چه زمان در پایتخت زلزله رخ می دهد؟
گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، از ابتدای سال جاری 2 زلزله در تهران رخ داده است. زلزله اولی به بزرگی 5.1 ریشتر بود و اعلام شد که منشأ آن گسل مشا است، گسلی که از شرق استان تهران در دماوند آغاز و تا نزدیکی استان البرز در شمالغرب ادامه دارد و زلزله دوم با 4.4 ریشتری در عمق 10 کیلومتری تهران (دماوند - رودهن) رخ داد.
بسیاری از ساختمان های تهران در این 2 زلزله لرزید و خوشبختانه خسارتی در پی نداشت. اما در کلانشهر تهران یکی از چالشها، نوسازی بافت فرسوده است، اما در سالهای گذشته در این زمینه اقدامات مطلوبی در پایتخت صورت نگرفته است و هنوز بسیاری از شهروندان در کلانشهر تهران در نقاط فرسوده زندگی میکنند.
استان تهران گسلهای زیادی پیرامونش وجود دارد و باید برای وقوع زلزله اقدامات ضروری در آن صورت گیرد. انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران معتقد است، برای رسیدن به آمادگی در برابر وقوع زلزله باید تدابیر لازم اندیشیده شود. براساس قانون جدید مدیریت بحران وظایفی به دستگاهها محول شده است.
باید با قانون جدید پیش رفت
وی تأکید کرد: باید براساس قانون جدید پیش رفت و براساس یک برنامهریزی زمانبندی شده خود را برای آمادگی در برابر زلزله آماده کرده تا در صورت وقوع این اتفاق طبیعی غافلگیر نشویم.
تهران در محاصره گسل هاست
بحثهای گوناگونی بعد از وقوع دومین زلزله در تهران رخ داد و حتی کاوه حاج علی اکبری رئیس سازمان نوسازی شهر تهران در اینباره گفت: 200 هزار پلاک آسیبپذیر در برابر زلزله در تهران وجود دارد. تهران در محاصره گسلهاست و در صورت وقوع زلزله، حالتهای مختلفی ایجاد میشود. 200 هزار قطعه بافت فرسوده داریم که در برابر زلزله آسیبپذیر است، چرا که در این سازهها حداقل استانداردها رعایت نشده است و تأکید میکنم دوام ساختمانها به عوامل مختلفی بستگی دارد.
وی همچنین تأکید کرد که نوسازی بافت فرسوده در اولویت است و مشوقهایی در این زمینه برای شهروندان از سوی دولت و شهرداری درنظر گرفته شده است.
بسیاری از کارشناسان از وقوع زلزله تهران خبر می دهند و تاکید دارند که گسل مشا فعال شده است.
گسل مشا تحت فشار است
کرمی رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران در خصوص وقوع زلزله در تهران به خبرنگار فارس، گفت: گسل مشا تحت فشار است و در حال حاضر حرکتش بیشتر شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که پیشبینی میکنید چه زمان زلزله در تهران رخ دهد، گفت: نمیتوان در این باره نظر درستی اعلام کرد، اما چیزی که مشخص است این است که فشار زیادی بر روی گسل مشا وجود دارد.
به گفته کرمی، کوههای البرز و زاگرس هم بر اثر فشار بر روی گسل ها ایجاد شده است.
احتمال وقوع زلزله در تهران بالاست
وی در خصوص احتمال وقوع زلزله در تهران گفت: احتمال وقوع زلزله بالاست، اینکه در چه زمانی رخ دهد مشخص نیست و همه احتمالات است.
احتمال وقوع زلزله در تهران در 30 سال آینده 70 درصد است
رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: اما در 30 سال آینده 70 درصد احتمال وقوع زلزله در تهران وجود دارد. حال میتواند سال دیگر باشد یا ماه دیگر و یا 30 سال دیگر، زمان مشخص نیست و ریشتر زلزله هم مشخص نیست.
شانس بیاوریم زلزله تهران زیر 6 ریشتر باشد
این مقام مسوول اضافه کرد: شانس بیاوریم زلزلهای که در تهران رخ میدهد زیر 6 ریشتر باشد، بخشی از انرژی تخلیه میشود، ولی اگر زلزله 7.3 یا 7.4 ریشتر باشد وضعیت متفاوت باشد.
کرمی ادامه داد: اعلام کردهاند که در30 سال آینده در تهران زلزله رخ میدهد، ما باید شهروندان را برای این منظور آماده کنیم.
آمادگی ما در برابر زلزله به شدت ریشتر بستگی دارد
وی در پاسخ به این پرسش که چقدر برای وقوع زلزله آماده هستیم، گفت: آمادگی ما به شدت زلزله بستگی دارد، اگر شدت زلزله 5.5 تا 6 ریشتر باشد به سختی آمادگی داریم.
رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران با تأکید بر این موضوع که شهرداری اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده است، گفت: بودجههای لازم درنظر گرفته شده است، ولی در کل کم است. بودجه امسال 124 میلیارد تومان است، این در حالی است که بودجه سال گذشته 84 میلیارد تومان بوده است، اما این را هم بگویم که کار خیلی بیشتر از این حرفهاست.
برخی از شوراییها معتقدند که باید ضریب حساسیت شهروندان را افزایش دهیم و رفتارهای هیجانی شهروندان در مقابله با زلزله کاهش یابد.
زهرا نژادبهرام عضو شورای شهر تهران دراینباره میگوید: مقیاس و معیار دقیقی برای سنجش رفتار مردم و کاهش یا افزایش میزان مراجعه آنها به پمپبنزینها و خروج از منزل به هنگام وقوع زلزله نداریم.
آموزشهای شهروندی در شرایط بحرانی افزایش یافته است
وی ادامه داد: در حال حاضر ممکن است دانشها در سالهای اخیر بیشتر شده باشد، چرا که آموزشهای شهروندی در شرایط بحرانی افزایش یافته و به موضوعاتی از این دست پرداخته شده است، این آموزشها روی افراد اثرگذار بوده است. اما آموزشهای عمومی از طرف شهرداری و ستاد بحران به طور مداوم میتواند به مردم آرامش نسبی دهد، اما بعید است که مردم نسبت به این پدیده بیتفاوت شده باشند.
عضو شورای شهر تهران تأکید کرد: نیاز به آموزشهای بیشتر است و لازم است مانورهای مختلفی به صورت سالانه و فصلی برگزار شود چرا که سه گسل مهم از تهران عبور میکند و هریک خطرات خاص خود را دارد، بنابراین آماده شدن شهروندان برای مواجهه با بحران بسیار اهمیت دارد.
نباید زلزله را فراموش کرد / اطراف تهران 80 کیلومتر پهنه گسلی وجود دارد
هر بار که در تهران زلزلهای رخ میدهد، مدتی مسئولین درباره آن صحبت میکنند ولی موضوع دوباره به فراموشی سپرده میشود، در حالی که امکان دارد هر لحظه زلزله در پایتخت رخ دهد. علی اعطا سخنگوی شورای شهر تهران در این باره میگوید: هر بار که با زلزله مواجه میشویم تا چند روز آن را دنبال میکنیم و بعد دوباره موضوع به زمان دیگری موکول میشود.
به گفته اعطا، در تهران و اطراف حدود 80 کیلومتر مربع پهنه گسلی وجود دارد که 47 کیلومتر آن در داخل شهر است.
وی به مقاومسازی ساختمانها اشاره کرد و گفت: بحث مقاومسازی ساختمانها نیز در دو حوزه دچار مشکل هستیم، ساختمانهای نوساز به لحاظ لرزهای به دلیل وجود کنترل مناسب فاقد استحکام لرزهای هستند، همچنین استحکام ساختمانهای موجود و نوسازی بافت فرسوده نتوانستیم با سرعت لازم حرکت کنیم.
عضو شورای شهر تهران در خصوص آموزش شهرندان در مواقع بحران گفت: تنها 10 درصد شهروندان آموزش دیدهاند.
سخنگوی شورای شهر همچنین پیشنهاد داد که برنامه جامع مدیریت بحران به ویژه در بحث زلزله در یک نهادی مثل شورای عالی امنیت ملی تصویب شود تا اگر دولتها و مدیریت شهری تغییر کرد باعث کند شدن برنامه نشود.
مشکل زیر ساخت در تهران در هنگام وقوع زلزله
برخی از اعضای شورا تأکید دارند که نباید به موضوع زلزله به صورت مناسبتی پرداخت شود.
محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در این باره میگوید: با وجود حدود 15 میلیون جمعیت در تهران و شهرهای حومهای در صورت بروز زلزله بالای 7 ریشتر آسیبپذیر است و زیرساختهای شهری به ویژه خطوط نیرورسانی و همچنین تابآوری تأسیسات شهری به ویژه آب، اضطراری و ایمنی خطوط گاز بایست برای مقابله با این خطر بهبود یابد.
وی با تأکبد بر این موضوع که 350 محله در تهران وجود دارد، گفت: 100سوله مدیریت بحران برای ارائه خدمات به شهروندان کافی نیست و باید با همکاری دولت و سایر ارگانها حداقل برای هر محله یک سوله بحران پیشبینی شود.
براساس این گزارش، اقدامات خوبی در نوسازی بافت فرسوده رخ نداده است و در صورت وقوع زلزله آسیبهای زیادی به این محل ها وارد می شود. از سوی دیگر، مدیران شهری میگویند احتمال وقوع زلزله در تهران وجود دارد و باید برای این منظور آماده شد. تعداد سولههای بحران هم برای مواقع بحران کافی نیست و همچنین بسیاری از آنها هنوز تجهیز نشده است و در صورت وقوع زلزله بالای 7 ریشتر، کلانشهر تهران دچار آسیبهای جدی خواهد شد.
انتهای پیام /
خبر گزاری فارس