کالای کانتینرهای 13 ساله به دور از چشم ماموران دزدیده شد
مدیرعامل سازمان اموال تملیکی گفت: تعدادی از کانتینرهایی که 13 سال در انبارهای سازمان انبار تملیکی خاک میخورد، به دور از چشم ماموران روبوده شدند.
عبدالمجید اجتهادی امروز در برنامه صبحگاهی صبح بخیر ایران به سوالاتی در خصوص آخرین وضعیت ترخیص کالای اموال تملیکی در انبارها پاسخ داد.
سوال: روال ترخیص کالا ورسیدن برخی از آنها به انبارهای سازمان اموال تملیکی چگونه است و هم اکنون روند ترخیص این کالاها آیا افزایش یافته است؟
مدیرعامل سازمان اموال تملیکی: روسای قوه مجریه و قضائیه به موضوع ساماندهی و کالاهای متروکه در دولت سیزدهم ورود کرده و در این مدت اقدامات گسترده در خصوص تعین و تکلیف کالاها را انجام داده ایم.
هم اکنون در خصوص اموال تملیکی و کالای آنها 2 قوه مجریه و قوه قضائیه و سازمان تعزیرات حکومتی درگیر هستند واین تعامل بین هر 2 رئیس قضائیه و مجریه خود توانسته در روند ترخیص کالا بسیار موثر باشد به طوری که در فاصله کمتر از یک ماه بعد از رئیس جمهور رئیس قوه قضائیه حضور یافتند و هر 2 پیگیری می کنند.
سوال: چه میزان از کالاهای داخل انبارها ساماندهی شده است؟
مدیرعامل سازمان اموال تملیکی: مصوبه جلوگیری از رسوب و در انبارها موجود است و با پیگیری های صورت گرفته و ساماندهی انبارها صورت گرفته و هم اکنون بالای 70 درصد به این سمت رفته و در آینده نزدیک این اتفاقات در تمامی انبارها شکل می گیرد که بسیاری از کالای که در سال های گذشته تعیین و تکلیف نشده بودند ساماندهی خواهند شد.
سوال: پیگیری های در خصوص وزیر اقتصاد برای ساماندهی کالاها به چه میزان است؟
مدیرعامل سازمان اموال تملیکی: در گذشته تعامل بین دستگاهی نبوده به طوری که سازمان بازرسی اموال تملیکی یک سازمان متروکه بوده است و بهایی که دولت ها در گذشته باید به این بخش می دادند چندان مورد توجه دولت ها نبوده است اما هم اکنون وزیر اقتصاد به صورت هفتگی رصد می کند. در گذشته هیچ وزیری از وزاری اقتصاد برا ی سازمان اموال تملیکی حضور پیدا نمی کرد و تعاملی بین دستگاه ها نبوده اما هم اکنون با ورود قوه قضائیه و سازمان بازرسی بسیاری از مشکلات در این بخش برطرف شده است.
سوال: برخی ازکالاها چندین سال است که در انبارها مانده مانند خودروهای در بوشهر چه اقداماتی برای آنها صورت گرفته است؟
مدیر عامل سازمان اموال تملیکی: کالایی در انبارهای سازمان اموال تملیکی بیش از چندین سال مانده بود که که هزینه انهدام آن 40 میلیارد تومان بود و این کالاها از دهه 80 در انبارها وجود داشت.
همچنین برخی از کالاها و پرونده ها بیش از 15 سال پرونده داشته که شخصا پیگیری شده و خودروهای که در بوشهر باقی مانده علت قضائی دارند و باید از طریق اسناد و مدارک که ارائه شود کارهای آنها پیگیری شود. هم سازمان بازرسی و هم ریاست جمهوری در دولت و هم قوه قضائیه پیگیری قضائی برای آنها در حال انجام است.
سوال: مدت زمان تعیین و تکلیف کالاها به چه میزان کاهش یافته است؟
مدیرعامل سازمان اموال تملیکی: هم اکنون زمان تعیین و تکلیف کالا کالای سریع فساد و سریع اشتعال بسیار کاهش یافته به طوری که هم اکنون باید ظرف 24 ساعت تعیین و تکلیف کنیم و مدت زمان رسیدگی به آنها بسیار کوتاه شده است. از سوی دیگر کالای با دوام 45 روز طبق اعلام مراجع باید تعیین تکلیف شده و در عمده کالاها این موضوع رعایت میشود. اما برای ترخیص کالاها نیاز به یک سری مجوز داریم و برخی از دستگاهها با سازمان اموال تملیکی هم مانند تاجری که کالای قاچاق آورده برخورد میشود، اما طبق قانون این کالاها به نفع دولت ضبط شده و باید روند ترخیص این کالاها سرعت گیرد.
سوال: ماجرای 30 کانتنری که 13 سال مانده بود چه بوده است؟
مدیرعامل سازمان اموال تملیکی: ماموران اداره بندر بوشهر در موضوعی که بررسی می کردند به کانتینرهای دست پیدا کردند که برخی از آنها خالی بوده و کالاهای موجود غیر قانونی از آنها خارج شده ودر اداره بندر به دور از چشم ماموران برخی از کالاها در کانتینرها خالی شدند.
سوال: در برخی از تصاویر منتشر شده شاهد آن بودیم که یک بنز پلاک داشت علت آن چه بود؟
مدیرعامل سازمان اموال تملیکی: خودروهای که قابلیت ورود ندارد قاچاقی ظاهر قضیه را درست و پلاک جعلی بر روی آن نصب می کند که از این موارد بسیار زیاد است و این خود یک سند برای نشان دادن قاچاق این کالاها است.
از سوی دیگر امکان دارد خودروی منطقه آزاد بوده است برای تردد در سرزمین اصلی و پلیس می بیند خودروی مجاز است و از روی پلاک برداشته نمی شود.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی