نمره قبولی دولت سیزدهم در صنعت نفت / انتظار ادامه مسیر دور زدن تحریم
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: صنعت نفت ایران از لحاظ داشتن ذخایر نفت و گاز در مجموع، رتبه نخست دنیا را دارد. همچنین اقتصاد کشور وابستگی زیادی به فروش نفت و درآمد حاصل از آن دارد؛ که این موضوع اهمیت آن را دو چندان میکند. تولید و صادرات نفت ایران در دولت یازدهم و دوازدهم وضعیت نامطلوبی را تجربه کرد. در ابتدای دولت یازدهم در سال 1392 میزان تولید نفت 2.47 میلیون بشکه در روز...
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: صنعت نفت ایران از لحاظ داشتن ذخایر نفت و گاز در مجموع، رتبه نخست دنیا را دارد. همچنین اقتصاد کشور وابستگی زیادی به فروش نفت و درآمد حاصل از آن دارد؛ که این موضوع اهمیت آن را دو چندان میکند.
تولید و صادرات نفت ایران در دولت یازدهم و دوازدهم وضعیت نامطلوبی را تجربه کرد. در ابتدای دولت یازدهم در سال 1392 میزان تولید نفت 2.47 میلیون بشکه در روز بود که 1.2 میلیون بشکه از آن صادر میشد.
بعد از گذشت دو سال از سکانداری دولت یازدهم و در سال 1394، با امضای برجام و بیاثر شدن تحریمهای نفتی علیه ایران، میزان تولید نفت افزایش یافت و به 2.84 میلیون بشکه در روز رسید، اما صادرات مقداری کاهش را تجربه کرد و به 1.1 میلیون بشکه در روز رسید.
در مدت کوتاهی که ایران و آمریکا به توافق رسیده و تحریمها بیاثر بودند، روند تولید و صادرات نفت افزایشی بود. اما بعد از خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها، صنعت نفت ایران روزهای دشوارتری را نسبت به گذشته تجربه کرد. در اصل بدترین سال تولید و صادرات نفت در دو دهه اخیر به سالهای پایانی دولت دوازدهم برمیگردد. در سال 1397 که مصادف بود با خروج آمریکا از برجام، میزان تولید 3.6 میلیون بشکه در روز بود که به ترتیب در سالهای 1388 و 1399 به 2.4 و 2 میلیون بشکه در روز رسید.
از این جهت سال 99 بدترین سال تولید نفت ایران در دو دهه اخیر محسوب میشود که در کارنامه دولت دوازدهم به ثبت رسید.
در سال 1400 که هدایت دولت به دولت سیزدهم سپرده شد، میزان تولید نفت با افزایش حدود 400 هزار بشکهای به 2.4 میلیون بشکه در روز رسید. دولت سیزدهم با وجود بیش از 600 تحریم علیه صنعت نفت توانست تولید و صادرات نفت را افزایش دهد و به آمار پیش از تحریمها نزدیک کند. این دولت با عملکرد درخشانی که در این حوزه داشت توانست میزان تولید نفت را به گفته محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور شهید، به 3.6 میلیون بشکه در روز برساند.
همزمان با افزایش تولید، میزان صادرات نیز روند رو به رشدی را طی کرد و در این مدت با وجود دشواریهایی که برای صادرات وجود داشت، توانست رکورد شش سال اخبر را ثبت کند. بر اساس گزارش منتشر شده توسط روزنامه فایننشال تایمز صادرات نفت ایران به بالاترین میزان در 6 سال گذشته رسید.
همچنین این روزنامه در گزارش خود با استفاده از دادههای شرکت تحلیل انرژی ورتسکا، اظهار کرده است که تهران در 3 ماه اول سال جاری میلادی بهطور متوسط روزانه یک میلیون و 560 هزار بشکه نفت صادر کرده که عمده آن به چین بوده است. این رقم بالاترین میزان از سه ماهه سوم سال 2018 به این سو به شمار میرود.
با توجه به ثبت این آمار در دولت کوتاه مدت و ناکام سیزدهم، طبیعتا از دولت چهاردهم که قرار است در ماههای آتی روی کار بیاید، انتظار میرود که این روند رو به رشد در تولید و صادرات نفت را ادامه دهد و جایگاه ایران در بازارهای نفتی جهان را تثبیت کند.