پنج‌شنبه 19 مهر 1403

پیش بینی متفاوت از میزان مشارکت در انتخابات مجلس در یک استان مهم کُرد نشین / نفت و گاز در برابر کوله‌بری!

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
پیش بینی متفاوت از میزان مشارکت در انتخابات مجلس در یک استان مهم کُرد نشین / نفت و گاز در برابر کوله‌بری!

روزنامه هم میهن نوشت: «نفت و گاز در برابر کوله‌بری» دو روی بالا و پایین معیشت و رفاه در استان کرمانشاه است که حالا مبنای بسیاری از نارضایتی‌های مدنی و سیاسی مردم این استان را تشکیل می‌دهد.

بیکاری، سطح پایین درآمدها، توسعه استان و ارتقای سطح معیشت، مهمترین دغدغه‌هایی است که کرمانشاهی‌ها زمانی که در انتخابات سال 98 شرکت کردند به‌عنوان انتظارات خود از آن یادکردند. انتخاباتی که در استان کرمانشاه نیز با یک ریزش قابل ملاحظه نسبت به دوره قبل روبه‌رو شد و درصد مشارکت را به 43 درصد رساند، هرچند که کاهش این عدد به درصد مشارکت دوره اول انتخابات در کرمانشاه که 8/37 درصد بود، نرسید.

نمایندگان کرمانشاه از جمله چهره‌هایی هستند که در ادوار مجلس فعال بوده‌اند؛ از اسماعیل ططری که با تلاشش نام کرمانشاه را به استانش بازگرداند (در اوایل انقلاب به باختران تغییر پیدا کرده بود) و در مجلس ششم حضور پیدا کرد و بعد هم مدعی شد عبدالرضا مصری با خرید رای در دور دوم مجلس هفتم او را شکست داده است؛ تا حشمت‌الله فلاحت‌پیشه میانه‌رو و حامی سیاست خارجی تنش‌زدا و عبدالرضا مصری که وزیر رفاه دولت احمدی‌نژاد شد. البته اینکه از نگاه مردم این استان عملکردها چگونه بود و چقدر قابل دفاع و چقدر قابل نقد است؛ از جمله مباحث مهم است که می‌تواند تاثیرگذار بر مشارکت مردم باشد.

تا پیش از دوره اخیر مجلس، پیش‌بینی‌های عمومی حاکی از این بود که میزان مشارکت مردم کرمانشاه نیز همچون دوره گذشته به دلیل اتفاقاتی که در پی اعتراضات سال 1401 رخ داد، در کنار نارضایتی عمومی و مشکلات معیشتی که پیش از آن بر جامعه حاکم بود، کاهش پیدا کند. پیش‌بینی‌ها درباره کاندیداتوری مردم و سیاسیون در انتخابات نیز تقریباً همین خط نظری را دنبال می‌کرد، اما آمار پیش‌ثبت‌نام انتخابات معادلات را در این استان به هم ریخته است. براساس اخبار محلی استان کرمانشاه، تمامی نمایندگان کنونی مجلس این استان به‌جز یک نماینده (آرش لهونی، نماینده پاوه) در پیش‌ثبت‌نام، نام‌نویسی کرده‌اند. نماینده‌های ادوار مجلس هم حضور در انتخابات این دوره را خالی از لطف ندیدند. به گفته رئیس ستاد انتخابات استان کرمانشاه، 1058 نفر برای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس در استان کرمانشاه، نام‌نویسی کرده‌اند؛ عددی که در دوره قبل به بیش از 300 نفر رسیده بود. البته که عدد 1058 را بدون تاییدصلاحیت نهایی باید در نظر گرفت. این آمار نکات جالب توجه دیگری نیز دارد. 13 درصد پیش‌ثبت‌نام‌کنندگان را زنان تشکیل می‌دهند و فراوانی مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا از همه بیشتر است (702 نفر کارشناسی ارشد، 188 نفر دکترا) و مدرک کاردانی با 15 ثبت‌نام‌کننده کمترین فراوانی را دارد.

این سطح متوسط رو به بالای مدارک دانشگاهی، حالا این جهت‌گیری ذهنی را به وجود آورده که ممکن است الگوی مشارکت کرمانشاهی‌ها در انتخابات نیز دست‌خوش تغییراتی شود. چراکه تا پیش از این قومیت‌ها و عشیره‌ها نقش مهم‌تری در رفتار انتخاباتی مردم داشتند، گرایش مذهبی مورد دیگر است و آنگونه که شواهد نشان می‌دهد، احزاب سیاسی جایگاه پایین‌تری نسبت به دیگر عوامل دارند. براساس پژوهشی که توسط لادن اردلان در سال 1387 انجام شده، یکی از عللی که مردم کرمانشاه به‌گونه‌ای خاص رای می‌دهند و به سوی جریان خاصی در انتخابات تمایل پیدا می‌کنند، وابستگی‌های عشیره‌ای است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مرد بودن، اسکان در روستا، سطح پایین تحصیلات، اهل سنت بودن، سن بالا و میزان درآمد بیشتر شانس تمایل به گرایش‌های عشیره‌ای در رفتار انتخاباتی مردم این منطقه را به شدت افزایش می‌دهد.

هرچند که این نافی حضور و تاثیر احزاب و گروه‌های سیاسی بر انتخابات مجلس کرمانشاه نیست. اما گسترش ارتباطات، تاثیر فضای مجازی، عمیق‌تر شدن مشکلات معیشتی و اقتصادی، باعث شده است تا تنها توجه به یک گرایش سیاسی یا یک قومیت و عشیره خاص در انتخاب مردم این استان تاثیر داشته باشد.

مسائلی که تاثیر خود را با عدم مشارکت مردم در انتخابات به وضوح نشان داد و همین مسائل نیز، پیش‌بینی از میزان مشارکت در انتخابات را با وجود ثبت‌نام بالا و حتی تاییدصلاحیت‌های احتمالی بالا نیز دشوار کرده است.

بیشتر بخوانید:

  • تاکتیک تندروها برای حذف جریان قالیباف / اختلاف دولت و مجلس بیشتر می شود

  • ماموریت ویژه برای به زیر کشیدن قالیباف از ریاست مجلس / محسن رضایی وارد بازی شریان نشد

27217

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1804499
پیش بینی متفاوت از میزان مشارکت در انتخابات مجلس در یک استان مهم کُرد نشین / نفت و گاز در برابر کوله‌بری! 2