پاکدل: بازنشستگی به جانبازان تبصره یک تعلق میگیرد
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، این روزها جانبازان تبصره یک ماده واحده قانون حالت اشتغال که اغلب این جانبازان ساکنان استانهای نوار مرزی کشور هستند مطالباتی دارند. پیش از این خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «چند سؤال مهم جانبازان تبصره 1 از بنیاد شهید و سازمان برنامه» به طرح مشکل و مطالبات این قشر از جامعه ایثارگری پرداخته است. * عمده مطالبات جانبازان تبصره یک در واقع جانبازان...
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، این روزها جانبازان تبصره یک ماده واحده قانون حالت اشتغال که اغلب این جانبازان ساکنان استانهای نوار مرزی کشور هستند مطالباتی دارند. پیش از این خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «چند سؤال مهم جانبازان تبصره 1 از بنیاد شهید و سازمان برنامه» به طرح مشکل و مطالبات این قشر از جامعه ایثارگری پرداخته است.
* عمده مطالبات جانبازان تبصره یک
در واقع جانبازان تبصره یک به جانبازانی اطلاق میشود که در بمبارانهای رژیم بعث عراق با آتش توپخانه ای، هواپیماهای بمبافکن با سلاحهای شیمیایی و بمبها و مینهای بجا مانده از دوران دفاع مقدس مجروح و از کارافتاده شدهاند که جمعیتی بیش از 45 هزار نفر را شامل میشوند.
«هیوا رسولینژاد» از شهرستان سقز استان کردستان که سوم اردیبهشتماه سال 1376 به علت انفجار مین جانباز شده است، معتقد است: پایه حقوق جانبازان تبصره یک از 5 میلیون و 600 هزار تومان تا 6 میلیون و 400 هزار تومان است که بستگی به درصد جانبازی دارد. در مورد قانون همطرازی خدمات کشوری پیگیریهایی شد و قرار بود ما همطراز خدمات کشوری باشیم، اما متأسفانه جانبازان تبصره یک، فقط هفت مورد از 17 مورد خدمات کشوری را شامل میشوند.
این در حالی که «امید کریمپور» از دیگر جانبازان تبصره درباره مطالباتش میگوید: به ما گفته شده که زیرمجموعه خدمات کشوری هستیم؛ در حالی که اگر حقوقمان را با الگوی جدول خدمات جامعه کشوری تطبیق بدهیم، بیشتر از این خواهد بود. چون در فیش حقوقی هر یک از شاغلان 15 تا 17 مورد خدمات کشوری وجود دارد، اما در فیش حقوقی جانبازان تبصره یک، فقط هفت آیتم خدمات کشوری وجود دارد.
«کریم خضرنیا» جانباز شیمیایی تبصره یک ادامه میدهد: قانون حالت اشتغال در مورد جانبازان تبصره یک ماده واحده حالت اشتغال اجرا نمیشود و دولت در این زمینه نگاهی تبعیضآمیز دارد. چرا که جانبازان تبصره یک از تمام مزایا از قبیل فوق العادهها، حق مدیریت، بدی آب و هوا، سختی کار و فوقالعاده نوار مرزی محروم هستند.
«سیدمحمدرسول بهبهانی» هم که در بمباران اسفند ماه سال 1366 در خیابان قزوین شهر تهران چشم راستش را از دست داده، بیان میدارد: جامعه خدمات کشوری 18 آیتم در فیش حقوقی دارند، اما فقط ما هفت آیتم داریم. چند بار به بنیاد شهید اعتراض کردیم. اما جوابی نگرفتیم. ما اگر زیرمجموعه خدمات کشوری هستیم، باید کدپرسنلی و حکم حقوقی داشته باشیم. اما اصلاً معلوم نیست ما بر چه اساسی حقوق میگیریم؟ حقوق ما برمبنای چه چیزی است؟
* پیگیری مطالبات جانبازان تبصره یک و پاسخ بنیاد شهید
برای پیگیری این موضوع با محمود پاکدل معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران گفتگو کردیم. او در این گفتگو ضمن اعلام یک خبر خوب برای جانبازان تبصره یک، از موانع قانونی موجود در این زمینه سخن به میان میآورد: از زمان تصویب قانون از سال 1375 پرداخت حقوق به این گروه از جانبازان صورت گرفته است.
* پاسخ محمود پاکدل به مطالبات جانبازان تبصره یک
او درباره اینکه چرا به جانبازان تبصره یک کد پرسنلی داده نشده است، میافزاید: تا زمانی که عنوان پست سازمانی نباشد، نمیتوانیم کد پرسنلی بزنیم. بالاخره افرادی که در وقایع مختلف مانند بمبارانها و انفجار مین برجای مانده جانباز شدند، تا سال 1388 بر اساس نظام هماهنگ حقوقشان پرداخت میشد و بعد از آن بر اساس قانون خدمات جامع کشوری حقوق جانبازان تبصره یک پرداخت شده است.
