چرا دولت باید به سمت استفاده از خودروهای برقی حرکت کند؟
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - حنانه فقیه منزه: آلودگی هوا به یکی از اجزای جداییناپذیر کلانشهرها تبدیل شده است که از علتهای گوناگونی نشات میگیرد. مصرف بالای بنزین توسط خودروها میتواند یکی از مهمترین دلایل آن به شمار آید. میزان مصرف بنزین در خودروهای پرتیراژ داخلی نشان میدهد مصرف بالای خودروها تا چه اندازه در افزایش آلودگی تاثیرگذار بوده و در فصول سرد سال در کنار...
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - حنانه فقیه منزه: آلودگی هوا به یکی از اجزای جداییناپذیر کلانشهرها تبدیل شده است که از علتهای گوناگونی نشات میگیرد. مصرف بالای بنزین توسط خودروها میتواند یکی از مهمترین دلایل آن به شمار آید. میزان مصرف بنزین در خودروهای پرتیراژ داخلی نشان میدهد مصرف بالای خودروها تا چه اندازه در افزایش آلودگی تاثیرگذار بوده و در فصول سرد سال در کنار عوامل دیگر تا چه اندازه چالشزا است؛ برای مثال در میان محصولات شرکت خودروسازی سایپا، پراید به عنوان کم مصرفترین خودرو، به ازای هر 100 کیلومتر، 6.44 لیتر بنزین مصرف میکند. تیبا و ساینا از دیگر محصولات این شرکت هستند که هر یک به ازای 100 کیلومتر به ترتیب 6.95 و 7 لیتر مصرف بنزین دارند.
در میان محصولات ایران خودرو نیز پژو 405 پر مصرفترین خودرو است که در هر 100 کیلومتر، 9 لیتر بنزین مصرف میکند.
همین موضوع بزرگ موجب شده تا بسیاری از کشورها به تدریج خودروهای برقی را جایگزین خودروهای بنزینی کنند، چرا که یکی از مهمترین معایب خودروهای بنزینی، میزان بالای آلایندگی آنهاست در عوض ماشینهای برقی هیچ آلودگی برای محیط زیست ایجاد نخواهد کرد.
تولید و واردات خودروی برقی یکی از طرحهایی بود که علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت از ابتدای مسئولیت خود در پی اجرایی کردن آن بوده است. علی آبادی در گفتگو با جمعی از خبرنگاران در خصوص مدت زمان برقی شدن خودروهای داخلی چندی پیش گفته بود:«قطعا کسی که تازه یک ماشین بنزینی خریده آن را کنار نمیگذارد تا از خودروی برقی استفاده کند، ولی به تدریج این مسئله رخ خواهد داد. در اروپا هم چندین سال است که به تدریج خودروها در حال برقی شدن هستند و در کشور ما هم خودروها به تدریج برقی خواهند شد. ما هر دو محصول برقی و بنزینی را به تدریج به مردم ارائه میکنیم و این مردم هستند که انتخاب خواهند کرد که از کدام نوع استفاده کنند. مردم کم کم باید با فرهنگ استفاده از خودروهای برقی آشنا شوند و میتوان گفت این یک تحول فرهنگی بزرگ است.»
در حال حاضر با توجه به فناری موردنیاز و زمانبر بودن تولید خودروی برقی اولویت با واردات آن است و مسوولان در جهت تحقق آن وعدههای مختلفی دادهاند. رئیس بانک مرکزی در این باره گفته:«یک میلیارد یورو ارز برای واردات خودروهای برقی و همچنین یک میلیارد یورو برای نیازهای شهرداری پایتخت تامین میشود.» رئیس کل بانک مرکزی همچنین اظهار کرد: شهرداری تهران بسته یک میلیارد و 40 میلیون یورویی در خصوص خودروهای برقی (اتوبوس، تاکسی، ون و موتورسیکلت) را ارائه کرده که پذیرفتیم تا ارز آن را تامین کنیم. ضمن اینکه توافقی با وزیر صمت در خصوص تامین ارز برای واردات خودرو برقی انجام دادهایم.
