کدام کشور اولین انفجار هستهای را برنامهریزی کرد؟!+ فیلم
20 فروردین ماه روز ملی فناوری هستهای نامگذاری شده است؛ هستهای شدن ایران فراز و نشیبهای زیادی داشته است که در قاب فیلمهای مستند ساخته شده میتوانید ببینید.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، 20 فروردین ماه در تقویم رسمی کشورمان به عنوان روز ملی فناوری هستهای نامگذاری شده است.
این روز به مناسبت 20 فروردین ماه سال 1385 و اعلام دستاوردهای هستهای قابل توجه در آن روز نامگذاری شده و همه ساله جشنی به این مناسبت برگزار میشود.
در روزگار امروز و با توجه به اتفاقاتی که در حوزه انرژی در سراسر دنیا رخ داده، اهمیت دسترسی و استفاده از انرژی هستهای بر هیچ کس پوشیده نیست. کشورمان نیز به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در این حوزه که بارها بر صلحآمیز بودن استفاده خود از انرژی هستهای تأکید کرده، تلاش میکند تا از این حق مسلم خود برای تأمین انرژی استفاده کند.
2 مستند در زادروز شهید متوسلیان / از دانشگاه علم و صنعت تا آزادسازی خرمشهر با حاج احمد + فیلمپس از آن که دانشمندی به نام «ماری کوری»، عنصر «رادیوم» را کشف میکند، عدهای فرصت طلب با دست مایه قراردادن این عنصر، شروع به سودجویی از آن در صنایع غذایی و لوازم آرایشی کردند، اما زمان میگذرد و بشر به کاربردهای متعدد انرژی هستهای حاصل از رادیوم دست مییابد و در این میان، کشورهای زورگو از این نعمت الهی برای سلطهگری بهره میبرند.
تاکنون مستندهای زیادی با محوریت این سوژه ساخته شده و از تلویزیون نیز به نمایش در آمده است؛ این مستندها عمدتاً ضمن بیان تاریخچهای از این صنعت در دنیا، درباره کاربردهای انرژی هستهای در حوزههای صنعتی، دارویی، تأمین انرژی و... تأکید کردهاند.
به مناسبت 20 فروردین ماه قصد داریم مروری بر مستندهایی داشته باشیم که در این زمینه ساخته شدهاند.
افشای رمز اولین انفجار هستهای در "ترینیتی"
فیلم مستند «ترینیتی» به کارگردانی مسعود کارگر روایتی از تاریخچه انرژی اتم و فواید و بلایای این ذرات کوچک برای مردم دنیا است و همچنین علت نیاز به این انرژی برای مردم جهان را به زبانی ساده بیان کرده است.
پس از آزمایش تی ان تی، قرار شد اولین بمب اتم توسط ارتش ایالات متحده آمریکا منفجر شود و اسم رمز این عملیات "ترینیتی" نام گرفت. اسم رمزی که به معنای تثلیث یا همان سه گانه باوری "پدر، پسر و روح القدس" در اعتقادات مسیحی بود و قرار بود بزرگترین کشتار بشری با نام مسیح آغاز شود. ترینیتی، اسم رمز نخستین آزمایش انفجار سلاح هستهای بود. بمباران هستهای هیروشیما و ناکازاکی تنها چند هفته پس از این آزمایش رخ داد.
در فیلم مستند «ترینیتی» به فواید بهرهمندی از انرژی هستهای و تنازعات سیاسی و اقتصادیِ شکلگرفته حول این مسئله پرداخته شده است. این مستند ابتدا به مضرات انرژی هستهای پرداخته سپس به فواید آن میپردازد و دلیل سنگاندازیهای آمریکا و اسرائیل در پرونده هستهای ایران را نه ساخت بمب اتمی بلکه پیشرفت ایران در زمینههای مختلف با استفاده از انرژی هستهای میداند.
این مستند را از اینجا میتوانید ببینید.
