هانیبال، رسواکننده چهره غیراخلاقی اسرائیل
جشنواره عمار در روز سهشنبه ضمن اکران مستند «هانیبال» در سینما بهمن میزبان حسین نوری، کارگردان این مستند و احسان کیانی، کارشناس مسائل بینالملل بود.
یک نیروی مرده بهتر از یک نیروی به اسارت گرفته شده است! این معنای هانیبال است. هانیبال دستورالعملی است مبنی بر اینکه اگر امکان آزاد کردن اسیر صهیونیست از دست اسیرکنندگان وجود نداشته باشد، پس بهترین راه، گلولهباران اسیران و اسیرکنندگان با هم است تا اسیران به دست آنها نیفتند. پس از طوفانالاقصی، اسرائیل دستورالعمل هانیبال را اجرا کرد. ارتش رژیم صهیونیستی بارها مکانهایی را هدف قرار داد که اسرای اسرائیلی در آنجا حضور داشتند. در این مدت، آمارهای خودکشی، خودسوزی، مشکلات روانی و اعتیاد میان سربازان اسرائیلی بهطور چشمگیری افزایش یافته است، هرچند رسانهها این موارد را سانسور میکنند. حسین نوری در مستند خود به این موضوع پرداخته است. این مستند در پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار به بخش مسابقه راه یافته است.
در چهارمین روز جشنواره عمار نشست خبری این مستند با حضور کارگردان و احسان کیانی، کارشناس مسائل بینالملل برگزار شد.
حسین نوری، کارگردان مستند هانیبال، در مورد ایده اولیه مستند و روند ساخت آن گفت: «ایده اولیه مستند از جنگ سیوسهروزه بود. وقتی طوفانالاقصی شروع شد، اسرائیل و جنگهای رسانهای را آغاز کرد. جرقه تولید این مستند در ذهنم زده شد. ما برای ساخت این مستند سراغ روزنامههای آمریکایی، اسرائیلی و تعدادی از شبکههای اسرائیلی رفتیم. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید مستند آرشیوی داشته باشیم. بیشتر از همهچیز، پژوهش این اثر برایمان اهمیت داشت و اثبات این مدعا برایمان مهم بود. تیم پژوهشمان سه نفر بود. از زمان طوفانالاقصی تا شروع کار، چند ماهی طول کشید تا صحت اطلاعات را بررسی کنیم؛ بنابراین پژوهشمان براساس صحت بود.»
در ادامه، احسان کیانی، کارشناس مسائل بینالملل، با بیان اینکه اسرائیل حاضر است اسرایش کشته شوند، اما توافق نکند، گفت: «اسرائیل تا قبل از طوفانالاقصی تلاش میکرد تصویر ترسناکی از خود نشان دهد و همیشه این تصویر را حفظ کرده بود که هیچنیرویی توان مبارزه با ما را ندارد. در طوفانالاقصی، اسرائیل نیاز داشت تصویری مظلوم از خودش نشان دهد که بتواند ظلمهای بعدیاش را انجام دهد. اسرائیل کذبهایی بنا بر اسیرکشی فلسطین نشان داد؛ ولی این تصویرسازی نیازمند یک آمار واقعی بود. اسرائیل قصدی برای تمام کردن جنگ ندارد و حاضر است اسرایش کشته شوند، اما به توافق نرسند.»
پس از آن، حسین نوری با بیان اینکه در مورد موضوع هانیبال نیاز به تولیدات تصویری بیشتری داریم، گفت: «ما نیازمند این هستیم که کارهای تصویری در مورد هانیبال بیشتر صورت گیرد. با نماهنگ و باقی قالبها نمیتوان هانیبال را بهخوبی نشان داد. من فکر میکنم یکی از دستورالعملهای خونبار دنیا هانیبال است. هرکس سربازش اسیر میشود، اولویتاش آزادسازی سربازش است؛ اما اسرائیل اینگونه عمل نمیکند و به افراد خودش هم رحم نمیکند. نتانیاهو یکجا میگوید ما اخلاقیترین ارتش دنیا هستیم؛ مستند هانیبال این کذب را نشان میدهد. شاید بگوییم سوریه از دست رفت، سید عزیز شهید شد و چقدر از سردارهای مؤثر ما رفتند. نکته اینجاست که قبل از طوفانالاقصی وقتی ورزشکارمان با یکی از ورزشکارهای اسرائیلی مواجهه میشد، باید تبیین میکردیم چرا نباید با آنها مسابقه دهیم؛ اما حالا این مسئله کاملاً برای مردم واضح شده است.»
در آخر، احسان کیانی افزود: «درباره سنجه پیروزی و شکست معیارهای مختلفی وجود دارد. اسرائیل بنا بر هدفهایی که از جنگ داشت، در میانه پیروزی و شکست قرار دارد. اسرائیل تا الان میگفت من تمدن غرب در خاورمیانه هستم و اگر من سقوط کنم، تمدن غرب سقوط میکند. توجیهی که آمریکا برای حمایت از اسرائیل بهکار میبرد این است که اگر از آن حمایت نکنیم، باید در خاک خودمان بجنگیم. ما وقتی افکارسنجیهای غربی را بعد از طوفانالاقصی میدیدیم، میفهمیدیم روایت پیشرفت چقدر مستند به اعداد و ارقام است. ما باید قبل از طوفانالاقصی به مردم میگفتیم که اسرائیل مورد حمایت نخبگان غرب است. حالا بیان اینکه این حمایت بعد از طوفانالاقصی مخدوش شده مشکل است؛ چون از قبل حمایت را برای مردم نگفتهایم. اسرائیل در حال عملیات روانی است. در این عملیات اولین مخاطبش افراد خودش است که به آنها بگوید چقدر قوی است و بعد بقیه که به آنها بگوید من چقدر توانا هستم.»