سه‌شنبه 2 بهمن 1403

هنوز با عدالت فاصله داریم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
هنوز با عدالت فاصله داریم

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجتبی طهماسبی؛ فرا رسیدن هفته قوه قضاییه فرصتی مبارک برای قدر شناسی از خدمات خالصانه قضات و کارکنان دستگاه قضایی در تمام سطوح است. دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران یادگار گرانسنگ شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی و ثمره تجارب و اخلاص تمامی مدیران پر تلاش، قضات شریف و کارکنان خدومی است که در بیش از چهار دهه گذشته در اجرای عدالت و احقاق حق بر مبنای احکام نورانی...

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجتبی طهماسبی؛ فرا رسیدن هفته قوه قضاییه فرصتی مبارک برای قدر شناسی از خدمات خالصانه قضات و کارکنان دستگاه قضایی در تمام سطوح است.

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران یادگار گرانسنگ شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی و ثمره تجارب و اخلاص تمامی مدیران پر تلاش، قضات شریف و کارکنان خدومی است که در بیش از چهار دهه گذشته در اجرای عدالت و احقاق حق بر مبنای احکام نورانی اسلام عزیز و زیر سایه ولایت، نقش تاریخی خود را به خوبی ایفا کرده اند و در پرتو این تلاش‌ها و تجارب ارزنده، عدلیه امروز مامن و ملجا مظلومان و ستمدیدگان است.

در 40 سال پس از انقلاب اسلامی، دستگاه قضائی مبتنی بر فقه و حقوق اسلامی تلاش‌های قابل‌توجهی را انجام داده اما با آنچه در اجرای عدالت باید باشیم، فاصله داریم و این فاصله را باید کمتر کنیم.

موضوع تحول یکی از موضوعات کلیدی در تعیین راهبردهای کلان ابلاغی از سوی رهبری معظم انقلاب به مسئولان دستگاه‌های مختلف کشور در ابتدای امسال بود که بر این اساس همه دستگاه‌ها باید نقاط قوت را تقویت و از نقاط ضعف بکاهند.

باید دستگاه قضائی در طراز دستگاه قضائی امیرالمؤمنین (ع) و مورد انتظار امام و رهبری معظم انقلاب اسلامی داشته باشیم و امروز در بستر گام دوم انقلاب، مسئله اجرای عدالت از مهمترین اقداماتی است که باید صورت گیرد. کارهای زیادی در طول سالیان گذشته صورت گرفته اما کافی نیست. باید قانونگذاران در حوزه قانونگذاری، قانون عادلانه تصویب و مجریان، عادلانه اجرا کنند و قاضیان در حوزه قضاوت، عادلانه به قضاوت بپردازند و مردم احساس عدالت کنند.

اجرای عدالت یک امر کلی است اما اگر بخواهیم محوری را مشخص کنیم که همه بر آن توافق دارند، اجرای قانون است. تمام مدیران باید بر اجرای قانون تلاش کنند و هیچ کس به خود اجازه قانونگریزی ندهد و همگان نظارت به‌ویژه نظارت مردم را به‌عنوان یک اصل بپذیرند.

توجه به مردم در مکتب سیاسی امام خمینی (ره) یک امر تشریفاتی نیست بلکه یک امر واقعی است و حقیقتاً امام همچنانی که خداباور بود، مردم‌باور نیز بود و مردم را باور داشت و به همه مسئولان توجه به مردم و جلب رضایت و اعتماد مردم را توصیه می‌کردند.

اگر ما موضوع حقوق بشر را مطرح می‌کنیم، حقوق بشری مدنظرمان است که امام به ما آموختند و از متن دین سرچشمه گرفته است. متن انقلاب ما و آموخته های امام بزرگوارمان به‌عنوان بنیانگذار این نظام توجه به حقوق انسان است.

در پایان در رابطه با ویژگی های شخصیتی شهید دکتر آیت الله بهشتی هم باید گفت: از ویژگی‌های مهم شخصیتی شهید بهشتی ولایتمداری بود. آن روزهایی که به ایشان زیاد اهانت می‌کردند، می‌گفتند "امام به ما فرموده‌اند «سکوت و سکوت.»"، آنجایی که پای آبرویش مطرح است، وقتی به بحث ولایتمداری می‌رسد خیلی قهرمانانه می‌گوید "من امروز حرف نمی‌زنم چون امام فرموده‌اند نباید جامعه را دچار تزلزل کنیم."

دکترین حکومت اسلامی را امام خمینی (ره) مطرح کردند اما آن کسی که برای نظریه ولایت فقیه ساختارسازی کرد مرحوم دکتر بهشتی بود.

مجتبی طهماسبی، فعال دانشجویی و دانشجوی رشته حقوق

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.