هشدار. عضو نصر تهران: وضعیت واردات تجهیزات IT وخیم است
نشست «توسعه زیرساخت اقتصاد دیجیتال، موانع و فرصتها» سازمان نصر تهران، امروز با حضور مسعود شکرانی، سهیل ترکان، محمد دینمحمد آذری و احسان زرینبخش از اعضای سازمان نصر تهران، حول محور مشکلات و موانع تامین تجهیزات زیرساختی IT برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ابتدای نشست، آیدین عدالت، ریاست کمیته راهبری رسته سختافزار و ارتباطات نصر تهران، با اشاره به بیتوجهی که به حوزه سختافزار و زیرساخت میشود؛ گفت:«متاسفانه در حوزه زیرساخت، در مسیر اشتباهی افتادهایم و چه از نظر تامین و نگهداری و چه از نظر تولید و راه اندازی زیرساخت مشکلات زیادی داریم.»
وضعیت واردات تجهیزات IT وخیم است
در ادامه نشست، مسعود شکرانی، رئیس کمیسیون تامین چالشهای تامین تجهیزات IT، به فرایند زمانبر واردات تجهیزات اشاره کرد و گفت:«فرایند ثبت سفارش و اخذ مجوزها نزدیک به دو ماه زمان میرد و در ادامه به صورت حداقلی 30 تا 120 روز فرایند تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی زمان میبرد، این در حالی است که فرایند تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی 15 روزه است. تخصیص ارز درحالی انقدر زمان میبرد که ما نیاز به دریافت کل وجه در وهله اول کار نداریم و تنها در صورتی که 20 تا 30 درصد وجه را دریافت کنیم، کار ما راه خواهد افتاد و معطل ثبت سفارش نخواهیم شد.»
شکرانی در ادامه با اشاره به اینکه، صدها میلیارد تومان تجهیزات ما در گمرک آمده اما هنوز ثبت سفارش نشده و به ان ارز تخصیص داده نشدهاست؛ گفت:«کالای IT در وضعیتی متفاوتی نسبت به سایر کالاهای وارداتی قرار دارد؛ میتوان گفت که مکاتبات ما به صورت تمام و کمال به دلیل تحریمها با هویت جعلی انجام میشود و در صورتی که با مشکل قانونی مواجه شویم، قادر به پیگیری آن نخواهیم بود. در شرایط تحریم وقتی دولت مناقصه برگزار میکند و شرکتهای مختلف درخواست تامین تجهیزات یکسان را از نقاط مختلف میدهند، مشخص میشود که این سفارش مربوط به یک کشور تحریمی است.»
رئیس کمیسیون تامین چالشهای تامین تجهیزات IT، در ادامه با اشاره به این موضوع که وارد کردن شماره سریال برای کالاهای IT در کار واردات مشکل ایجاد میکند؛گفت:«اگر این شماره لو برود و مشخص شود که تجهیزات در یک کشور تحریمی مورد استفاده قرار گرفته، کل خط دور زدن تحریم لو میرود و خواست اصلی ما این است که دولت متوجه باشد وضعیت کالای IT با هر چیز دیگری متفاوت است.»
مسعود شکرانی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرآنلاین مبنی بر اینکه ریسکهای سرمایهگذاری منجر به خروج سرمایه از سوی واردکنندگان این حوزه شدهاست یا خیر؛ گفت:«در 30 سال گذشته افرادی با هویت هند، آلمانی و غیره با ما در این حوزه رشد کردهاند و کمک و صداقت آنها ثابت شدهاست و هر یک از این افراد با خرج شدن از این کسب و کار، زنجیره را پاره میکنند و کسانی که ایران را برای تامین کالای تحریمی حمایت میکنند، به شدت محکوم میشوند و وضعیت واردات بسیار وخیم است.»
بدون سرمایهگذاری جدید در زیرساخت، هیچکدام از سامانههای دولتی پابرجا نمیمانند
سهیل ترکان، رئیس کارگروه تامین، در ادامه نشست گفت:«سهم اقتصاد دیجیتال در سال 2019 به 6.5 درصد رسید اما آخرین آمار دولت از رسیدن این سهم به 7.4 درصد حکایت دارد؛ در هر صورت ما 50 درصد از متوسط جهان عقب هستیم و در زمره 64 تا 67 کشور برتر اقتصاد دیجیتال جایی نداریم. گرفتاری اصلی ما امروز نیست بلکه در آینده است. تا سال 2030 سهم اقتصاد دیجیتال کشورهای اطراف ایران به 15 درصد میرسد و کشورهای پیشرفته از 30 درصد عبور میکنند و عقبافتادگی ما آن موقع شاید قابل جبران نباشد. زیرساختهای اقتصاد دیجیتال شریانهای اقتصاد کشور هستند که اگر درست عمل نکنند کل اقتصاد ضربه میخورد.»
