دوشنبه 16 مهر 1403

"کاوشگر خورشیدی چین" چه برتری نسبت به نمونه‌های آمریکایی و اروپایی دارد؟ + تصاویر

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
"کاوشگر خورشیدی چین" چه برتری نسبت به نمونه‌های آمریکایی و اروپایی دارد؟ + تصاویر

چین در حالی کاوشگر پیشرفته خود را برای مطالعه درباره خورشید به فضا پرتاب کرد که ناسا و اتحادیه اروپا در سال‌های گذشته کاوشگرهای مختلفی به فضا پرتاب کرده بودند. کاوشگر چینی چه برتری نسبت به نمونه‌های قبلی (آمریکایی و اروپایی) دارد؟

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ نخستین کاوشگر پیشرفته خورشیدی چین روز یکشنبه با یک موشک حامل Long March-2D از مرکز پرتاب ماهواره Jiuquan در شمال غربی چین به فضا پرتاب شد. این کاوشگر با نام مستعار Kuafu-1 در مداری در 720 کیلومتری زمین و به طور دائم رو به خورشید مستقر خواهد شد.

در حالی که خورشید از نظر فیزیکی با فناوری کنونی قابل کاوش نیست، ده‌ها کاوشگر رصدی خورشیدی که در مدار هلیوسنتریک یا در یکی از نقاط لاگرانژی زمین خورشید کار می‌کنند، عمدتاً توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا، از دهه 1960 به فضا پرتاب شده‌اند. مدار هلیوسنتریک یا heliocentric (مدار دور خورشیدی) مداری است به دور مرکز منظومه شمسی که معمولاً در داخل یا بسیار نزدیک به سطح خورشید قرار دارد.

چین نخستین کاوشگر پیشرفته خورشیدی خود را از بالای یک موشک حامل Long March-2D از مرکز پرتاب ماهواره جیوکوان در شمال غربی چین در ساعت 7:43 صبح به وقت پکن، 9 اکتبر 2022 پرتاب کرد.

چرا با وجود کاوشگرهای خورشیدی ناسا و اتحادیه اروپا، چین کاوشگر خورشیدی خود را به فضا پرتاب کرد؟ 

در سال 2018، ناسا کاوشگر خورشیدی پارکر را به فضا پرتاب کرد که نخستین مأموریتی بود که خورشید را "لمس" کرد. این فضاپیمای کوچک به اندازه یک ماشین مستقیماً از میان جو خورشید تا فاصله‌ای در حدود 4 میلیون مایل (6.4 میلیون کیلومتر) از سطح حرکت می‌کند تا تاج بیرونی خورشید را مشاهده کند.

کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا

کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا بسیار نزدیک به خورشید است، به این معنی که تابش حرارتی بسیار قوی دریافت می‌کند و نمی‌تواند مشاهدات تصویری مستقیم از خورشید را انجام دهد بنابراین پارکر فقط می‌تواند تشخیص پیرامونی محیط خورشید مانند ذرات مغناطیسی را انجام دهد.

نخستین تصویر کاوشگر پارکر از جو خورشید

"گان ویکون" دانشمند اصلی کاوشگر خورشیدی چین از رصدخانه کوه بنفش (PMO) زیر نظر آکادمی علوم چین (CAS) روز یکشنبه گفت: Kuafu-1 می‌تواند مستقیماً به خورشید نگاه کرده و خورشید را با استفاده از تله‌متری و سنجش از دور مشاهده کند و در نهایت از خورشید تصویربرداری کند.

گان می‌گوید: در مقایسه با دیگر کاوشگر خورشیدی پرتاب شده توسط چین، کاوشگر خورشیدی H-Alpha چینی (CHASE)، که در زبان چینی Xihe نام دارد، Kuafu-1 ابعاد کاملاً متفاوتی از اهداف علمی، اجرام رصدی و نوارهای موج رصدی ارائه می‌کند.

کاوشگر خورشیدی Xihe چین که در سال 2021 پرتاب شد، در مداری همراستا با خورشید در ارتفاع متوسط 517 کیلومتری کار می‌کند و طیف‌سنج تصویربرداری H (H-alpha) خورشیدی به عنوان محموله علمی اصلی آن است. گان می‌گوید که Xihe بیشتر شبیه یک ماهواره آزمایشی است که هدف آن بررسی فنی یک پلتفرم جدید با دقت و پایداری بسیار بالا است.

گان در مصاحبه جداگانه‌ای با "شین هوا" گفت: این ماهواره قادر به گرفتن تصویری از طیف H تمام خورشیدی با وضوح بالا، مشاهده و مطالعه دینامیک کرومسفری است.

فام‌سپهر یا کروموسفر (Chromosphere) لایه گازی نازکی از هواسپهر (اتمسفر) خورشید یا هر ستاره دیگر، به بلندای تقریباً 2,000 کیلومتر است که در بالای سطح مرئی یا فوتوسفر (فرتورسپهر) قرار دارد.

گان می‌گوید: کاوشگر خورشیدی Kuafu-1 یک ماهواره علمی فضایی است که به ویژه برای رصد خورشید پیشنهاد شده و کاملاً با اهداف علمی هدایت می‌شود. این نخستین تلسکوپ ماهواره‌ای نزدیک به زمین در جهان است که به طور همزمان شعله‌های خورشیدی، جرم تاج و میدان مغناطیسی خورشید را رصد می‌کند.

"لی هوی" طراح ارشد Kuafu-1 گفت که پس از چهار تا شش ماه آزمایش، این ماهواره 859 کیلوگرمی عملیات عادی خود را آغاز می‌کند و داده‌های آن برای محققان در حوزه‌های مرتبط، براساس استانداردهای بین المللی گشوده خواهد شد.

چین نخستین کاوشگر خورشیدی پیشرفته خود را به فضا پرتاب کرد کاوشگر ناسا برای نخستین بار وارد جو خورشید شد
"کاوشگر خورشیدی چین" چه برتری نسبت به نمونه‌های آمریکایی و اروپایی دارد؟ + تصاویر 2
"کاوشگر خورشیدی چین" چه برتری نسبت به نمونه‌های آمریکایی و اروپایی دارد؟ + تصاویر 3
"کاوشگر خورشیدی چین" چه برتری نسبت به نمونه‌های آمریکایی و اروپایی دارد؟ + تصاویر 4
"کاوشگر خورشیدی چین" چه برتری نسبت به نمونه‌های آمریکایی و اروپایی دارد؟ + تصاویر 5