* حق مدیریت در دستگاه اجرایی به همه افراد تعلق نمیگیرد
پاکدل درباره لحاظ نشدن برخی آیتمها در فیش حقوقی جانبازان تبصره یک اظهار میدارد: ما بر اساس آیتمهایی که در مدیریت خدمات جامع کشوری برای این گروه پیشبینی شده، حقوق پرداخت کردیم. حتی 50 درصد افزایش ضرایب در سال 1399 اعمال کردیم. سال گذشته (1400) 2 آیتم فوق العاده شغل و فوقالعاده ویژه را نیز اجرا کردیم؛ بنابراین آیتمی که ما بتوانیم بر اساس قوانین موجود اعمال کنیم، به نظر نمیرسد باقی مانده باشد.
او ادامه میدهد: دوستان میگویند: حق مدیریت! حق مدیریت در دستگاه اجرایی به همه افراد تعلق نمیگیرد. 25 درصد پستهای سازمانی، پست مدیریت است که این افراد بر اساس آن پست سازمانی میتوانند حقوق بگیرند. البته جانبازان تبصره یک پیشنهاداتی هم داشتند، به همین خاطر دوستان روی آن مسائل کار کردند، البته به نتایجی نرسیدیم که برای جانبازان تبصره یک پست سازمانی تعریف کنیم تا بر اساس آن مشمول پستهای مدیریتی شوند.
* قانون اشارهای به اخذ کد پرسنلی برای جانبازان تبصره یک ندارد
معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران میگوید: همچنین برخی دوستان بحث سختی کار را مطرح میکنند. خب! کارمندان دستگاههای اجرایی سختی کار را چگونه دریافت میکنند؟ این در حالی که برخی مشاغل تحت شرایط خاصی مشمول سختی کار میشود. حال کسانی که عنوان پست سازمانی نداشته باشند، به تبع آن نمیتوانیم بگوییم این پست سختی کار دارد یا ندارد؟!
او با تأکید بر اینکه قانون اشارهای به اخذ کد پرسنلی یا کد کارگزینی برای جانبازان تبصره یک ندارد، میافزاید: بلکه قانون گفته است که بنیاد شهید و امور ایثارگران موظف است معادل نظام هماهنگ به این جانبازان حقوقی را پرداخت کند تا الان این کار هم انجام شده است.
* پاسخ سازمان برنامه به استعلام بنیاد شهید
پاکدل تصریح میکند: برای آیتمهای مدنظر جانبازان تبصره یک، استعلاماتی در آن زمان از سازمان برنامه و بودجه انجام شد. آنها اعلام کردند که این جانبازان فقط از مزایای مستمر بهرهمند میشوند. حتی قید شده که حق مسؤولیت، حق سختی کار و بدی آبوهوا به این افراد تعلق نمیگیرد. من این موارد را بر اساس استعلاماتی که پاسخ داده شده، میگویم.
او البته اشارهای هم به منع قانونی برخی مطالبات جانبازان تبصره یک هم میکند و میگوید: در زمینه مطالبات آنها مطابق آنچه که قانون اجازه داده است، طی 2 مرحله با 50 درصد ضریب افزایش و 2 آیتم در سال 1400 اقداماتی انجام دادیم. البته مستلزم این است که قانون اصلاح شود و شرایط دیگری را برای این عزیزان لحاظ کند.
* آیتمهایی که مشمول پرداخت برای جانبازان تبصره یک میشود
معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران ابراز میدارد: برای اصلاح قانون، یک دلیل قانونی بیاورند که ما هم بر مبنای آن لایحه دهیم. الان مواردی که اشاره میکنند هیچ کدام در شرایطی که الان پرداخت میکنیم مشمول نمیشود. مواردی نظیر حق شاغل، حق ایثارگری، عائلهمندی، فوقالعاده شغل و فوقالعاده ویژه مشمول پرداخت مطابق قانون است. این را در نظر داشته باشید که اضافه کار، مأموریت، حق مدیریت به این افراد تعلق نمیگیرد.
* خبر خوب برای جانبازان تبصره یک
او در پایان ادامه میدهد: جانبازان تبصره یک بازنشستگی دارند. مبنای بازنشستگی آنها مبنای پرداخت حقوقشان است. همان گونه که برای مشمولان ماده 38 بازنشستگی لحاظ میکنیم، برای جانبازان تبصره یک هم لحاظ میشود؛ بنابراین چنانچه 60 سال سن یا 30 سال پرداخت حقوق داشته باشند، مشمول بازنشستگی خواهند شد و بر اساس آخرین حقوقشان، پاداش بازنشستگی دریافت میکنند.