او با اشاره به اینکه امروز دغدغه ما این نیست که سهم اقتصاد دیجیتال را بالا ببریم بلکه اگر وضعیت کشور و کندی چرخه واردات همینطور ادامه پیدا کند، همین سهم اندک را هم نمیتوانیم نگه داریم؛ گفت:«چرخه تولید از نیازسنجی محصول، طراحی صنعتی، تولید صنعتی، نام تجاری، فروش، توزیع و خدمات پس از فروش تشکیل میشود. باید بپذیریم که ارزش افزوده فقط در تولید صنعتی نیست، چون رقابت در تولید صنعتی با کشورهایی مثل چین و هند سخت است. نقطه قوت ما توزیع و فروش و خدمات پس از فروش است و باید در حوزه تولیدی که مولد ارزش افزوده باشد سیاستگذاری کنیم.»
به گفته او در نیازسنجی و توان طراحی محصول از کشورهای پیشرفته عقب هستیم: «باید ببینیم چه محصولاتی به ما امکان رقابت میدهند. در مورد تولید محصولاتی که امکان استفاده از پتروشیمیها و فولاد دارند و قسمت عمده ارز واردتشان باید از خارج از کشور تامین شود میتوانیم دوباره فکر کنیم. بیاییم روی تولید صنعتی، برندسازی، نشان تجاری و خدمات پس از فروش تمرکز کنیم. پیشنهاد ما این است که سازمان نظام صنفی که یک نهاد خصوصی و تخصصی است مرجع تصمیمگیری یا مشاوره در مورد تولید باشد. در سازمان نصر توانایی ترسیم نقشه راه، برآورد حجم بازار و نیاز هر کالا وجود دارد.»
ترکان تاکید کرد که با توجه به تحریمها و زمانبر بودن واردات مواد اولیه و با توجه به اینکه هزینه تولید از کشورهایی مثل چین و هند بالاتر است، عملا امکان صادرات نداریم: «دوره عمر تکنولوژی کالاهای IT بسیار کوتاه است و برای تولید ترند روز با توجه به اینکه 6 ماه طول میکشد ما تولید انبوه کنیم، بازار را از دست میدهیم. تولید باید برای بازار ایران انجام شود. نمیخواهیم تکرار اشتباهاتی که در صنایع دیگر انجام شده، در این حوزه اتفاق بیفتد.»
ترکان در ادامه گفت:«زیرساخت IT جنبه مرگ و حیات دارد و بدون سرمایهگذاری جدید در زیرساخت، هیچکدام از سامانههای دولتی پابرجا نمیمانند.»
آیا باید همهچیز را بومیسازی کنیم؟
در آخر محمد دینمحمد آذری، رئیس کمیسیون زیرساخت مراکز داده، گفت:«تجهیزات IT که در مراکز داده استفاده میشوند بسیار حیاتیاند و اگر نتوانیم تجهیزات مناسب را بیاوریم و با تولید بیکیفیت جایگزین کنیم به مراکز داده ضربه وارد میشود. برای تولید یک کالا در این حوزه باید موارد مختلفی مانند حساسیت آن، اهمیت آن، پیچیدگی و توان بومیسازی و بهصرفه بودن با توجه به حجم بازار و میزان ارزبری سنجیده شود. باید آزمایشگاههای تخصصی تست کالای تولید شده و فرایند تست استاندارد داشته باشیم. تجهیزات وارداتی را هم لابرواتورهای تخصصی باید تست کنند. گواهینامههای تولیدات باید دورهای بررسی شوند که عموما انجام نمیشوند. اگر تولید داخل داریم باید بازرسیهای فنی آن همسنگ واردات انجام شود.»
بیشتر بخوانید:
نمایندگان هم به وعدههای بنزینی اعتماد ندارند / تقاضا برای تشکیل نشست غیرعلنی
قیمت طلا، سکه و ارز امروز 29 مردادماه / دلار در مرز حساس قرار گرفت
طلا یک کانال سقوط کرد / یک پیشبینی جدید از قیمت طلا در بازار
227227
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1803844