چهارمین جشنواره سیره امام رضا (ع)؛ آموزهها و کارکردها آغاز شد
رئیس نمایندگی قم بنیاد پژوهشهای رضوی از آغاز چهارمین جشنواره سیره امام رضا (ع)؛ آموزهها و کارکردها خبرداد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی راد، رئیس نمایندگی قم بنیاد پژوهشهای رضوی امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به آغاز چهارمین جشنواره علمی فرهنگی سیره امام رضا (ع)؛ آموزهها و کارکردها، گفت: این همایش امروز با آغاز دهه کرامت با پیام آیتالله العظمی جوادی آملی با تفسیر حدیث سلسله الذهب آغاز شده است.
وی با تشکر از جهاددانشگاهی واحد استان قم و رادیو معارف و رسانه ها، در برگزاری این جشنواره، افزود: امام رضا (ع) از شخصیت های ممتاز تاریخ اسلام و مذهب شیعه است. اگر تاریخ اندیشه و تفکر شیعی را به اعصار مختلفی تقسیم کنیم قطعا یکی از این اعصار، عصر رضا (ع) و ابناء الرضا (ع) است.
رئیس نمایندگی قم بنیاد پژوهشهای رضوی یادآورشد: در عصر رضوی اتفاقی رخ داد که این مساله در اعصار دیگر بنا به شرایط خاص، کمرنگ بود. ایشان به صراحت به شایستگی خویش به هدایت جامعه تصریح کردند و بر این مدعی پای فشردند و با مخالفان و علمای سایر ادیان به گفتگو پرداختند. ایشان ادعای شیعه را در مقایسه با سایر مذاهب به اثبات رساندند. به نحوی که پیروان مذاهب و ادیان دیگر به این امامت علمی و فرهنگی از سوی حضرت معترف شدند. شخصیت های سیاسی آن زمان نیز به این نکته تصریح کردند که امام رضا (ع) شخص اول جهان اسلام در آن دوران بود.
وی گفت: نکته دیگر آنکه امام رضا (ع) افزون بر قداست شخصیت و طهارت نسل و نسب وانتساب به پیامبر خدا (ص) به عنوان یکی از شخصیتهای ممتاز علوی، نزد عامه و اهل سنت، از یک ویژگی خاص برخوردار است که همان علم ایشان است. بزرگان اهل سنت تصریح کردند که امام رضا (ع) اعلم و افضل عالمان عصر خویش است. بزرگان اهل سنت در آن زمان از ایشان طلب حدیث میکردند و این نکته نشان میدهد که ایشان در آن دوران بر قله علم و معرفت نشستهاند.
راد تصریح کرد: امام رضا (ع) در 20 سالگی مهمترین کرسی فتوا را در مدینه داشتند که در همان زمان مالک بن انس، امام مذهب مالکی در مدینه حضور داشت. اهل سنت اذعان دارند که ایشان در مدینه و در مسجدالنبی بر کرسی افتا مینشستهاند. امام رضا (ع) در احادیث شیعی با یک لقب خاص معرفی میشوند که همان عالم آل محمد (ص) است.
وی افزود: امام رضا (ع) بیان میدارند که خداوند رحمت کند، کسی را که امر ما را احیا کند. سپس فرمودند که امر ما با تعلیم و اشاعه معارف ما محقق احیا میشود. همچنین حضرت به یک راهبرد اشاره میفرمایند که اگر مردم محاسن و زیبایی کلام ما را دریافت کنند قطعا از ما تبعیت میکنند.
رئیس نمایندگی قم بنیاد پژوهشهای رضوی یادآورشد: یکی از موانع جدی بنی عباس، علم حضرت رضا (ع) است. مامون سعی داشت که هیمنه علمی امام رضا (ع) را به هر شکلی از جمله بامناظرات مختلف بشکند.
وی تاریخ ایران را به دو بخش پیش و پس از حضور امام رضا (ع) در این کشور، تقسیم کرد و گفت: حضور ایشان در تاریخ و تمدن ایران نقشی مهم و اساسی داشتند. این حضور، نقطه تقریب مذاهب اسلامی و حلقه وصل شیعیان و عامل پیدایش یک جغرافیا و محور جدید در جهان تشیع بود. عالمان اهل سنت بنا به حضور اهل سنت در دشت طوس از طریق امام رضا (ع) با مکتب تشیع آشنایی بیشتری پیدا کردند.
