یک‌شنبه 4 آذر 1403

هدف سامانه سپهتن افزایش امنیت حمل‌ونقل جاده‌ای است / هوشمندسازی حمل‌ونقل جاده‌ای یک ضرورت است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
هدف سامانه سپهتن افزایش امنیت حمل‌ونقل جاده‌ای است / هوشمندسازی حمل‌ونقل جاده‌ای یک ضرورت است

جانشین پلیس راهور فراجا با اشاره به باز طراحی سامانه هوشمند حمل‌ونقل جاده‌ای هدف سامانه سپهتن را افزایش امنیت حمل‌ونقل جاده‌ای دانست و گفت: هوشمندسازی حمل‌ونقل جاده‌ای یک ضرورت است و گسترش حمل‌ونقل ریلی و هوایی حوادث جاده‌ای را می‌کاهد.

سردار سید تیمور حسینی جانشین پلیس راهور فراجا در گفتگوی اختصاصی با شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ درباره موضوع راهوری هوشمند خودروهای سنگین در ترددهای جاده‌ای اظهار کرد: از حدوداً 6 سال پیش پلیس راهور در واقع یک سامانه‌ای را روی اتوبوس‌های بیابانی و بین‌شهری را نصب کرد، به‌عنوان سپهتن که این سامانه پایش هوشمند ناوگان عمومی را به عهده داشت.

هوشمندسازی حمل‌ونقل جاده‌ای با بازطراحی و بروزرسانی سامانه سپهتن

وی ادامه داد: اکنون این سامانه به‌روزرسانی شده و یک پلتفرم جدید از سپهتن طراحی و ایجاد شده و یا به‌نوعی این پلتفرم جدید باز طراحی و مشکلات آن برطرف شده که فعلاً در واقع هدف‌گذاری این سامانه بر پایه اتوبوس‌های مسافربری بین‌شهری و همچنین تانکرهای حمل سوخت است. بیشتر بخوانید: نقش نظارتی پلیس در پیش‌تولید و پیش ورود خودرو / امنیت و جان مردم همیشه خط قرمز پلیس بوده و هست

گزارش تصویری / مصاحبه اختصاصی دانا با سردار سید تیمور حسینی سردار حسینی افزود: ان‌شاءالله در آینده نزدیک این سامانه به ناوگان بار و مسافر نیز مسلط شود و بتوانیم این ناوگان را نیز به سامانه سپهتن مجهز کنیم؛ زیرا این سامانه‌های هوشمند قابلیت‌های خوبی دارد و کنترل ناوگان حمل‌ونقل عمومی درصورتی‌که دانش‌بنیان شود و تحت رسد این سامانه‌های هوشمند قرار گیرد موجب ایمنی حمل‌ونقل عمومی کشور خواهد شد. جانشین پلیس راهور ناجا گفت: به دو دلیل عمده برای ما بسیار حائز اهمیت است که حمل‌ونقل سامان‌دهی و هوشمند شود، اول اینکه ایران کشوری است که حمل‌ونقل در آن زمین پایه است و بالای 90 درصد از جابه‌جایی‌ها و حمل‌ونقل عمومی و خصوصی در کشور ما جاده‌ای است.

گسترش حمل‌ونقل ریلی و هوایی، حوادث جاده‌ای را می‌کاهد

وی توضیح داد: حمل‌ونقل هوایی و حمل‌ونقل دریایی به دلایل مختلف در کشور ما مغفول مانده‌اند و اکنون حمل‌ونقل حداقل در بخش ریلی نیز واقعاً به سطحی که لازم است ارتقا نیافته است که ما امیدوارم این بخش‌ها هم بتوانند به‌زودی توسعه مطلوب رو پیدا کنند و بتوانند نقش عمده‌ای از حمل‌ونقل را در کشور به عهده بگیرند. وی در پایان گفت: دلیل دوم برای توسعه حمل‌ونقل هوشمند این موضوع است که وقوع تصادف به‌خصوص در حوزه بین‌شهری تبعات و آثار روانی بسیار سنگینی در سطح جامعه دارد و توسعه راهکارهای جایگزین حمل نقل امن مثل حمل‌ونقل ریلی می‌تواند از وقوع حادثه در بخش زمینی هم جلوگیری کند و امید داریم که با هوشمند شدن این روند در کنار امنیت بخشی به حوزه حمل‌ونقل و افزایش کیفیت خودرو بتوانیم بار حوادث را از تصادفات بکاهیم.