدت حال خوب خیس شده بود و هیچ وقت آن پرواز را از یاد نمی برم، داد و فریاد می کردم و خدا را شکر کردم این امکان را به من داد تا این تجربه را در زندگیام داشته باشم.
وی ادامه داد: بدون نیاز به موتور هواپیما بدون اینکه چیزی به بدن نصب یا دورت احاطه شده باشد با تمام بدنت دمای ابرها را حس و از ابرها عبور میکنید و به واقع احساس پرواز را درک خواهید کرد. پرواز با وینگسوت همان چیزی است که همه در زندگی دنبالش میگردند.
* پیرمرد 60 ساله را به آرزویش رساندم
مربی وینگسوت با اشاره به اینکه خیلی از مردم رویای پرواز دارند و جوانان بشتر به دنبال پرش هستند، بیان کرد: نوجوان 15 ساله تا پیرمرد 60 ساله با من تماس میگیرند. همین اواخر آخرین شاگردم حدود 60 سال داشت، او در اولین پرش خود باور نمیکرد پرواز کرده و گریه کرد و به آرزویش رسید.
وی در خصوص شرایط حضور در این رشته ورزشی هیجان انگیز، عنوان کرد: برای انجام سقوط آزاد، اسکای دایوینگ و پرش از ارتفاع باید حداقل سن 18 سال به بالا داشته باشید. این ورزش به خاطر اینکه با هواپیما و تجهیزات خاصی سر و کار دارد از لحاظ مالی ورزش گرانی است و باید توان پرداخت هزینهها بالا را فراهم کنید. لباس وینگسوت در مدلهای مبتدی تا پیشرفته از 1100 تا 2000 دلار موجود است ولی باید تجربیاتی را کسب کنید که حداقل 200 بار به طور استاندارد از ارتفاع، هواپیما و هلی کوپتر پرش داشته باشید که مهارت های لازم را برای تجربه به دست آوردید.
* هدفم آموزش این رشته به ایرانی هاست
مربی وینگ سوت در خصوص اینکه اکثر افراد با یک فلسفه خاص وارد پرواز می شوند، گفت: این رشته برای هر کسی جنبههای مختلف دارد؛ یک سریها برای سرگرمی، برخی جهت لذت بردن و بعضیها هم به منظور دیده شدن وارد این رشته می شوند. من از پرواز لذت میبرم، دوست دارم دیده شوم و بواسطه دیده شدن، تلاش دارم وقتی علم پرواز را آموخته ام و مدرک بینالمللی گرفتهام، این ورزش را به مردان و زنان ایرانی معرفی کنم و آن را آموزش دهم.
نقدی پری اضافه کرد: برای بالا بردن اطلاعات علاقمندان این رشته، کتاب (آموزش سقوط آزاد) را نوشتم و وبسایتی را به نام mehdinaghdipari.com طراحی کردم. هدف بعدیام این است تا با کمک بچههای ایرانی در مسابقات بینالمللی شرکت کنیم و اسم ایران را به سر زبانها بیندازیم.
*پرچم کشورمان را در آسمان روسیه و امارات به اهتزاز درآوردم
وی در خصوص پروازهای بینالمللی که داشته، خاطرنشان کرد: سه سال پیش برای اولین بار در آسمان مسکو با پرچم کشورمان پرش کردم عکس های این اتفاق بسیار دیده شد. دو سال قبل برای دومین با به همراه آقای هژیر در آسمان امارات پرچم ایران اهتزاز درآوردیم.
نقدی پری در خصوص دغدغههایش نیز گفت: تلاش می کنم در زمینه سقوط آزاد، ایران را به حد استاندارهای بینالمللی برسانم. در مقام یک مربی که تمام وقتم به آموزش گسترش این رشته می گذرد ما خیلی عقب هستیم. هیچ مدرسه پروازی در ایران نداریم ولی در آمریکا بیش از 256 مدرسه خصوصی پرش و پرواز با تجهیزات کامل، باند پرواز و سیستم وجود دارد.
استاد سقوط آزاد در خصوص اینکه چرا رسیدگی به این رشته زیاد نیست، افزود: در ایران برنامه ریزی برای پیشرفت این رشته صورت نگرفته و مسئولان امر خیلی با دقت وارد این ورزش نشدهاند و یا مطالبه عمومی کم بوده است.