راد تصریح کرد: ما شیعیان و مسلمانان و ایرانیان، مدیون امام رضا (ع) هستیم و خواهیم بود. همچنین بایسته است که نسبت به این شخصیت برجسته جهان اسلام، جهان تشیع و ادیان ابراهیمی نگاه ویژه ای داشته باشیم.
وی افزود: بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی با تاسیس جشنواره علمی فرهنگی سیره امام رضا (ع)؛ آموزه ها و کارکردها در زمینه تبیین معارف رضوی گام برداشته است. یکی از دلایل اعتبار کشور ما در جهان اسلام به برکت شخصیت ممتاز امام رضا (ع) است و باید به همین دلیل کارهای جدی در این زمینه انجام دهیم.
رئیس نمایندگی قم بنیاد پژوهشهای رضوی یادآورشد: واکاوی عرصههای مغفول در تاریخ، سیره و فرهنگ امام رضا (ع)، تقویت گفتمان سیرهپژوهی اجتهادی و روشمند میان حوزویان و دانشگاهیان، ایجاد بستر لازم برای توسعه مطالعات میان رشتهای در محور حدیث و سیره رضوی، رصد، پایش و معرفی ایدههای نو در سیره پژوهی امام رضا (ع) و... از جمله اهداف برگزاری این جشنواره است.
وی گفت: این جشنواره در 5 محور برگزار میشود که نخستین آن، پیام مراجع عظام تقلید است که پس از نامهنگاری با آیات عظام، نظرات این حضرات از جمله آیتالله العظمی جوادی دریافت شد. ما در این بخش به دنبال انعکاس آرای مراجع عظام تقلید در خصوص شخصیت و سیره و حدیث امام رضا (ع) هستیم که این پیامها میتواند برای مراکز پژوهشی و پژوهشگران ایدههای نو تولید کند. این پیام ها به شکل ویژه منتشر خواهد شد.
راد تصریح کرد: دومین بخش جشنواره، برگزاری نشستهای تخصصی به شکل مجازی است. 13 وبینار در این زمینه طراحی شده است که با حضور اساتید برجسته در گستره ملی و بینالمللی عرضه می شود. عنوان این نشستها، " حدیث کرامت" است که هر شب از سامانه وبینار رضوی وآپارات از ساعت 9:30 پخش خواهد شد. حیات سیاسی امام رضا (ع) در نگاه علامه سیدجعفر عاملی، احادیث امام رضا (ع) در کتاب الکافی، بازتاب امام در شبیه نامههای امام، امام رضا (ع) در پژوهش های خاورشناسان و نگاه مذاهب اهل سنت و... از جمله این نشستها است.
وی افزود: بخش سوم این جشنواره، همایشی نیم روزه است که با مشارکت جامعه المصطفی (ص) در روز پنجشنبه 12 تیرماه در این مرکز برگزار میشود. "جایگاه امام رضا (ع) در مذاهب اسلامی"، عنوان این همایش است که اساتید بین المللی از کشورهای سودان، بحرین، هند، نیجریه و اسپانیا در این برنامه به سخنرانی میپردازند.
رئیس نمایندگی قم بنیاد پژوهشهای رضوی یادآورشد: مصاحبههای تخصصی از دیگر بخشهای این جشنواره است که این مصاحبهها در سایت بنیاد پژوهشی رضوی رونمایی میشود. این مصاحبههای تخصصی با شخصیتهای علمی برجسته اخذ و تنظیم شده است.
وی گفت: بخش پایانی جشنواره، عرضه دستاوردها است. این جشنواره در سه قالب دستاوردهای خود را عرضه میکند. در این عرصه کتابی با عنوان "حدیث کرامت" ارایه میشود. ویژه نامه مصاحبه ها نیز به شکل مکتوب ارایه می شود. عرضه دوم به شکل رادیویی در رادیو معارف است و بخش سوم نیز در قالب نرم افزاری است که منتشر خواهد شد.
راد با اشاره به ویژگیهای این جشنواره، تصریح کرد: این جشنواره مزین به شرح عمیق و فنی آیتالله العظمی جوادی آملی است. ویژگی دوم، تنوع مباحث علمی و فرهنگی و هنری جشنواره است. بهره مندی از صاحب نظران برجسته شیعی و غیر شیعی از دیگر ویژگیهای این جشنواره است. توجه به مباحث ادبی (جایگاه امام در فرهنگ و ادبیات و آیینهای ایرانی) و ابعاد جدید سیره پژوهی امام رضا (ع) از جمله کارآمدی سیره رضوی در فقه و... ویژگی دیگر این جشنواره است.
انتهای پیام