یک‌شنبه 30 دی 1403

پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن تدوین شد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن تدوین شد

سرپرست گروه نگارش پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن گفت: تدوین پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن در 5 گام اساسی توسط گروهی جوان نوشته شد.

سرپرست گروه نگارش پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن گفت: تدوین پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن در 5 گام اساسی توسط گروهی جوان نوشته شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست تجربه نگارش پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن اولین نشست از سلسله نشست‌های پیوست فرهنگی مسکن با حضور سید امیر حسینی پژوهشگر معماری و سرپرست گروه نگارش پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن و شهاب الدین فتحی دبیر این نشست توسط اندیشکده حرف، پژوهشکده سیاستگذاری شریف، مرکز معماری اسلامی حوزه هنری و مرکز راهبردی فرهنگ و رسانه برگزار شد.

در ابتدای این نشست سید امیر حسینی گفت: با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) مبنی بر ضرورت تهیه پیوست فرهنگی برای طرح‌های‌گوناگون کشور، شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصوبه 732 تصویب کرد که برای پروژه‌های حوزه اقتصادی، عمرانی، امنیتی و پروژه‌هایی که تأثیرات اجتماعی کلان دارند باید پیوست فرهنگی تدوین شود. در همین راستا مرکز راهبردی فرهنگ و رسانه سازمان تبلیغات اسلامی، تدوین این پیوست را به گروهی جوان و مجرب واگذار کرد.

وی ادامه داد: در نگاه انقلاب اسلامی تقریباً هر مقوله‌ای فرهنگی است ما موردی نداریم که در آن پروژه‌ای صرفاً عمرانی یا اقتصادی باشد و این‌طور نباید باشد که یک پروژه‌ای را با نگاه اقتصادی شروع کنیم و چون ضرورت‌های فرهنگی را در آن نادیده گرفته‌ایم مجبور شویم از نو برای آن پیوست فرهنگی بنویسیم. با وجود این دیدگاه ما شاهد بروز چنین مشکلی در کشور هستیم و برای همین از یک جایی به بعد تصمیم گرفته شد که برای حل این مشکل برای پروژه‌های عمرانی و اقتصادی کشور پیوست فرهنگی نوشته شود.

حسینی افزود: نگارش این پیوست فرهنگی در 5 گام اساسی صورت گرفته است که از نظر روش‌شناسی متفاوت از پروژه‌های قبلی است لذا به همین جهت آن را ارزشمند کرده است. در گام اول این پیوست بیانات امامین انقلاب، اسناد بالادستی سیاست‌های کلی نظام و نقشه مهندسی فرهنگی کشور مورد مطالعه قرار گرفته است که از تحلیل این منابع ارزش‌های فرهنگی که مبنای اولیه ورود به بحث محسوب می‌شود را استخراج کرده‌اند.

این پژوهشگر معماری گفت: در نگاه امامین انقلاب وظیفه تأمین مسکن به طور جد بر عهده دولت می‌باشد و اولویت هم با مستضعفین است که این از طریق حکمرانی محلی و شورایی یا از دل مردمی سازی یا جلب مشارکت مردمی اتفاق می‌افتد. امام راحل در این مورد چند نکته خاص دارند که یکی از آن‌ها افتتاح حساب صد امام است که به منظور جلب مشارکت مردم برای تأمین مسکن مستضعفین بوده است. امام حکم فقهی نیز دارند که آن حکم، قراردادن موضوع مسکن در قانون تعزیرات حکومتی است.

در ادامه این نشست سرپرست گروه نگارش پیوست فرهنگی مسکن ادامه داد: ما در اسناد بالادستی شاهد حضور اقسام عدالت در این حوزه هستیم به عنوان مثال عدالت استحقاقی، عدالت جبرانی یا عدالت بین‌نسلی که توجه ویژه‌ای به رعایت آن‌ها در این اسناد شده است.

وی افزود: تجربیات موفق انقلاب اسلامی به‌خصوص در دهه اول پیروزی مربوط به حوزه مدیریت زمین است. به عنوان مثال توسعه افقی که یکی از ابتکارات مهم به حساب می‌آید یا کاهش فاصله طبقاتی و فقر از طریق رسیدگی به روستاها از جمله این دستاوردها است که امام (ره) به منظور جلوگیری از مهاجرت از روستاها به شهرها دستور دادند به توسعه روستاها توجه ویژه‌ای شود.

حسینی گفت: ما در گام دوم این سند از پایگاه داده جهاد، گوگل اسکالر و وب‌آوساینس هر آن چیزی را که تحت عنوان معماری و شهرسازی اسلامی بود را جمع‌آوری کردیم که حدود 6 هزار مقاله شد. طی فرایندی و با بررسی این مقالات 158 مقاله را در نرم‌افزار اطلس کدگذاری کردیم که این طرح‌ها چند بار مورد بررسی قرار گرفته و دسته بندی و گونه‌شناسی شدند. مزیت این سند این است که سوءتفاهم‌ها را رفع کرده و جایگاه هر حرفی را مشخص کرده است.

این پژوهشگر معماری ادامه داد: یافته‌های گام دوم که از مطالعات معماری و شهرسازی بود بیش‌تر از جنبه عملیاتی است و مخاطبین آن به طور عمده متخصصین حوزه معماری و شهرسازی می‌باشد. در گام سوم تدوین پیوست فرهنگی که عنوان آن مدل‌سازی و فرآوری یافته استف یافته‌های دو بخش قبلی مورد فرآوری قرار گرفتند؛ به این معنا که مقیاس‌گذاری شده‌اند و یافته‌های این مقالات با اسناد بالادستی یا سخنان امامین انقلاب، فرآوری و تعیین و تکلیف شده است.

سرپرست گروه نگارش پیوست فرهنگی مسکن افزود: در گام چهارم، ابزارهای سنجش گام سوم را جداسازی کرده‌اند که در نهایت بخشی از یافته‌ها در این بخش به صورت توصیه و از جنس راهبرد توصیه تدوین شده است.

در پایان این نشست سید امیر حسینی گفت: مسئله معماری و شهرسازی در کشور مسئله‌ای نیست که با یک پیوست فرهنگی و یا داشتن چند ضابطه حل شود بلکه این موضوع باید به صورت از بالا به پایین و به صورت پیوسته مورد توجه قرار گیرد. کارکرد مهم این پیوست فرهنگی نگاشته‌شده، ایجاد یک فرصت و بستر گفتگوی مشترک پیرامون ابعاد فرهنگی مسکن و شهرسازی است.