* نهاد نظارتی وجود ندارد تا جلوی افراد سودجو را بگیرد
مربی وینگ سوت در خصوص اینکه هیچ نظارتی قوی در این رشته وجود ندارد، تاکید کرد: مربیهای خود خوانده ای که هیچ گونه آموزش ندیدهاند، سابقهای ندارند و حتی یک شاگرد هم آموزش ندادهاند، نهاد نظارتی وجود ندارد تا جلوی این افراد را بگیرد. تا زمانی سانحه بوجود نیاید هیچ اتفاقی نخواهد افتاد و این مربی های خود خوانده به فعالیت خود ادامه می دهند. افراد علاقمند قبل از اینکه وارد این ورزش شوند باید تحقیق کنند و از کسانی که خود را صاحب این ورزش میدانند مدارک مربیگری بخواهند. از آن مربی بپرسند آیا تجربه بینالمللی داشته، به چه نفر آموزش داده و شاگردانش را به شما معرفی کند.
وی ادامه داد: از مربی فیلم و عکس پرشهایش را طلب کنید و با تحلیل و تحقیق کامل وارد این رشته شوید. چون بسیاری از افراد سودجو پول میگیرند و فقط یک کارهای زمینی با شخص انجام می دهند، در انتهای نیز طرف پرنده نمی شود و اگر پرنده هم شود متاسفانه با جراحت و حادثه این موضوع اتفاق میافتد. دست آخر آن علاقمند پرواز زخم می خورد و اعتمادش را به همه از دست میدهد و میرود.
نقدی پری در مورد انتخاب برترینهای ورزش هوایی ایران، عنوان کرد: در انتخاب برترینهای سال ورزش هوایی ایران، نظارت خاص وجود ندارد هرکس میآید برای خودش ادعا میکند. کسی که این ادعا را کرده و مربی یا ورزشکار برتر سال شده، تاییدیه ای از انجمن ورزشهای هوایی دارد؟ هر کسی می تواند یک ادعای بکند، سند و مدرک این ادعا چیست؟ باید مرجع پرش و پرواز انجمن ورزشهای هوایی باشد.
وی ادامه داد: یک پیچ اینستاگرامی با 1600 فالوور بین 10 نفر از پرندههای پاراگلایدر و یک نفر از پرنده های وینگسوت و سقوط آزاد نظرسنجی می گذارد و جالب است من و بقیه افراد فعال در پرش جایی در این نظرسنجی نداریم. در این نظر سنجی دقیقا یک نفر از قبل مشخص شده، انتخاب می شود. متاسفانه رسانهها نیز با توجه به روابطی که داشتند و عدم اطلاع از موضوعاتی که هست و بدون صحت و سقم این نظرسنجی، اخبار را منتشر می کنند.
نقدی پری یادآور شد: یک رسانهای خبر انتخاب ورزشکار هوایی سال ایران از طریق این پیچ اینستاگرام 1600 نفره را کپی کردند و در اخبارشان قرار میدهند. سوالی از آن رسانه دارم؟ آیا اخباری را انتشار میدهید، درباره آن خبر تحقیق میکنید، مدرکش چیست؟ چطور نظرسنجی شده و رقیبان نفر اول چه کسانی هستند؟ آن رسانه باید از انجمن ورزشهای هوایی ایران، مرجع این خبر تاییدیه بگیرد و بعد خبر را انتشار بدهد. آیا این اخبار کذب نیست؟ این اخبار کذب پیگیری قانونی ندارد؟
وی افزود: به خاطر شخص خودم ناراحت نشدم، به عنوان یک مربی که حافظ منافع آینده فرزندان ایران، ناراحت شدم. یک نفر خبر کذب و دروغ را انتشار می دهد و اگر کذب، دروغ و حاشیه در این ورزش ادامه پیدا کند تا ابد پیش میرود. باید جلوی افرادی که مطالب کذب را عنوان میکنند، مراجعهای که خود را صاحب خبر میدادند و توهم اول شدن دارند را گرفت و به آنها تذکر داده شود. ما باید از راه درست این ورزش جلو ببریم و نباید دروغگویی و انتشار خبر کذب جلوی پیشرفت این رشته را بگیرد.
انتهای پیام / س
پرواز هواپیما ارتفاع پری