پاراگراف خوانی؛ آفت مطالعه با تلفن همراه
تهران - ایرنا - یک فعال حوزه نشر معتقد است: مطالعه با موبایل، مطالعه عمیق را از بین برده است و دارد جامعه را به مطالعه سطحی و پاراگراف خوانی سوق می دهد. باید در این باره تدبیری اندیشیده شود. شما دست هر شخصی یک گوشی هوشمند می بینید که معمولا مطالب متنوع اما کم عمقی را در اختیار صاحب خود می گذارد.
سید علیمحمد هاشمی مدیر فروش انتشارات اطلاعات می گوید: بسیاری از افراد، سنتی و به قولی با کاغذ زنده اند. آن ها به دنبال کتاب دیجیتال نمی روند حتی کتاب های صوتی را هم گوش نمی دهند و می گویند موقع گوش کردن این کتاب ها، خوابشان می برد. آن ها باید حتما کاغذ را ورق بزنند و دنبال کتاب های کاغذی هستند. با این همه ما سعی می کنیم جنس مان جور باشد. یعنی هم کتاب کاغذی و هم کتاب دیجیتال منتشر کنیم.
او با بیان این که هنوز کتاب های کاغذی از نظر جذب مخاطب، حرف اول و آخر را می زند، ادامه می دهد: متاسفانه تعداد مراجعان این نمایشگاه بسیار کمتر از سالیان گذشته است. یکی از دلایل آن، برگزاری هم زمان نمایشگاه کتاب های فیزیکی با نمایشگاه کتاب های مجازی است. این مساله باعث شده تا نتوانیم آمار قابل اعتنایی از تعداد مراجعان به این نمایشگاه داشته باشیم.
او تصریح می کند: مردم ایران اهل مطالعه اند به شرطی که کتاب های با کیفیت عرضه شود. ما کتابی داریم که درسی هم نبوده و اجباری هم به خریدشان وجود نداشته اما به چاپ پنجاه و ششم رسیده است. اولین قدم برای افزایش نرخ مطالعه در ایران، اننشار کتاب هایی است که به اصطلاح ارزش خواندن را داشته باشد.
هاشمی می گوید: دومین گام، بهبود وضعیت اقتصادی جامعه است. وقتی یک کارمند دولت 6 میلیون تومان حقوق می گیرد، دیگر پولی ندارد که صرف خرید کتاب کند. باید وضع مالی این کارمند طوری بهبود یابد که با خیال راحت، کتاب را در سبد خرید خود قرار دهد. در غیر این صورت، هم شمارگان کتاب پایین می آید و هم نرخ مطالعه کاهش می یابد.
او گام سوم را مبارزه با آفتی می داند که مطالعه با گوشی تلفن همراه و چرخیدن در فضای مجازی ایجاد کرده است و می افزاید: این مساله، مطالعه عمیق را از بین برده است و جامعه را به مطالعه سطحی و پاراگراف خوانی سوق می دهد. بنابر این باید در این باره تدبیری اندیشیده شود. امروزه شما دست هر شخصی یک گوشی هوشمند می بینید که معمولا مطالب متنوع اما کم عمقی را در اختیار صاحب خود قرار می دهد.
هاشمی اضافه می کند: قدم چهارم مقابله با نشر غیرقانونی دیجیتال کتاب های چاپی است. به خاطر گرانی کتاب، عده ای کتاب ها را پی دی اف کرده و به صورت رایگان در سایت ها قرار می دهند. عده ای از مردم که مشکل اعتقادی با این مساله ندارند، این کتاب ها را دانلود می کنند. در حالی که چنین کاری مصادره اموال ناشر و نویسندگان است. مبارزه با این آفت بزرگ، از دست من و شما برنمی آید و فقط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و قوه قضاییه می توانند با متخلفان این حوزه برخورد قانونی کنند.