کاهش وابستگی به دلار و افزایش استقلال اقتصادی روسیه
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از بلومبرگ، پاسخ ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به دور جدید تحریمهای آمریکا احتمالا همان پاسخی است که به تحریمهای قبلی داده بود یعنی سرعت بخشیدن به روند خودکفایی اقتصادی روسیه.
دولت پوتین طی هفت سالی که از الحاق کریمه به این کشور گذشته است، استفاده از دلار را کاهش داده، سرمایههای دلار خود را پایین آورده و سهم کمتری از بدهی خود را به خارجیها فروخته است.
الینا ریباکوا، اقتصاددان ارشد در موسسه مالی بین المللی در واشنگتن میگوید:«آمریکاییها میگویند مراقب باشید وگرنه اقدامات بیشتری انجام میدهیم ولی روسیه مسیر خود را برای رسیدن به استقلال اقتصادی ادامه میدهد».
دولت آمریکا همچنان سایه تحریم ها را بر سر روسیه نگه داشته ولی پوتین پاسخ تحریمهای آمریکا را با افزایش استقلال اقتصادی کشورش داده است.
سهم طلا در ذخایر بین المللی 581 میلیارد دلاری روسیه در سال گذشته میلادی برای اولین بار از دلار پیشی گرفت که نتیجه تلاش چند ساله این کشور برای کاهش مواجهه با سرمایههای دلار بوده است. طلا 24 درصد از ذخایر بانک مرکزی روسیه را تا پایان سپتامبر 2020 تشکیل میداد. سهم دلار تا 22 درصد پایین آمده است در حالی که در 2018 برابر با 40 درصد بود.
همین شرایط در مورد سهم ذخایر بین المللی روسیه که در آمریکا نگه داشته میشود هم وجود دارد. این سرمایهها تا پایان سپتامبر 2020 به زیر 7 درصد رسیده بود، در حالی که قبل از الحاق کریمه حدود 30 درصد بود. بیشتر این تغییرات در نیمه دوم 2018 صورت گرفت یعنی درست بعد از تحریمهای آمریکا علیه شرکت بزرگ آلومینیوم روسیه.
البته اقدامات زیادی وجود دارد که روسیه میتواند بدون قطع ارتباط خود با اقتصاد جهان انجام دهد. مقامات واشنگتن هم با این واقعیت مواجه هستند که اگر تحریمها را بیشتر کنند احتمال آشفتگی بازارهای جهانی وجود دارد.
روسیه به دنبال قول خود برای حذف دلار در معاملات، به تدریج سهم ارز آمریکا را در صادرات خود به اتحادیه اروپا، چین و هند کاهش داده است. یورو تقریبا جای دلار را در تجارت روسیه با اتحادیه اروپا گرفته است و اخیرا سهم آن در تجارت با چین هم از دلار بیشتر شده است. حدود دو سوم صادرات روسیه به هند با روبل انجام میشود.