پیشبینی افزایش 1.5 برابری جمعیت زیر خط فقر در ایران در پی شیوع کرونا
کردونی گفت: در پی شیوع کرونا جمعیت زیر خط فقر در ایران، 60.6 درصد رشد خواهند کرد و بیش از 1.5 برابر خواهد شد.
روزبه کردونی، رئیس مؤسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: همه گیری کووید - 19 در سراسر جهان، زندگی مردم را از جنبههای مختلف تحت تأثیر قرارداده است. در کنار بحران ایجاد شده در حوزههای سیاسی و اجتماعی، کرونا در حوزه اقتصادی نیز تأثیرات شدید و گسترده دنبال داشته به طوری که بیم آن میرود بیش از نیمی از مردم جهان را در دام فقر گرفتار کند.
وی افزود: در این راستا، «مؤسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی» بر آن شده تا در گزارشی به بررسی برآورد میزان فقر متاثر از همه گیری کرونا، فقر چندبعدی در جهان و خاورمیانه و فقر در میان شاغلان (تعدیل ساعت کار و فقر نسبی شاغلان) و آثار متقابل فقر و کرونا بپردازد.
*س_افزایش 45 میلیون نفری جمعیت فقرای خاورمیانه_س*کردونی گفت: وضعیت کنونی، فقر در خاورمیانه بدین شرح است که با خط فقر 1.9 دلار در روز، بیش از 14 میلیون نفردر فقر شدید زندگی میکنند. این تعداد برای خط فقر 3.2 دلاری و 5.5 دلاری به ترتیب به 55.5 میلیون نفر و 153.5 میلیون نفر برآورد میشود.
وی با اشاره به گزارش سیزدهم «موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی» پیرامون بحران کرونا گفت: در این گزارش، سه سناریو با اتکا به کاهش درآمد سرانه به میزان 5، 10 و 20 درصد در نظر گرفته شده است؛ با در نظر گرفتن بالاترین سطح فقر یعنی 5.5دلار در روز، برآوردهای زیر به دست آمده است: در سناریوی نخست، نزدیک به 124 میلیون نفر بر میزان فقرا در جهان افزوده خواهد شد. در سناریوی دوم حدود 249 میلیون نفر بر شمار فقرا افزوده شده است. در سناریوی سوم، حدود 523.4 میلیون نفر بر شمار فقرا افزوده خواهد شد.
رئیس مؤسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی اظهار کرد: این درحالی است که آثار همه گیری کرونا، فراوانی فقرا در خاورمیانه را در هر سه شیوه سنجش فقر افزایش داده است؛ بدین ترتیب تعداد فقرای جدید (ناشی از گسترش کرونا) در سه سنجه و براساس سناریوی سوم، به ترتیب 12 میلیون، میلیون نفر، 35 میلیون و 45 میلیون نفر خواهد بود.
وی تصریح کرد: حتی در خوشبینانهترین سناریوی موجود نیز حدود 2 میلیون نفر برای شدیدترین سطح فقر افزوده میشود و بیش از 7 میلیون نفر نیز به فقرای با خط فقر 3.2 و 10 میلیون نفر نیز بر خط فقر 5.5 دلار افزوده خواهد شد، بنابراین همان طور که دیده میشود فقر در خاورمیانه و شمال آفریقا به میزان بیش از آنچه در دهه 1990 تجربه شده بود باز خواهد گشت و از این منظر رخداد اخیر (بحران کرونا) نقطه عطف مهمی در تاریخ منطقه خواهد بود.
*س_کشورهایی که بیشترین افزایش فقر را تجربه خواهند کرد_س*کردونی گفت: همچنین موسسه پژوهشی سیاستهای بین المللی تغذیه با تاکید بر اثر گذاری بحران کرونا بر وضعیت غذایی گروههای آسیبپذیر و تشدید سوءتغذیه جهانی به پیشبینی میزان افزایش جمعیت زیر خط فقر پرداخته است. با توجه به محاسبات این موسسه در تاریخ 23 آوریل 2020 جمعیت زیر خط فقر بر اساس (خط فقر حدود 1 تا 3 دلار) در برخی از کشورها دو برابر خواهد شد و برخی افزایش آنان کمتر از این خواهد بود.
وی افزود: به طور نمونه براساس این تحقیق، کشورهایی مانند بورکینافاسو، چاد، سودان، زیمباوه، موریتانی و قرقیزستان با 107.8 درصد بیشترین میزان افزایش در نسبت فقرا را تجربه خواهند کرد؛ البته میزان افزایش جمعیت زیر خط فقر در آنان یکسان نبوده است، اما در همه کشورها جمعیت فقرا بیش از دو برابر خواهد شد.
*س_افزایش جمعیت زیرخط فقر در ایران_س*کردونی همچنین در مورد وضعیت ایران نیز گفت: براساس محاسبات این مؤسسه بین المللی، جمعیت زیر خط فقر در ایران، 60.6 درصد رشد خواهند کرد و بیش از 1.5 برابر خواهد شد؛ براساس این گزارش، کشورهای سوریه و عراق نیز از منظر میزان افزایش، وضعیتی مشابه ایران خواهند داشت.
رئیس مؤسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی ادامه داد: بنابراین درحالی که سیاستهای فقرزدایی تا سال 2018 در مناطق مختلف جهان موفق به کاهش فقر شده بود، برآوردها حاکی از آن است که همه گیری ویروس باعث افزایش ناگهانی مجدد فقر خواهد شد؛ و خبر بدتر برای خاورمیانه آن است که براساس سناریوی سوم، نسبت فقرای دچارشده به فقر شدید از میزان آن در دهه 1990 نیز بیشتر خواهد شد و تمام دستاوردهای فقرزدایی در سه دهه گذشته را به ناگهان خنثی خواهد کرد.
انتهای پیام /