پشت پرده مذاکرات برجام در "داستان اتم"
یکی از مهمترین و پرتکرارترین موضوعات در حوزه فناوری هستهای که در چند سال اخیر نیز مورد توجه قرار گرفته، مذاکرات بر سر موضوع انرژی هستهای ایران با کشورهای عضو 5+1 است که با عنوان «مذاکرات برجام» شناخته میشود.
اسناد خرابکاری آمریکا در برنامه هستهای ایران، در تلویزیون + تیزرمسئله پرونده هستهای کشورمان از ابتدا تاکنون موضوع بسیار مهمی است که به جهت گستردگی و حواشی که در دورههای مختلف داشته از اهمیت بسیاری برخوردار شده است.
مجموعه مستند "داستان اتم" با روایتی متفاوت سراغ این مذاکرات چند دههای رفته و پشت پرده آنها را به تصویر کشیده است. این مجموعه با پرداخت دقیق به حواشی سیاسی مذاکرات برجام میان ایران و غرب روایتی، متفاوت را به تصویر کشیده است. احمد کشاورز تهیهکننده و کارگردان این مجموعه مستند است.
خط روایی اصلی مستند، از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و سپس دوران پس از آن شروع می شود و به انتخابات ریاست جمهوری در سال 1392 میرسد و پس از آن هم ماجرای توافق هستهای را روایت می کند. مستند «داستان اتم» با تهیه کنندگی احمد کشاورز ساخته شده است.
مجموعه مستند 7 قسمتی "داستان اتم" را از اینجا میتوانید ببینید.
تاریخچه پرونده هستهای ایران در "سهشنبه 14 جولای"
مستند «سه شنبه 14 جولای» اثر دیگری است که به بازخوانی پرونده هستهای ایران میپردازد. این مستند تلاش کرده تا واقعیتهای موجود در موضوع هستهای ایران را از زاویه دید تازهای برای مخاطبان روایت کند؛ برهمین اساس سراغ پرونده هستهای رفته و به بازخوانی عملکردهای سه دولت گذشته نسبت به این موضوع پرداخته است.
سید محمد جواد حسینی، کارگردان این مجموعه مستند درباره ساخت این اثر میگوید: "ایده ما این بود که یکبار برای همیشه به صورت جامع به مسئله هستهای آن هم بدون سو گرفته سیاسی بپردازیم. در اغلب آثاری که چه در داخل و چه در رسانههای خارج از ایران به مساله هستهای پرداخته شده جنبه گزارشی داشته است، ولی فرم داستانی سهشنبه 14 جولای مخاطب عام را نیز به دلیل شیوه ساخت با خود همراه میکند که البته وجه تمایز این مجموعه هم در همین چیزهاست."
این مجموعه 21 قسمتی را از اینجا میتوانید ببینید.
کارشکنی غربیها در طول دوران هستهای شدن ایران به روایت "فرصتی دیگر"
"فرصتی دیگر" به تهیهکنندگی، کارگردانی و گویندگی علی اثباتی، مستند دیگری است که با محوریت انرژی هستهای و کش و قوسهای فراوانی که این موضوع در کشورمان داشته، ساخته شده است.
چگونگی شروع فعالیتهای هستهای ایران بعد از انقلاب اسلامی و سنگاندازیهای غربیها در این راستا، مهمترین بخشهای این مستند را تشکیل میدهد.
همچنین در بخش دیگری از این فیلم مستند دو قسمتی، کارشکنیها و بدعهدی کشورهای غربی در طول دوران هستهای شدن ایران از زبان افراد نزدیک به این ماجرا ودستاندرکاران این حوزه روایت میشود. البته سنگاندازیهای آنان اصلاً نتوانست جلوی پیشرفت ایران و فرصت هستهای شدن کشورمان را بگیرند. همچنین اظهارات مقامات مذاکره کننده و اسناد آژانس هستهای بخش دیگری از این مستند را تشکیل میدهد.