جمعه 9 آذر 1403

وعده رئیس سازمان غذا و دارو: در تولید انسولین به خودکفایی می رسیم

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
وعده رئیس سازمان غذا و دارو: در تولید انسولین به خودکفایی می رسیم

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: امسال در تولید انسولین خودکفا می‌شویم و به دو برابر نیاز کشور دست می‌یابیم که می‌توانیم آن را صادر کنیم.

بهرام دارایی رئیس سازمان غذا و دارو در برنامه «صف اول» سیما درباره سامانه تیتک و رصد و ارزیابی کالاهای سلامت‌محور گفت: گستره فعالیت سازمان غذا و دارو متنوع است و این کالاها باید اصالتشان سنجیده شود و قابل ردیابی رهگیری و تعیین اصالت باشند و در همه دنیا ساز و کار در سازمان غذا و دارو دیده می‌شود.

وی افزود: در سازمان غذا و دارو کد ملی به نام IRC به محصول سلامت محور می‌دهیم تا بتوانیم کالاها را رصد کنیم، ما 10 میلیارد کد برای یک میلیون کد IRC صادر کرده ایم، باید توجه داشت سامانه تیتک درون زا و برون نگر است و بر لبه دانش حرکت می‌کند و با هوش مصنوعی ارتفاع خواهد یافت.

 764 قلم در تیتک قابل رصد و ردیابی هستند 

دارایی ادامه داد: در حوزه دارو تیتک محقق شده است، 3 هزار و 336 کد ژنریک دارو داریم که 764 قلم در تیتک قابل رصد و ردیابی هستند و 360 قلم 95 درصد بازار را از نظر ریالی به خود اختصاص می‌دهند. در غذا حدود 80 درصد محصولات شناسه گذاری می‌شوند، سامانه IMED به تیتک متصل است و 90 درصد ملزومات و تجهیزات پزشکی شناسه گذاری انجام می‌شود، پایان سال 70 کد تجهیزات پزشکی از ابتدا تا پایان زنجیره رصد می‌شوند، در آرایشی و بهداشتی هم پیشرفت خوبی داشتیم و با دیجیتال شدن پخش رصد و پایش محصولات کامل خواهد شد.

رئیس سازمان غذا و دارو درباره پیشرفت تیتک در حوزه تجهیزات پزشکی، گفت: 360 هزار شناسه گذاری تجهیزات پزشکی داریم که 130 هزار در تجهیزات پزشکی شناسه گذاری محصولات وارداتی صورت می‌گیرد و برای محصولات داخلی هم الزام گذاشته ایم و نیازمند همکاری تولیدکنندگان هستیم، تولیدکنندگان داخلی بسیاری از محصولات مورد نیاز مانند استنت‌ها و ایمپلنت‌ها را تولید می‌کنیم، همچنین از 60 مولکول زیستی 30 مولکول را تولید می‌کنیم و درصدد هستیم تا توزیع کنندگان تجهیزات پزشکی را رصد و ردیابی کنیم.

در تولید محصولات آرایشی وضعیت خوبی نداریم

وی درباره عرضه لوازم آرایشی قاچاق و تقلبی در بازار، افزود: در تولید محصولات بهداشتی وضعیت خوبی داریم، اما در تولید محصولات آرایشی وضعیت خوبی نداریم، وقتی می‌خواهیم از تولید داخل حمایت کنیم باید محصول با کیفیت و با عمق دانش باشد و اگر از محصول بی کیفیت حمایت کنیم و درب واردات را ببندیم، رقیب را از بین برده ایم، اکنون با کالای آرایشی تقلبی به دلیل بالا رفتن قیمت محصولات خارجی اصلی مواجه هستیم و باید دانست که کالای تقلبی از مواد سمی و رنگ‌های غیر مجاز تولید می‌شوند و ما سعی می‌کنیم که سیاست‌ها را اصلاح کنیم.

سیاست غلط ارز ترجیحی در حوزه دارو 

رئیس سازمان غذا و دارو درباره عواقب تخصیص ارز دولتی به دارو و تجهیزات پزشکی، گفت: در چند سال گذشته سیاست غلط ارز ترجیحی اعمال شد که در حوزه دارو بسیار نادرست بود و به صنعت و بیماران آسیب وارد کرد و با تخصیص ارز ترجیحی زنجیره تولید و توزیع دچار چالش شد و کمبودهای دارویی افزایش پیدا کرد، ارز همیشه در دسترس و کافی نبود و در نتیجه صنعت داروسازی با چالش مواجه شد و هر لحظه وضع بدتر می‌شود.

