نهاده تخصیص یافته به استان مرکزی 50 درصد نیاز دامداران است / پلاک کوبی دام و ثبت در سامانه هویت گذاری الزامی است
اخوان گفت: میزان نهاده ای که بر مبنای ارز 4200 تومانی به استان مرکزی تخصیص می یابد حداکثر 50 درصد نیاز استان است که باعث ایجاد مشکلاتی برای دامداران شده و از طرفی با توجه به خشکسالی قیمت علوفه با افزایش زیادی مواجه گردیده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ چندی است که مشکلات کمبود نهادهها و از طرفی خشکسالی و افزایش قیمت علوفه صنعت دامداری را با چالشهایی مواجه کرده است و دامداران با توجه به افزایش هزینهها بهشدت تحتفشار قرار دارند، دامداران استان مرکزی نیز بهعنوان یکی از استانهای فعال در صنعت دام از این قاعده مستثنی نبوده اند لذا همین مسأله باعث شد تا در ادامه پیگیری مشکلات این بخش که در طول بیش از یکسال بهطور متناوب روی میز تحریریه دیارآفتاب قرار داشته است این بار با سرپرست معاونت امور دام جهاد کشاورزی استان مرکزی گفتگویی داشته باشیم.
نهاده تخصیص یافته به استان مرکزی 50 درصد نیاز دامداران است / توزیع 80 هزار تن نهاده 4200 تومانی در چهارماهه سال جاری
محمدرضا اخوان سرپرست معاونت امور دام جهاد کشاورزی استان مرکزی در گفتگو با دیارآفتاب در رابطه بحث کمبود نهادههای دامی گفت: از ابتدای دیماه سال گذشته درصدی از نهادههای موردنیاز بخش دام بر اساس آماری که از سوی ما برای وزارتخانه ارسالشده با ارز 4200 تومانی تخصیص مییابد و متأسفانه این میزان حداکثر 50 درصد نیاز استان است که باعث ایجاد مشکلاتی برای دامداران شده و از طرفی با توجه به خشکسالی قیمت علوفه با افزایش زیادی مواجه گردیده است.
وی افزود: در چهارماهه ابتدای سال درمجموع 12 هزار تن سبوس و 80 هزار تن نهاده خام به استان مرکزی تخصیص دادهشده که شامل جو، ذرت و سویا است که با توجه به تمهیدات اندیشیده شده بین کارخانجات استان توزیعشده و بهصورت کنسانتره در اختیار دامداران قرارگرفته است.
اخوان در رابطه با میزان نهاده تخصیص دادهشده به هر رأس دام سنگین و سبک گفت: مقدار مصوب وزارتخانه 75 کیلو ماهانه برای دام سنگین و 15 کیلو برای دام سبک است ولی این میزان تخصیص پیدا نمیکند و چون حداکثر 50 درصد در اختیار استان قرار میگیرد نیمی از مقدار مصوب به دامدار داده میشود.
وی در خصوص گلایه برخی دامداران از کیفیت پایین خوراک دام توزیعشده گفت: نهادهای که از بندر ارسال میشود برای تمام کارخانجات یکسان است و با توجه به دستورالعملها نظارت بر عملکرد کارخانجات بخشی توسط جهاد کشاورزی شهرستان انجام میشود که موظفاند در ماه سه بار از کارخانجات تولید خوراک دام بازدید داشته باشند، همچنین اتحادیههای استانی باید حداقل هر 15 روز یک بازدید از تمامی کارخانجات داشته باشند و از تولیدات نمونهبرداری کنند.
سرپرست معاونت امور دام جهاد کشاورزی استان مرکزی ادامه داد: ستاد استانی نیز بهصورت مستمر نظارتهایی را انجام میدهد اما در نتایج آزمایشگاهی که تاکنون داشتهایم به موردی که تخلف محسوب شود برخورد نکردیم ولی موضوع گلایه دامدارن شاید به کیفیت نهاده وارداتی که از بندر ارسال میشود برگردد چراکه متغیر است.
تخصیص نهاده فقط به دام های پلاک دار و ثبت شده در سامانه هویت گذاری
اخوان در رابطه با نحوه تخصیص نهاده یارنه ای به دامداران گفت: تمامی دامداران موظف هستند دامهای سبک و سنگین خود را پلاککوبی کنند که این طرح از دو سال قبل آغازشده ولی به دلیل اینکه توزیع نهاده بر اساس پلاککوبی است از دیماه فشار بیشتری ایجاد شد و این کار در حال انجام است، بعد از پلاککوبی نیز دام باید حتما در سامانه هویت گذاری ثبت شود.
وی افزود: تا اول تیرماه ملاک فقط پلاککوبی بود ولی از این تاریخ به بعد فقط به دام های ثبتشده در سامانه نهاده داده میشود و الآن هم در حال راستای آزمایی پلاککوبیها هستیم چراکه دام ها حتما باید بر اساس اطلاعات سامانه و بازدید میدانی بررسی شوند.
این مقام مسئول در رابطه با اقدامات انجامگرفته در راستای حمایت از دامداران افزود: تمهیداتی ازجمله پیگیری استمهال بدهیهای معوق دیرکردها و تسهیلات در نظر گرفته شده و اخیرا دستورالعمل خرید شیر خام از دامداران باقیمت 6400 تومانی نیز ابلاغشده است که در حال فراهم کردن مقدمات آن هستیم، بحث صادرات دام زنده و خرید تضمینی گوشت توسط پشتیبانی امور دام نیز مصوب شده که پیگیر اجرایی شدن آن هستیم تا کمکی به دامداران استان باشد.
سرپرست معاونت امور دام جهاد کشاورزی استان مرکزی همچنین در رابطه با جمعیت دامی در استان گفت: 56 هزار رأس گاو اصیل، 138 هزار رأس گاو دو رگ، یکمیلیون 400 هزار رأس گوسفند، 326 هزار رأس بز و بزغاله و 190 هزار رأس هم گوساله پرواری داریم که کل ظرفیت دامی استان بر اساس واحد دامی 4 میلیون 200 هزار واحد دامی است.
اخوان در رابطه با تولیدات دامی استان نیز گفت: سالانه 56 هزار تن گوشت قرمز در استان مرکزی تولید میشود که 18 هزار تن مصرف استان است، در این حوزه استان مرکزی رتبه سوم کشوری را داراست و به لحاظ آماری شهرستانهای ساوه، اراک و زرندیه اول تا سوم هستند، همچنین سالانه 400 هزار تن تولید شیر استان است که 190 هزار تن در داخل استان مصرف می شود و در زمینه تولید شیر رتبه دوازدهم کشوری را داریم.
بیشتر بخوانید | پرونده ویژه «مشکلات دامدارن»؛
تیغ خشکسالی و افزایش قیمت نهاده ها بر گلوی صنعت دامداری
خشکسالی، گرانی و مشکل تأمین علوفه و افزایش قیمت نهادهها هزینههای دامدار را بالابرده
کشتار دام مولد ممنوع است ولی دامدار هم توان نگهداری آن را ندارد / خطر کاهش جمعیت دامی
عضو کمیسیون کشاورزی: باید سریع تر از کشتار دام مولد جلوگیری شود / توزیع نهادهها عادلانه نیست!