علی آبادی نیز در این خصوص گفت: تعدادی خودروی برقی وارد کشور شده است و تعدادی نیز در راه است که بهزودی به بنادر کشور میرسد.
وی با تأکید بر اینکه دولت برنامه مناسبی برای واردات خودروی برقی دارد، اظهار داشت: برنامه وزارت صمت واردات خودرو برقی در حجم بالا است، لذا با اقدامات انجامشده پیشبینی میشود عدد قابل توجهی ارز جهت واردات خودروهای برقی تخصیص داده شود.
مدیر طرح واردات خودرو وزارت خانه اظهار داشت: رئیسکل بانک مرکزی نیز اعلام کرده که بودجه واردات خودروهای برقی از خودروهای بنزینی جدا است و این برنامه برای تأمین ارز بهزودی اعلام میشود.
خودروهای برقی لازمه عبور از وضعیت نا مطلوب زیست محیطی در ایران است
برای بهکارگیری انرژیهای تجدیدپذیر بهطور مستقیم در خودروها تحقیقات زیادی انجام شده است، اما با توجه به محدودیتهای طراحی این سیستمها در فضای محدود خودروها، چندان تحقق نیافته است. با پیشرفت در حوزه صنعت پایه خودروهای برقی از جمله فناوری تولید منبع ذخیره برق مطمئن و با چگالی انرژی و طول عمر مناسب، شامل انواع باتریهای پیشرفته لیتیومی، فناوری موتورهای الکتریکی و سیستمهای مدیریت پیشرفته باتری، موتور و کنترل دقیق مجموعه قوای محرکه و انتقال قدرت خودروهای برقی و امکان شارژ سریع باتری خودروهای برقی، مسیری برای دستیابی به استفاده از انرژیهای پاک و مجانی در خودروها باز شده است، بهطوری که میشود ایستگاههای شارژ مستقل از شبکه برق و صرفاً با کمک پنلهای خورشیدی را تأمین کرد همچنین میشود نیروگاههای بادی را توسعه داد و از انرژی پاک آن در خودروهای درون شهری استفاده کرد و آلودگی هوای کلانشهرها را کاهش داد. این روشها امروزه مشکلات آلودگی در کلانشهر کشورهای جهان را حل کرده است و با توجه به شرایط کنونی آلودگی هوا در ایران باید از این تجربه جهانی الگو برداری کرد. استفاده از فناوری قوای محرکه برقی در خودروهای درون شهری، باعث کاهش آلودگی و ترافیک در کلانشهرها میشود، زیرا قوای محرکه خودرو برقی نه تنها در هنگام کار کردن آلودگی ایجاد نمیکند بلکه خودرویی که پشت چراغ راهنما یا در ترافیک ایستاده است نیازی به کار کردن موتور برقی مانند موتور احتراقی که موجب مصرف انرژی میشود ندارد در نتیجه خودروهای برقی بهترین گزینه در مصارف داخل شهری از جمله ناوگان تاکسیرانی، اتوبوسرانی، موتورسیکلت کار و سایر خودروهای درون شهری هستند. خودروهای برقی اجزاء و قطعات بسیار کمتری نسبت به خودروهای احتراقی دارند. خیلی از اجزاء متحرک، پر سر و صدا و ارتعاشی از جمله سیلندر و پیستون، سوپاپها و متعلقات آن در خودروهای برقی وجود ندارد. این برتری ضمن رفع آلودگی صوتی داخل شهرها به جهت صرفه جویی استفاده از توان فنی و حرفهای کشور برای تعمیر و نگهداری خودروهای احتراقی و صرف هزینههای زیاد برای آن نیز تأثیر گستردهای خواهد داشت. با درنظر گرفتن قیمت جهانی بنزین و برق و با جایگزینی یک تاکسی موتور احتراقی با نوع برقی سالانه حدود 240 میلیون تومان صرفه جویی هزینه انرژی میشود. صرفه جویی در مصرف روغن، واسکازین، روغن ترمز، تعمیرات و نگهداری و حذف اثرات زیست محیطی آنها نیز از جمله مزایای استفاده از خودروی برقی هستند.