نوام چامسکی درگذشت
نوآم چامسکی نویسنده، زبانشناس و فیلسوف مطرح آمریکایی بود که آثارش به زبانهای مختلفی ترجمه شده و از او بهعنوان یکی از مهمترین روشنفکران معاصر نام میبرند.
چامسکی که گاهی «پدر زبانشناسی مدرن» نیز نامیده میشود، یکی از شخصیتهای اصلی در فلسفه تحلیلی و یکی از بنیانگذاران حوزه علوم شناختی است. او استاد رشتهی زبان شناسی در دانشگاه آریزونا و استاد بازنشسته موسسه فناوری ماساچوست (MIT) بود و نویسنده بیش از 150 کتاب در موضوعاتی مانند زبان شناسی، جنگ، سیاست و رسانههای جمعی است. از نظر ایدئولوژیک، او با آنارکو سندیکالیسم و سوسیالیسم آزادیخواه همسو میباشد.
چامسکی که از یک خانواده مهاجر یهودی در فیلادلفیا متولد شد. علاقه اولیه خود را به آنارشیسم از مطالعهی کتابهای یک کتابفروشی کوچک در نزدیکی محل زندگیشان در شهر نیویورک پیدا کرد. او در دانشگاه پنسیلوانیا تحصیل کرد. چامسکی در طول دوره تحصیلات تکمیلی خود در انجمن محصلین هاروارد، نظریه گرامری تحول آفرین خود را توسعه داد و به همین دلیل در سال 1955 دکترای خود را به دست آورد.
چامسکی یکی از پراستنادترین دانشمندان زنده بود
در آن سال او تدریس در MIT را آغاز کرد و در سال 1957 با اثر برجسته خود به نام «ساختار نحوی» به عنوان یک شخصیت برجسته در زبان شناسی ظاهر شد و مطالعات زبان شناختی را برای همیشه متحول کرد. چامسکی از سال 1958 تا 1959 عضو بنیاد ملی علوم در موسسه مطالعات پیشرفته بود. او نظریه دستور زبان جهانی، نظریه دستور زبان مولد، سلسله مراتب چامسکی و برنامه مینیمالیستی را خلق کرد. چامسکی همچنین نقشی اساسی در افول رفتارگرایی زبانی ایفا کرد و به ویژه از کار بی. اف. اسکینر انتقاد کرد.
چامسکی که یکی از پراستنادترین دانشمندان زنده بود بر طیف وسیعی از رشتههای دانشگاهی تأثیر گذاشتهاست. او بهطور گستردهای به جرقه انقلاب شناختی در علوم انسانی و نیز به توسعه چارچوب شناختی جدید برای مطالعه زبان و ذهن کمک کردهاست. علاوه بر ادامه تحصیل، او همچنان از منتقدان اصلی سیاست خارجی ایالات متحده، نئولیبرالیسم و سرمایهداری دولتی معاصر، درگیری اسرائیل و فلسطین و رسانههای خبری اصلی است. چامسکی و اندیشههای او در جنبشهای ضدسرمایهداری و ضد امپریالیستی تأثیرگذار است.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سایر حوزه ها