سه‌شنبه 16 بهمن 1403

وضعیت یوزپلنگ های ایرانی بحرانی است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
وضعیت یوزپلنگ های ایرانی بحرانی است

تهران - ایرنا - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیطزیست با تاکید بر اینکه وضعیت یوزپلنگ های ایرانی بحرانی است، گفت: سرشماری ها نشان می دهد 12 قلاده یوزپلنگ در زیستگاه ها وجود دارد که از این تعداد فقط 3 قلاده ماده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حسین اکبری روز یکشنبه در نشست خبری که به صورت انلاین برگزار شد افزود: در زمینه جمعیت گونه های جانوری آنهایی که بالغ هستند را جمعیت واقعی می دانیم از این رو سرشماری ها نشان می دهد که جمعیت یوزپنلگ های ایرانی در شرایط بحرانی قرار دارد و این یکی از دغدغه های اصلی ما در سازمان حفاظت محیطزیست است.

وی اظهارداشت: البته اقداماتی مانند ایمن سازی جاده و کاهش سرعت خودروها در نزدیک زیستگاه های یوزپلنگ انجام شده اما کافی نیست، یوز گونه خاصی است و دارای زیستگاه وسیعی است علاوه بر اینها این گونه با مشکلات درون جمعیتی هم مواجه است یعنی اگر در بهترین شرایط هم باشد اما باز به سمت انقراض می رود که برای این مساله طرحی را تهیه کردیم اما نتوانستیم برای اجرای یک سری از اقدامات اعتبار بگیریم.

افزایش 2 برابری حیات وحش پارک ملی گلستان 

وی ادامه داد: پارک ملی گلستان حدود سه سالی است که به روش حفاظتی مشارکتی اداره می شود که نتایج سرشماری ها نشان می دهد این روش بسیار مطلوب بوده به طوری که در مدت سه سال گذشته شاهد افزایش 2 برابری گونه های حیات وحش در پارک ملی گلستان بودیم.

وی تاکید کرد: نتایج در پارک ملی گلستان نشان می دهد که روش مدیریتی که جوامع محلی در آن دخیل باشند بسیار نتیجه بخش تر از این خواهد بود که فقط دولتی اداره شود از این رو در نظر داریم تا این روش را در سایر مناطق تعمیم دهیم.

عدم تخصیص اعتبار یکی از نگرانی های اصلی سازمان محیط زیست 

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مهمترین نگرانی و دغدغه ما نبود اعتبار است پول می دهند اما کم است، 10 ماه از سال گذشته اما هنوز نقدینگی نداشتیم به رغم پیگیری های سازمان هنوز رقمی نداده اند، بخش زیادی از فعالیت های ما وابسته به فصل است و ماهیت آنی و فوری دارد، مانند بیماری ها و سرشماری حیات وحش که اگر زمان ان بگذرد دیگر نمی توان کاری انجام داد، مثلا سرشماری باید آخر پاییز و اوایل زمستان انجام شود و اگر این فصول بگذرد دیگر زمان از دست می رود که تمام اینها به اعتبار نیاز دارد.

وی افزود: جامعه علمی و دوستداران محیط زیست انتظار دارند که سازمان محیط زیست رفتار ایده آلی برای حیوانات چه از نظر درمان و چه انتقال انجام دهد که تمام اینها به اعتبار نیاز دارد که امیدوارم این مساله حل شود.

اتصال گوزن زرد ایرانی به طبیعت 

اکبری اظهار داشت: گوزن زرد ایرانی بیشتر از نیم قرن است که در اسارت به سر می برد باید یک جایی بتوانیم این حیوان را با طبیعت وصل کنیم، برای این منظور در صدد انجام یک سری کارها هستیم که اجرای آنها نیازمند همکاری بین دستگاهی است تا بتوانیم ضریب حفاظتی را در مناطق بالا ببریم و از طرفی چرای دام در این مناطق کنترل شود.

وی تاکید کرد: ضعف قوانین هم برای ما مشکل ساز است، در مدت عمر سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه گونه های حیات وحش فقط قانون شکار و صید را داشتیم که انهم مربوط به سال 1346 بود اما اکنون در حال بازبینی این قانون هستیم، مجلس هم به اهمیت این موضوع پی برده و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه نامه ای داده که نشان می دهد نسبت به این مساله حساس شده اند.

وی اظهار داشت: در سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری این چالش ها به خوبی دیده شده و اکنون رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست این است که آن سیاست ها تا جایی که امکان دارد اجرایی شود و در این راستا قرار است دستگاه ها نیز همکاری کنند.

ادامه دارد...

*س_برچسب‌ها_س*