جمعه 2 آذر 1403

کدام کشورها از جانوران دریایی به عنوان جاسوس استفاده می‌کنند؟!

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
کدام کشورها از جانوران دریایی به عنوان جاسوس استفاده می‌کنند؟!

جسد نهنگ سفید بلوگای روسیه موسوم به " هوالدیمیر " در خلیج "ریساویکا" واقع در جنوب نروژ پیدا شد.

به گزارش العالم، با پیدا شدن جسد هوالدیمیر، سئوال‌هایی درباره علت مرگ این نهنگ مطرح‌شده است.

استفاده از جانوران دریایی برای اهداف جاسوسی در روسیه و آمریکا چیز تازه‌ای نیست اما بیم و نگرانی از احتمال اینکه روسیه نهنگ‌های بیشتری را برای استفاده در موارد جاسوسی، تربیت کرده باشد، دوباره مطرح‌شده است.

چند سال قبل روسیه شروع به آموزش جانوران دریایی از جمله دلفین‌ها و نهنگ‌ها برای اهداف جاسوسی علیه دشمنان و رقبای خود کرد.

دلفین‌هایی که از پایگاه روسیه دفاع می‌کنند

آکادمی نیروی دریایی آمریکا در سال 2022 فاش کرد که ارتش روسیه از دلفین‌های آموزش‌دیده برای دفاع از پایگاه دریایی خود در سواحل شبه‌جزیره بالکان استفاده می‌کند. به گزارش شبکه NPR، اچ آی ساتون، تحلیلگر دریایی و زیردریایی گفت تصاویر ماهواره‌ای شرکت "مکسار تکنولوژی" دو گروه از دلفین‌ها در ورودی بندر سواستوپل در کریمه، مهمترین پایگاه دریایی روسیه در دریای سیاه نشان داده است.

از زمان جنگ سرد

"اندرو لمبرت" استاد تاریخ دریایی در دانشکده کینگز کالج لندن هم گفت که در زمان جنگ سرد، نیروی دریایی شوروی چندین برنامه برای آموزش پستانداران دریایی را اجرا کرد که از آن جمله می‌توان به طرح آموزش دلفین‌ها نزدیک بندر سواستوپل اشاره کرد. وی خاطرنشان کرد که با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، این واحد به ارتش اوکراین انتقال یافت اما بعد‌ها ادامه این طرح با مشکل مواجه شد. در سال 2014 با انضمام شبه‌جزیره بالکان به خاک روسیه، این برنامه دوباره به‌دست مسکو افتاد و توسعه آن از سر گرفته شد. البته روسیه تنها کشوری نیست که به آموزش پستانداران دریایی پرداخته است؛ نیروی دریایی آمریکا هم ید طولایی در آموزش دلفین‌ها و فک‌های دریایی برای اهداف جاسوسی یا دفاعی دارد. ویتنام و عراق در سال 1959 آمریکا طرح آموزش پستانداران دریایی را پایه‌گذاری کرد. این طرح شامل آموزش دلفین‌ها و شیر‌های دریایی کالیفرنیا برای اکتشاف و شناسایی مواضع و علامتگذاری و کارگذاری اشیا در بنادر و مناطق ساحلی و عمق آب‌های آزاد است.

آمریکا در جنگ ویتنام عملا از دلفین‌های آموزش‌دیده استفاده کرد. و دلفین‌هایی به نام‌های گرت، جان، سلان، تینکر و تاد را در خلیج "کام رانه" مستقر کرد. به گفته نشریه MIT Technology Review، این دلفین‌ها از نزدیک شدن شناور‌های دشمن به بندر جلوگیری می‌کردند.

در زمان جنگ عراق در سال 2003 نیروی دریایی آمریکا 9 دلفین را به‌منظور شناسایی میدان مین از طریق هوا به بندر عراق در سواحل خلیج‌فارس فرستاد.

به گفته لمبرت، نیروی دریایی سلطنتی انگلیس نیز در زمان جنگ جهانی اول برای شناسایی زیردریایی‌ها از شیر‌های دریایی استفاده کرد.

گفتنی است کشور‌های آمریکا، روسیه، کره‌شمالی و رژیم صهیونیستی طرح آموزش حیواناتی چون دلفین‌ها و در وهله بعد نهنگ‌های سفید و فک‌ها و شیر‌های دریایی را اجرا می‌کنند.

به گفته ساتون، دلفین‌ها به دلیل داشتن هوش زیاد، سرعت و قدرت مطلوب‌ترین گزینه برای چنین برنامه‌هایی هستند.

به‌عنوان مثال، می‌توان از آنها برای اهداف تهاجمی در دریای سیاه و نیز جلوگیری از عملیات نفوذ نیرو‌های ویژه اوکراینی و تخریب کشتی‌های جنگی روسیه استفاده کرد.

این حیوانات هوشمند برای کشف مین‌های زیر آبی هم استفاده می‌شوند.

کدام کشورها از جانوران دریایی به عنوان جاسوس استفاده می‌کنند؟! 2
کدام کشورها از جانوران دریایی به عنوان جاسوس استفاده می‌کنند؟! 3