چالشهای بایدن برای بازگشت به توافق آبوهوایی پاریس
تهران - ایرنا - سی ان بیسی در گزارشی با اشاره به اعلام بایدن برای بازگرداندن واشنگتن به توافق پاریس، به بررسی چالشهای پیش روی رئیس جمهوری منتخب آمریکا در این مسیر پرداخت.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از این شبکه خبری آمریکایی، «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب اعلام کرده که باردیگر آمریکا را به توافق آب و هوایی پاریس باز میگرداند؛ پیمانی جهانی که پنج سال پیش میان نزدیک به 200 کشور منعقد شد تا مانع پیامدهای وخیم تغییرات آب و هوایی شوند.
این اقدام پس از آن انجام خواهد شد که «دونالد ترامپ» آمریکا را در تاریخ 4 نوامبر (14 آبان و یک روز پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری) از پیمان پاریس خارج کرد. بایدن اعلام کرده است که اوایل ماه فوریه ایالات متحده را به توافق بازخواهد گرداند.
بازگشت دوباره آمریکا به این توافق چه نتایجی برای این کشور و جهان دارد؟
در حالی که خروج رسمی واشنگتن از این توافق، سبب انزوای بیش از پیش از سایر کشورهای جهان شد، اما بازگشت دوباره آن به پیمان پاریس لزوما تاثیر فوری در تلاشهای بین المللی برای کاهش تغییرات آب و هوا و اجرای چارچوب توافق نخواهد داشت.
با این حال تقریبا همه کشورهای جهان بخشی از این توافق نامه هستند. درواقع از 195 کشوری که پیمان پاریس را امضا کردند، 189 کشور این توافق نامه را به صورت رسمی تصویب کردند و هیچ کشور دیگری به جز آمریکا از آن خارج نشد.
«ناتالی ماهووالد»(Natalie Mahowald) دانشمند علوم اقلیم دانشگاه کورنل در نیویورک گفت: «از آنجاکه این کشور یکی از بزرگترین اقتصادهای دنیا است و سهم عمدهای در تغییرات آب و هوایی دارد، بازگشت آن به پیمان پاریس اهمیت بسیاری دارد».
این پیمان توافقی غیرالزام آور میان کشورها در خصوص کاهش انتشار گازهای گلخانهای و جلوگیری از افزایش دمای کره زمین به زیر 2 درجه سانتیگراد در مقایسه با پیش از صنعتی شدن ایجاد کرده است.
براساس گزارش سال 2019میلادی سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی، 2 درجه گرمتر شدن دمای کره زمین میتواند باعث ایجاد بحران غذایی بین المللی در سالهای آینده شود. هرچند بسیاری از دانشمندان معتقد هستند اهداف آب و هوایی که کشورها در تلاشند براساس توافق پاریس برآورده کنند، کافی نیست.
چگونه ایالات متحده دوباره به پیمان پاریس خواهد پیوست؟
بایدن برای پیوستن مجدد به این توافق نیازی به حمایت سنا نخواهد داشت، زیرا این پیمان به عنوان یک توافق اجرایی تنظیم شده است. تنها کاری که دولت بایدن باید انجام دهد این است که باید با ارسال نامهای به سازمان ملل اعلام کند قصد بازگشت به پیمان پاریس را دارد و بازگشت رسمی آن ظرف 30 روز اعمال میشود.
اما دستورکار دولت بایدن در مورد تغییرات اقلیمی با آینده نامشخصی در سنا روبرو خواهد بود. در دوران ریاست جمهوری «باراک اوباما»، آمریکا متعهد شد که تا سال 2025 میزان انتشار گازهای گلخانهای را بین 26 تا 28 درصد کاهش دهد؛ رقمی که کمتر از سال 2005 میلادی است. اما این کشور در رسیدن به هدف مذکور هیچ پیشرفتی نداشته زیرا در چهار سال ریاست جمهوری ترامپ بیش از 70 قانون زیست محیطی منحل شد.
اعتمادسازی میان کشورهای دیگر حاضر در پیمان
آمریکا دومین کشور بزرگ انتشار دهنده گازهای گلخانهای پس از چین است و لذا نقش کلیدی در تلاش جهانی برای کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی دارد.
به گفته ماهووالد رهبری آمریکا و توافق دوجانبه واشنگتن - پکن میتوانست تاثیر بسزایی در کاهش تولید دی اکسید کربن و قرار گرفتن در مسیر پیمان پاریس داشته باشد. لذا تداوم حضور و رهبری ایالات متحده کلید تلاش برای توقف تغییرات آب و هوایی است.
گفته میشود بایدن در راستای مقابله با تغییرات آب و هوایی، برنامههایی فراتر از پیمان پاریس دارد، از جمله برنامه اقتصادی 2 تریلیون دلاری برای سرمایه گذاری در بخش انرژی و گذر از استفاده از سوختهای فسیلی و رفتن به سوی انرژی پاک، کاهش انتشار کربن با استفاده از انرژی الکتریکی تا سال 2035 و رساندن انتشار کربن به صفر تا سال 2050.
*س_برچسبها_س*