سوءاستفاده و گران‌فروشی 7 هزار میلیارد تومانی در حوزه مواد اولیه دارو / امسال در تولید انسولین خودکفا می‌شویم

وی ادامه داد: البته کمبود دارو عوامل دیگری مانند تحریم هم دارد، اما با تخصیص ارز دولتی هزاران میلیارد سوءاستفاده شده و بیش اظهاری داشتیم؛ ارز بیشتر گرفتند و کالای کمتری وارد کردند و در مواد اولیه 7 هزار میلیارد سوءاستفاده و گران‌فروشی داریم و پرونده‌های مهمی سال 97 تشکیل و کیفرخواست‌هایی صادر شده است. البته صنعت داروسازی ما نجیب است و نخبگان را به کار می‌گیرد و یک زیست بوم منتخب از نخبگان است و کشور به سمت تولید محصولات با فناوری پیشرفته می‌رود، امسال در تولید انسولین خودکفا می‌شویم و به دو برابر نیاز کشور دست می‌یابیم که می‌توانیم آن را صادر کنیم.

3 میلیارد دلار ارز برای دارو و تجهیزات پزشکی و شیرخشک

دارایی گفت: بر اساس قانون برنامه و بودجه 3 میلیارد دلار ارز برای دارو و تجهیزات پزشکی و شیرخشک تخصیص یافته و با دستور رئیس جمهور ارز تخصیص یافته تا زیرساخت‌ها برای انتقال ارز دارو به بیمه‌ها فراهم شود. با اصلاح سیاست ارزی، قیمت دارو برای بیمار تغییر نمی‌کند و یارانه دارو در هنگام خرید بیمار اعمال می‌شود و این اقدام جدیدی است که در بستر نسخه الکترونیک محقق می‌شود.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: بیماران مزمن پس از اصلاح سیاست ارزی باید هر چند ماه یک بار به پزشک مراجعه و داروی مورد نیاز تا ویزیت بعدی را دریافت کنند و همه این‌ها با نسخه الکترونیک محقق می‌شود و شاهد صرفه جویی دارویی خواهیم بود.

دارایی بیان کرد: صنعت داروسازی موافق تخصیص ارز دولتی نیست و با ارز دولتی گروگان گرفته شده است و همانطور که برخی مخالف حذف ارز دولتی هستند؛ در نسخه نویسی هم همینطور است و برخی امتناع می‌کنند و باید توجه داشت که با نسخه الکترونیک آمار تولید و مصرف و صرفه جویی دارویی خواهیم داشت.

شکایت کشورهای اوراسیا به ایران درباره قاچاق دارو

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: نزدیک به 30 درصد داروهای وارداتی قاچاق معکوس می‌شود، شکایتی از کشورهای اوراسیا داشتیم که داروی قاچاق شده به افغانستان و پاکستان به این کشورها قاچاق شده و بازار دارویی آن کشور را دچار اختلال کرده است. برآورد قطعی از قاچاق معکوس نداریم، اما بر اساس برآوردها سال 99 حدود 5 هزار میلیارد تومان داروی قاچاق کشف کردند، ما اکنون انسولین به وفور داریم، اما همچنان حجم زیادی از کشور خارج می‌شود، زیرا کالای ما در داخل ارزان است، آمار خوبی از قاچاق معکوس نداریم و سال گذشته 120 میلیون دلار هزینه انسولین شده که 40 میلیون دلار به بیمه خریداری و در سیستم ثبت شده است.

دارایی افزود: صادرات نکته کلیدی است وقتی دارویی برای مصرف داخل تولید می‌کنیم محصول بازار خود را دارد و حتی ممکن است کالا کیفیت لازم را نداشته باشد و آن زمانی کیفیت محصول مشخص می‌شود که محصول به بازارهای بین المللی عرضه شود، ما باید تراز داروسازی را مثبت کنیم و صادرات ما بیش از واردات باشد، ما فضا را برای صادرات باز کرده ایم و فرایندها را به سندیکای دارو واگذار کردیم و برای اولین بار برای تشویق در تحقیق و توسعه تا 25 درصد تشویق در قیمت گذاری گذاشتیم تا با استفاده از نخبگان و مراکز تحقیقاتی و دانش بنیان‌ها بتوانیم موفق عمل کنیم.

منبع: همشهری آنلاین هم اکنون دیگران می خوانند
وعده رئیس سازمان غذا و دارو: در تولید انسولین به خودکفایی می رسیم 2