وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش زیر ذرهبین
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه رستمی؛ نقش آموزش و پرورش در تربیت نسلی فهیم، دانا، امیدوار، پرشور، انقلابی و متعهد، بر کسی پوشیده نیست. اما آموزش و پرورش زمانی می تواند از پس این وظیفه خطیر خود بر بیاید که مشکلات و موانع موجود بر سر راه تعلیم و تربیت کم و کم تر شود و این نیازمند داشتن وزیری است با ویژگی های مطلوب.
برخی از شرایط وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش، عبارتند از:
1_ متعلق به جامعه ی معلمین باشد؛ با وجود جمع کثیری از معلمان تحصیلکرده، با تجربه و دانا، که مشکلات عدیده ی آموزش و پرورش را لمس کرده و آن را زیسته اند و با توجه به اندوخته های خود راه برون رفت از این مشکلات را پیدا کرده اند، اعتماد به کسانی نسبتی با حرفه ی معلمی ندارند، به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.
2_ تحت حمایت و توصیه ی هیچ حزب سیاسی یا شخص ذی نفوذی نباشد؛ اگر وزیر خود بدون شایستگی و تنها با سفارش این و آن به این جایگاه برسد، نمی تواند مستقل و به دور از انتظارات نا به جا، برای آموزش و پرورش تصمیم بگیرد و احتمالا منافع عده ای را به منافع ملی ترجیح خواهد داد.
3_ اهمیت به مسئله ی تربیت معلم؛ از آن جا که دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی تنها نهاد مورد قبول و رسمی تامین معلم این وزارتخانه است و معلم متعهد سنگ بنای پیشرفت جامعه می باشد، لازم است وزیر اهتمام جدی به گسترش کمی و کیفی آن ها داشته باشد.
4_ به دور از اشرافی گری بودن: وزیری که با حقوق های نجومی و زندگی شاهانه عمر گذرانده باشد، هیچ جوره نمی تواند وضعیت دانش آموزان مناطق محرومی که به دور از هرگونه امکانات اولیه و با سختی تمام، درس می خوانند را درک و برای عدالت آموزشی در سطح کشور برنامه ریزی نماید.
5_ از جمله اسناد بالادستی آموزش و پرورش، سند تحول بنیادین است که متصدی امر وزارت باید با این سند کاملا آشنا بوده و برای اجرا کردن آن برنامه داشته باشد تا بتواند با محوریت تام سند تحول بنیادین، موجبات تغییر و ارتقای همه جانبه مولفه ها و عناصر موثر در نظام تعلیم و تربیت کشور را فراهم آورد.
6_ ساختار کنونی آموزش و پرورش ما ساختاری فرسوده، کهنه، تقلیدی و ناکارآمد است که پاسخگوی نیاز کشور در زمینه ی تربیت نیروی متخصص، متعهد، خلاق و نوآور برای ایجاد تمدن نوین اسلامی نیست. از این رو لازم است وزیر، دغدغه مند تحول در ساختار کلی آموزش و پرورش بوده و مهم تر از آن برای ایجاد این ساختار نوین، ایده، برنامه و طرح داشته باشد.
این ها تنها بخشی از ویژگی های یک وزیر مطلوب آموزش و پرورش است که باید مورد توجه قرار بگیرد. از آنجا که مهمترین نهاد تعلیم و تربیت سرمایه اجتماعی کشور، وزارت آموزش و پرورش است انتخاب وزیر اصلح برای این وزارتخانه، اولین و ضروری ترین اقدام جهت تحول آفرینی و احیای بدنه این حوزه به شمار میرود و باید این امر با جدیت و اهتمام ویژه صورت بگیرد.
مسلما شخصی که در رأس این مجموعه شاخص قرار می گیرد باید هم در تئوری و دانش و هم در سابقه مدیریت و تجربه کاری، سرآمد دیگر افراد باشد تا بتواند برنامه مدون چهار ساله خود را برای نیل به اهداف کلان وزارتخانه به بهترین نحو انجام دهد و توانایی مقابله با بحران های به وجود آمده در این راه را داشته باشد. امید است در امر انتخاب وزیر اصلح به دور از توصیههای غیر کارشناسانه و سیاست زدگی، موارد ذکر شده و مولفه های بنیادین نظام تعلیم و تربیت در اولویت کار قرار بگیرد.
فاطمه رستمی - معاون مطالبه گری و گفتمان سازی بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان غربی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفا منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.